Joel Greenblatt Hedge Fon Yoneticisi ve Alpha

Joel Greenblatt Gotham Capital isimli cok basarili bir hedge fonun kurucularindan. Piyasada iki tane de kitabi var. Ben Ekonomi Turk 2 blogu uyelerine bu kitaplarin ikisini de tavsiye ettim. Bir tanesi su: You Can Be a Stock Market Genius: Uncover the Secret Hiding Places of Stock Market Profits

Bu yazida bahsedecegim konu ikinci kitapta geciyor. Endeks fonlarindan cok daha yuksek getiri saglamanin sirlarinin aciklandigi bu ikinci kitabi merak ediyorsaniz Joel Greenblatt’s Magic Formula Investing Have Any Alpha baslikli yaziyi okumanizi oneririm. Bu yazi daha once reklam amacli yaptigim onerilerden biraz farkli bir oneri. Gercekten yaziyi okumanizi oneriyorum.

Kitapta borsa endeksinden senelik %18 daha yuksek getiri saglayan sihirli bir formulden bahsediyor. Ben bu sihirli formulu daha yakindan inceledim ve uygulamada %18 degil sadece %5 civarinda endeks fonlarindan daha fazla bir getiri sagladigini tespit ettim. Iyi de bugun piyasada %5 alpha yaratabilen kac kisi var ki? Yatirim fonu yoneticilerinin cogu endekslerin altinda performans gosteriyor. Burada potansiyel olarak %5 ekstra getiri saglayabilecek bir sistem var. En azindan okuyup ogrenin, kendiniz arastirin.

Bu yazi tavsiye niteligi tasimamakta, kimseye bir sey alin ya da satin denmemektedir. Ortaya cikacak hic bir sonuctan biz sorumlu degiliz. Yanlis anlasilma olmasin.

4 Yorum Var.:

da2f dedi ki...

Inan bey selamlar,

"Piyasayi altüst eden kücük kitap" icersinde bay Greenblatt son kisimda internet sitesini kullanmayanlar icin sihirli formüle en yakin sonuclari almak adina "Secenek 2: Genel eleme talimatlari" kismini yayinlamis. Burada maddeleri siralarken "Tüm yabaci hisseleri cikarin demis". Amerika`da yasamayan birisi olarak aklima takildi ve size sormak istedim. Acaba sihirli formül stratejisi sadece oralarda denendigi ve gecerli oldugu icin mi bay Greenblatt "yabanci hisseleri cikarin" diyor, yoksa bu yabanci hisselerle islem maliyetlerinin artmasi (ya da buna benzer etkenler) ile mi alakali? Yani ben bu formülü IMKB ya da DAX`a uygulayamaz miyim?
Biraz uzun oldu. Umarim sorun olmaz.
Iyi calismalar

Editor dedi ki...

Serhat,

Sihirli formulde belirtilen stratejiyi Turkiye verilerini kullanarak test et, sonuclarina bakarak hareket edersin.

Yabanci hisselere yatirim yapmaktaki bir problem ayni zamanda kur riski de aliniyor olmasi.

da2f dedi ki...

Kitabi ne yazik ki berbat türkce cevirisinden okuyorum. O yüzden arastirma icin sizden bir ricam olacak. "Sermaye getirisi" formülü EBIT/(Net isleyen sermaye+net sabit aktifler) seklinde türkceye cevrilmis. BUnlarin orjinali kitapta ingilizce hangi kavramlarla aciklanmis bana söyleyebilir misiniz? Ebit zaten EBIT. Peki ama kalan kisim. Ya da bunlar türkceye dogru olarak mi cevrilmis?

Editor dedi ki...

Google'da "magic formula investing" aramasi yaparsan sana yontemi ve kullanilan ingilizce kavramlari aciklayan bir cok site bulabilirsin.

Bir ornek: Wikipedia