Para Politikası Genişleyebilir, Yunanistan' a İyi Haber

Faizler değişmedi, para politikası genişleyebilir (Dünya)

PPK, yurtdışındaki sorunların derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılacağını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu(PPK), bugün yaptığı Temmuz ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 6.25'te sabit tuttu.Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildi.PPK, bu ayki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6.25'te sabit bıraktı.PPK, Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 1.50'de, borç verme faiz oranı yüzde 9'da, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.


Borç batağındaki Yunanistan'a iyi haber (Radikal)

Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi için toplanan Euro Bölgesi liderleri Atina'nın borçlarını öteleyerek kredi faizini düşürecek.Liderlerin onayına sunulan taslak kararlarda, 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) Yunanistan'a 15 yıl vadeye kadar yüzde 3,5 faizle borç verebileceği belirtildi. Taslak kararlarda, Birlik içinde gelir dağılımı farklılıklarını azaltmakta kullanılan yapısal fonların “Avrupa Marshall Planı” çerçevesinde Yunanistan'ın ekonomik büyüme potansiyelini ve rekabet gücünü artıracak şekilde seferber edileceği kaydedildi.


IMF: Avrupalı liderler elini çabuk tutmazsa kriz dünyaya yayılır (Zaman)

Avrupa'daki borç krizinin yayılma riskini analiz eden IMF, hızlı çözüm sağlanmadığı takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini bildirdi. Rapora göre, Euro Bölgesi bankalarından gelecek etkilerin en güçlü hissedilebileceği ülkeler İngiltere, Macaristan, Rusya, Türkiye ve ABD. Fon, bankaların sermayelerinin acilen güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Uluslararası piyasalar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün yapılacak Euro Bölgesi liderler zirvesine kilitlenirken Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) ciddi bir uyarı geldi. Avrupa'daki borç krizinin hızla çözümlenmediği takdirde önemli küresel etkilere sebep olabileceğini belirten Fon, Euro Bölgesi liderlerinin üye ülkeler için oluşturulan kurtarma fonu ile bankaların sermaye durumlarını güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı. IMF, Euro Bölgesi bankalarından gelecek etkilerin en güçlü hissedilebileceği ülkeleri İngiltere, Macaristan, Rusya, Türkiye, Brezilya ve ABD olarak sıraladı. IMF'nin Avrupa bölümüne bağlı Euro Bölgesi Politikaları biriminin başında bulunan Luc Everaert, "Ülkelerin borç krizine getirilecek çözümün gecikmesinin maliyeti, sadece Euro Bölgesi için değil, küresel ekonomi için de yüksek olacak." dedi.

0 Yorum Var.: