"Onlara göre özellikle cari açıkta ortaya çıkan artış, geçen yıl atlatılmış olsa bile, önlenemediği takdirde bu yıl krize neden olabilir. Ki şu ana kadar açıklanan ödemeler dengesi verileri cari açığın geçen yılın da üzerinde bir sayıya doğru gittiğini gösteriyor."
Demek ki cari acik kaynakli bir krizi 2004’te atlatmisiz, 2005’te de Allah bizi korumus, 2006’da bir krizin cikma olasiligi bu mantiga gore cok daha fazla olmali. Benim merak ettigim karamsarlarin paralarini nasil degerlendirdigi. Cari acik krizi doviz kurunu ziplatacagi icin karamsar ekonomistler icin en mantikli yatirim araci doviz cinsi mevduat faizleri olmali. Mayis ayindan bu yana dolar cinsi mevduat faizleri %3 civarinda birsey getirmistir. Ote yandan parasini TL’de tutup borsaya (borsa nedir?) koyan bir yatirimci %60’in uzerinde (hem dolar hem de TL cinsinden) bir getiriye sahip olmustur.
Demek ki karamsarlar Mayis’tan itibaren yakalsik %60 potansiyel kardan olmuslar. Isin kotu tarafi bu kisiler 2004’ten itibaren boyle dusundukleri icin borsanin 10000’ler seviyesinden 25000 seviyesine kadar olan %150’lik yukselisini de kacirmislardir. Hem de bu zaman araliginda dolar 1.45’ten 1.35 seviyelerine dustugu icin TL cinsinden kazanclari sifir civarindadir.
Yani 2004 basinda 10000 dolari olan bir karamsar ekonomist, bugun $11000 sahibidir. Ote yandan iyimser bir economist yaklasik $45,000’a ulasmistir bu zaman dilimi icerisinde. Simdi iyimser ekonomistlerle kotumser ekonomistlerin yatirimlarinin kafa kafaya gelmesinin tek yolu 1 dolarin 2.80 YTL civarina yukselmesiyle olabilir. Mumkun mu sizce?
1 Yorum Var.:
iyimserlik ile karamsarlık böyle ayrılmıyor maalesef. her zaman söylerim şu evrimci iktisatçıları ve wallerstein'ı takip etmek gerekir diye. uzun erimli ve dinamik analizler yapmak lazım gelir. ben o bakımdan hiç de iyimser değilim. sizin statik analizleriniz maalesef benim bakış açımın küçük bir kısmını işgal ediyorlar.teşekkürler.
Yorum Gönder