Özel Sektörün Uzun Vadeli Borcu Arttı, Soğutmaya Karşı Sanayici Gardını Aldı

Özel sektörün uzun vadeli borcu arttı (Dünya)

Sektörün dışarıdan aldığı uzun vadeli kredi borcu 126 milyar doları geçti. Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, nisan ayı sonunda yılın ilk çeyreğine kıyasla yüzde 2,9 artarak, 126 milyar 112,4 milyon dolar oldu.Mart sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 122 milyar 481,9 milyon dolar üzerindeydi.Merkez Bankasının "Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu" istatistiklerine göre, uzun vadeli borcun 39,4 milyar doları finansal kuruluşlardan, 86,7 milyar doları ise finansal olmayan kuruluşlardan alınan borçlardan oluştu.Özel sektörün uzun vadeli kredi borcunun 10,4 milyar doları resmi alacaklılara, 112,7 milyar doları özel alacaklılara, 3 milyar doları da tahvil alacaklılarına ödenecek

.

Soğutmaya karşı sanayici gardını aldı (Radikal)

Merkez Bankası'yla süren ekonomide soğutma önlemlerine diğer kurumlar da katılacak. Sanayicinin de önlemlere karşı tedbirleri hazır. Seçimin ardından ekonomiyi soğutma önlemleri yeniden gündemde. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın mevduattan aldığı zorunlu karşılık oranlarının artışıyla soğutulmaya çalışılan ekonomi için şimdi tüm kurumların devreye girmesi bekleniyor. Maliye vergi, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tüketici kredilerini ve kredi kartı sınırlamaları, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da güvence kartını oynayarak Merkez’e yardım edecek. Ancak iç tüketimi baskılayarak cari açık ve ithalatın hız kesmesini sağlamaya çalışan önlemler sanayiciyi şaşırtmadı. Seçimlerin ardından ikinci yarıda önlemlerin alınmasını bekleyen sanayici de önlemini aldı ve küçülmek yerine verimlilik artışını hedefledi.


Kredi kartına sert tedbir, satışları yavaşlatır (Zaman)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) cari açıkla mücadele kapsamında 24 aya varan kredi kartı taksitlerini 9 ve 12 ayla sınırlandırmasının yankıları sürerken Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül'den bir açıklama geldi.Yüngül, "Reçeteyi yavaş yavaş uygulamak lazım. Birdenbire bunu keserseniz işler düşecek. İşler düşünce insanlar işçi çıkartıyor.'' değerlendirmesinde bulundu. Vestel ve Turkcell işbirliğiyle üretilen cep telefonuyla kontrol edilebilen akıllı klima Vestel Smart Plus'ın tanıtıldığı basın toplantısında, BDDK'nın söz konusu kararına ilişkin, her şeyi etkileyeceği görüşünü belirten Yüngül, "İki tane büyük sorun var. Biri, 'cari açık' deniyor. Doğrudur, halledilir. Öbürü de 'işsizlik' deniyor. Şimdi birdenbire bunu keserseniz o zaman işler düşecek. Bunu tatlı tatlı yapmak lazım. Biz bunlara zaten ülke olarak da alışık olduğumuz için, 'Hemen düşürelim vadeleri' yanlış olur. Belki doğrudur netice olarak, ama uygulamasının zaman içinde olması lazım.'' dedi. Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesinin satışlara etkisi konusunda Yüngül, genel olarak insanların borçlu olduğunu, ev, araba gibi uzun vadeli taksitleri bulunduğunu ve böyle bir durumda mutlaka bir yerden kısıntıya gideceklerini kaydetti. 2011 hedeflerine ilişkin olarak ise şu anda fabrikalarının tam dolu çalıştığını, ileriye yönelik siparişlerin dolu olduğunu ifade eden Yüngül, "2011'de hedefimiz yüzde 17 büyümek.'' dedi.

0 Yorum Var.: