Murat Cokgezen'in Kizi ve Tasarruf Orani

Bugunlerde cari acik artiyor ama 2004 yilinda senelik $10 milyarin altinda Zafer Caglayan tarafindan problem oldugu ilan edilen cari acik bugun ayni Zafer Caglayan tarafindan "problem" olarak gorulmuyor. Oncelikle Murat Cokgezen'in yazisini okumanizi tavsiye ederim. Kizi aldigi harcligin buyuk bir bolumunu tasarruf ediyormus. Turk halki ise ters yonde ilerliyor.

Turkiye'de bundan 5 sene once %16 tasarruf oranina sahip idi. Rekor seviyelere gerileyen reel faizler tasarruf oranimizin da %12 seviyelerine gerilemesine neden olmus. Bunun bir neticesi de cari acigimizin %10 seviyelerine yukselmis olmasi.

Son bes senedir ipe un seriyoruz. Mikro reform adina pek bir adim atmadik, simdi de cari acigin uzaya cikmasiyla karsilasiyoruz. Faizler, tasarruf orani, mikro reform, cari acik, bunlarin hepsi birbiriyle baglantili. Sadece butce disiplini ile isler yurumez.

Bu konu ile ilgili olarak Turkishtime'de bu ay detayli bir yazi yayinladim. Ilgilenenler okusunlar.

4 Yorum Var.:

syzer dedi ki...

Sayın editör,
vatan gazetesi köşe yazarı ercan inan kasım'daki yazısında tasarruf oranı hakkında yazmış. Yazısında kayıt dışı tasarruf olduğunu,Türkiye'nin tasarruf oranın bilinenden daha yüksek olduğunu yazmış.
İlginizi çeker diye yazıyorum

Editor dedi ki...

O zaman tasarruf orani 5 sene once de bilinenden daha yuksek idi.

Neticede simdiki tasarruf orani 5 sene oncesine gore cok daha asagilarda. Tasarruf orani dustugu icin de cari acik iyice abartti. Devletin yapmasi gereken kendi harcamalarini kisarak (yani butce fazlasi vererek) hem ekonomiyi yavaslatmasi hem de tasarruflari arttirmasi gerekiyordu. Yapmadilar, garip gurup deneysel politikalarla problemi cozmeye calisiyorlar ama daha once de soyledik bu isler iki tane parametre ile oynayarak cozulecek seyelr degil. Mikro reform yapmalari lazim.

da2f dedi ki...

Sayın syzer,
Paylaştığınız köşe yazısı haberi için teşekkürler.

syzer dedi ki...

30 kasım olacaktı,yazıda çıkmamış.