Konsolide Butce

Maliye'nin performansini takip etmenin en kolay yolu konsolide (genel) butce acigi/fazlasi rakamlarina bakmaktir. Burada harcamalar ve gelirler kalemlerini ayri ayri incelediginiz zaman hukumetin ekonomik alanda yaptigi faaliyetlerin bir ozetini gorursunuz.

Dunya Gazetesi bir haberle butce durumunu ozetlemis:

"Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 11 milyar 604 milyon, merkezi yönetim bütçe gelirleri 13 milyar 619 milyon ve bütçe fazlası 2 milyar 15 milyon YTL olarak gerçekleşti. ...Merkezi Yönetim Bütçe Gelirleri Ocak 2005 konsolide bütçe gelirlerine göre yüzde 33.7 oranında artış gösterdi. ...Ocak 2004 te 5 milyar 955 milyon YTL faiz ödemesi yapıolmış iken ocak 2005 ayında yüzde 12,5 düşüşle 5 milyar 209 milyon YTL'ye, bu yıl ocak ayında yüzde 56,5 oranında bir düşüşle 2 milyar 261 milyon YTL'lik faiz ödemesi gerçekleştirilmiştir."

Uc seye bakacagiz: Toplam gelirler, faiz disi harcama, ve faiz odemeleri.

Toplam Gelirler %33.4 oraninda artmis. Yani bir onceki seneye gore yaklasik 3.4 milyar YTL'lik artis soz konusu. Cok iyi haber, hem ekonominin buyumesinden kaynaklaniyor, hem de kayitdisinin kayiticine girmeye basladigini gosteriyor.

Faiz Disi Giderler: Bu sene Ocak ayi icin bu rakam 9.2 milyar YTL civarinda gerceklesmis. Bir onceki sene Ocak ayi giderleri sadece 6 milyar YTL idi. Demek ki hukumet faiz disi harcamalarini gelirlerindeki artis kadar arttirmis. Kotu haber. Kemerleri gevsetmeye basladigimizi gosteriyor bu rakam; belki de AKP'nin gelecek seneki secimler icin simdiden secim yatirimi yapmaya basladiginin isareti. Tek iyi tarafi gelirlerdeki artistan daha dusuk bir miktar olmasi.

Faiz Giderleri: Iste haberin en iyisi burada. Kemer sikma politikasinin meyvelerinin toplanacagi yer burasi. Faiz giderleri neredeyse 3 milyar YTL dusmus. Gecen seneki 1 milyar YTL'lik butce aciginin fazlaya donusmesinin sebebi faiz giderlerindeki dususler oldugu acikca goruluyor. Eger faiz disi harcamalarimizi bir onceki yila gore sadece %15 oraninda arttirmis olsaydik (enflasyon rakaminin ck uzerinde bir artis bu), bugun Ocak ayi butce fazlasi 4 milyar YTL olacakti. Yine de buna da sukur!!

Burada yapilmasi gereken butce fazlalarinin borclarin kapatilmasinda kullanilmasi ve faizlerin boylelikle daha da dusurulmesi saglanmalidir. Uzun vadede ise butce fazlalari vergilerin azaltilmasinda kullanilmalidir.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

gelirleri değil de giderleri bir önceki seneyle karşılaştırmak yanlış. uygun veri yok elimizde. gelirler kısmı ise güncellendi.