Denetimler Cozum mu?

Evet. Hurriyet'in haberi:

"Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Başkan Vekili Özkan Dalbay, SSK yoklama memurlarının 90 yaş ve üzerindeki emeklileri, evlerinde ziyaret etmeye başladığını açıkladı. Dalbay, bu ziyaretlerde öldüğü halde yakınları tarafından nüfus müdürlüklerine bildirilmedikleri için aylık ödenmeye devam edilenlerin tespit edildiğini bildirdi. "

Zor bir sey mi bunu yapmak? Degil. Bugune kadar yapilmamasi hata. Benzer uygulamalarin vergi denetimleri icin yayginlastirilmasi gerektigini daha once belirtmistim. Yanlis hatirlamiyorsam denetime tabii tutulan mukelleflerin orani %2-3 civarinda.

Bundan birkac sene once Israil'in ordugu duvarlarin terorism icin cozum olamayacagi bir cok "liberal" yorumcu tarafindan belirtilmisti (en azindan Avrupa ve Amerika'dakiler tarafindan). Ne oldu bakin? Intihar saldirilarinda istatistiksel olarak kanitlanabilecek seviyede dususler oldu. Arada sirada yine patlamalar oluyor ama yine de buyuk oranda azalmalar var. Niye bu ornegi verdik? Cunku "zorla guzellik olabilir" mesajini vermek icin. Denetim yaparak, kurallara uymayanlari agir bir sekilde cezalandirarak kayitdisi ekonomi problemine kalici cozum getirebiliriz. Kayitdisi problemi, sosyal guvenlik probleminden bile daha onemli bir problem. Cozmemiz lazim.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Şimdi israilin ördüğü duvarla buradaki denetimin ne alakası var. Madem öyle bütün ülkelerin etrafını duvarla çevirelim sorun kalmasın herkez içeride ne yapıyorsa yapsın terör felan kalmasın , bunun ucu komünizim değilmi . Hem İsrailin yaptığıda bir nevi devlet terörü .Barbar bir liderin içinde çakan kıvılcımlar nedeniyle yaptığı zulümleri görmezden gelemeyiz .Bunun meşru yolunu duvar örmek olarak kabul etmeniz de çok ilginç . Liberallere neden atıf yaptınız Türkiyede ve dünyada en ağır denetimi yapmak isteyen liberal gruplardır .

Müzmin Anonim dedi ki...

Zat-i alinizin de son derece isabetli bir sekilde tespit ettigi 'zorla guzellik olmaz' lafi tipki 'saglam kafa saglam vucutta bulur' turunden derin temennileri ifade eder --ve, Kolomb'un Yumurtasi gercegini gozardi etmekle maluldur..

Dolayisi ile, sizinle hemfikir olmamak konuyu hic anlamamis olmak da sayilir, ve --haliyle-- bizlere hic yakismaz.

Bu fikri zenginlestirmeli ve yayginlastirmaliyiz.

Mesela, ilk akla gelen: Hem % 100 olacak sekilde kapsaminin genisletilmesi, hem de kontrol frekanslarinin artirilmasi ve nihai hedef olarak da gunluk yapilmasidir.

Bu, tabii ki, ilk adimdir. Ardindan, her turlu ibadethane ve mezarlik idarelerinin de konuya dahil edilmesi, gelen cenazelerin DNA analizlerini derhal SSK'ya bildirmeleri gerekir. Bu, behemahal yapilmali, ve gunluk + % 100 kontrol ile birlikte uygulnamalidir.

Bunun yanisira, sizin ufuk acici fikirlerinizden mulhem, hastalarin kotu niyet ya da ihmalleri yuzunden yol actiklari kaynak ve milli servet kaybinin onune gecmek amaciyla, SSK fonlariyla hastalarin aldiklari ilaclari (kendilerinin) bilhakkin icip icmediklerinin de yerinde ve zamaninda muhakkak kontrol edilmesi gerekir.

Dusundukce, bu konuda ne kadar eksigimiz oldugu daha bir barizlesiyor..

Kayip ve kacaklar urkutucu boyutlarda...

Baska turlu biz adam olmayiz.. bunlari duzeltmezsek; bizim, bu gidisle, Avrupa Birligine girisimiz hayal, azizim.. hayal ;-)

Blog Sahibi dedi ki...

Ben vur diyorum siz olduruyorsunuz, muhtemelen siz araba alirken de 7000 devirde 220'de arabayi test ediyorsunuzdur.

Müzmin Anonim dedi ki...

Ben vur diyorum siz olduruyorsunuz,

Ben isimi ciddiye alirim; kasdiniz oldurtmek degilse, nicin vur diyorsunuz ;-)

muhtemelen siz araba alirken de 7000 devirde 220'de arabayi test ediyorsunuzdur.

Bunun ne kadar isabetli bir tahmin oldugunu bilemezsiniz. Su anda kullandigim arabanin kadraninda 320 km/h yaziyor ve, evet, 260 km/h'nin uzerinde (guya 250 max'ta limitlenmisti) kac defa test ettim. Ciddi ve samimiyim.