Boykot

Zaman zaman ulkemizde de politik protestoda bulunmak amaciyla hedef ulkenin urunlerini boykot kampanyasi baslatilir. Mesela Apo krizi zamaninda Italyan urunlerine karsi boyle bir boykot baslatilmisti. NBER'da Larry Chavis ve Phillip Leslie (NBER Working Paper No. 11981) tarafindan yazilmis bir makale Amerika'da tuketicilerin 2003 yilinda Fransiz saraplarina uyguladiklari boykutu inceliyor. Amac bu boykotun etkilerini olcmek. Oncelikle Fransiz sarabina yakin bir cok sarap oldugu icin, bu tur boykotun tuketici acisindan uygulamasinin cok kolay oldugunu belirtiyorlar (arap petrolune karsi boyle bir boykot cok etkili sonuclar dogurmaz mesela). Sonuclar su sekilde.

Boykot basladigi tarihten tam 9 hafta sonra zirveye ulasiyor ve Fransiz saraplarinin tuketimi tam %26 oraninda azaliyor. Boykot basladiktan 6 ay sonra tuketim ilk bastaki degerinin %95'i miktarina kadar yukseliyor ve 8. ay icinde boykotun etkisi tamamen sifirlaniyor. Ilk 6 ayda ortalama tuketim azalmasi %13. Demek ki Amerikan tuketicisinin sinirleri 8 ay sonra yatisiyor ve tuketicilerin kabaca %13'u boykota katiliyor.

Ilginc bir calisma, bence kus gribi sonrasi tavuk tuketimine de isik tutabilecek bir calisma. Hatirlarsaniz tavuk tuketimi bir ara %90 oraninda azalmisti ama simdi tuketim tekrar eski seviyelerine dogru geliyor.

0 Yorum Var.: