Sigara Savaslari: Avustralya Cephesi

Avustralya hukumeti sigara ureticilerinin asil topugunu bulmus olabilir. Avustralya'da hukumet Temmuz 2012'den itibaren butun sigara ureticilerini zeytin yesili uzerinde markaya ait hicbir sey bulunmayan ve sigaranin korkunc zararlarina dair fotograflarla bezenmis kutularda satis yapmaya zorluyor. Bu rengin secilme sebebi de  bilimsel arastirmalarda sigara bagimlilarina en az cekici gelen rengin zeytin yesili olmasi. Daha once paketlerin uzerinde korkunc resimler yayinlanmasina pek takilmayan sigara ureticileri ise infialde. Bir bildikleri olmali. Zira bloomberg'in bir makalesine gore sigara paketlerinden yuzumuze bagiran kanserli akciger, dudak, cilt, falan fotograflarinin bir ise yaradigi yok aksine klinik deneylerde gorulmus ki bu fotograflari goren tiryaki efkarlanip sigaraya sardiriyormus.

Avustralya devleti yasal dayanagimiz var, ureticileri boyle paketlerde satis yapmaya zorlayabiliriz diyor. Avustralya'da sigara kullanimi yari yariya azalmis olsa da gorunen o ki hukumet daha fazlasini basarmak istiyor. Ote yandan da sigara ureticileri bu yasanin ticari ve telif haklarina saldiri oldugu gerekcesi ile milyon dolarlik karsi atakta. Hatta bir de internet sitesi hazirlamislar, yasaga karsi imza topluyorlar. Boyle bir yasagin kara borsa yaratacagini dusunuyorlar. Dikkatinizi cekerim satis yasagi yok, sadece paket degisiyor. Ama sigara paketi sigara sirketlerinin reklam yapabildigi son yer. Bu nedenle belden yukari ya da asagi, tum gucleriyle savasacaklar gibi.

Logo yok, reklam yok.
Belden asagi demisken, Imperial Tobacco gecen ay bir medya kampanyasi baslatti, No Nanny State (Dadi Devlete Hayir):

"Sigara tiryakisi olabilirsiniz, ya da olmayabilirsiniz. Her iki durumda da  sigaranin sagliga zararlarini biliyorsunuzdur. Su anki paketler bu zararlari fazla fazla sergiliyor. Simdi hukumet paketlerdeki tum marka ve logolari kaldirip bu resimleri paketin yuzde 75'ini kapsayacak hale getirmek istiyor. Gorunen o ki hukumet sizin kendi kararlarinizi kendinizin verebileceginize inanmiyor. Her gecen gun, daha fazla sekilde hukumet bize ne yapmamiz ve ne yapmamamiz gerektigini soyluyor. Her ne kadar bircok kural toplum icin iyi olsa da, kural koymanin da bir siniri olmali."


0 Yorum Var.: