Kredi ve Kredi Faizleri

Turkiye'deki bankalar arasinda buyuk rekabet var. Bono piyasasinda yabanci sermaye girisi nedeniyle faiz oranlari geriledigi icin bankalar ellerindeki kaynaklari hazine bonolarina yatirmak yerine alternatif alanlara yonlendirme opsiyonunu ariyor. Bu konuda en verimli alanlardan bir tanesi de tuketicilere verilen ipotekli kredi yani konut kredileridir. Bankalardan kredi almadan once bankalarin talep ettikleri faiz ve masraflari karsilastirmak icin kredi hesaplama sitelerini kullanmaniz butceniz hakkinda daha hayirli olacaktir. Ancak tek basina kredi hesaplama siteleri tum dertlerinizi cozemeyebilir.

Bankalarin talep ettikleri faizler bankalari birbiriyle kizistirmaniz neticesinde gerileyebilir. O yuzden internetten buldugunuz en dusuk ucuncu kredi faiz oranlarini oneren bankaya giderek faiz oranlarini teyit ediniz, hatta listenin birinci sirasindaki bankanin talep ettigi faiz oraninin altina inip inemeyeceklerini sorun. Daha sonra ise, listenin ikinci sirasindaki bankanin subesine ugrayarak diger bankanin onerdigi kredi faiz oranindan daha dusuk bir faiz onerip oneremeyeceklerini sorun. Genellikle bankalar diger bankalarin talep ettikleri faiz oranlarinin altina inerler. Sube sube dolasarak faiz oranlarini indirebilirsiniz. Tabii sadece faiz oranlarina bakarak degil, tum maliyete bakarak kredi hesaplamasi ve karsilastirmasi yapmaniz yerinde olacaktir.

4 Yorum Var.:

MCO dedi ki...

Sayın Editör,
Banka banka dolaşıp kredinin faiz oranını indirmek gibi birşey Türkiye'de maalesef sözkonusu bile değil. Amerikada sanırım işler farklı şekilde yürümekte. Buradaki şubelerde görüştüğünüz müşteri temsilcisinin hiçbir şekilde faiz oranını indirme yetkisi bulunmamakta hatta hiçbir yetkisi bulunmamakta. Görevi sadece varolan seçenekler hakkında bilgi vermek ve başvuru formunu sizden teslim almaktır. Başvururken bile kredinin onaylanıp onaylanamıyacağı hakkındaki tasarruf müdüriyet yetkisindedir ve bu sürece siz dahil olamazsınız. Eğer ki şube müdürünü tanıyorsanız vade ve çekeceğiniz kredinin miktarı hakkında pazarlık etme şansınız olabilir. Ayrıca krediyi çekerken ödenen sigorta ücreti ve dosya masrafı hakkındaki tüm tasarruf da müdüriyet yetkisindedir.

Unknown dedi ki...

Al benden de o kadar ben bu film de oynamıştım

Maaş aldığım banka biraz kıyak yaptı faiz indir di ve kredi-faizi ile ilgili liste dökümü verdi

bende uyanıklık yaparak uzun süre mudi si olduğum bir bankaya gittim bölge yöneticisi dahil görüştüm onlarda listenin fotokopisini istediler sonra 4 günlük pazarlık sonucu komisyon da % 0,5 lik masraf indirimi önerdiler
bende % 0,03 faiz indirimi daha talep ettim.

Biraz arkasını arayınca bana indirim dahi yapmamışlar.

Anlayacağınız buralarda gemisini yürüten kaptan.

Otorite kısmen duyarsız.

müşteri de babasının oğlundan borç alıyor gibi sessiz.

Banka da nasıl olursa eskaza indirim neyim yapar sa onu ekspertiz+komisyon+dosya masrafı+zorunlu sigortalar(hayat+dask+konut+bazende çaktırmadan BES) te oransal oyunlarla dengeliyor

kapitalist sistemin tadını müşteri daha yeni yeni alıyor.

Zaten çoğu krediyle mortgage alırken ilk kez tanışıyor.

Editor dedi ki...

Kendim denemedim ama Turkiye'de konustugum bir kisi bu yontemle konut kredisi faizlerini indirmeyi basardigini anlatiyordu.

cagatay dedi ki...

Bende kredi almadım ama, eğer riski düşük biriyseniz, banka size faizlerde yada masraflarda indirim verebilir. Çevremde alan insanlar var.