Joel Greenblatt' ın Yatırım Formülü ve Alfası

Joel Greenblatt, Gotham Capital adındaki iyi getirileri olan hedge fonun kurucularından biri. Insider Monkey olarak Joel Greenblatt' ı incelememizin nedeni ise onun çok zeki olması ve yatırım stratejisini kimseyle paylaşmayacak kadar ağzının sıkı olması. "You Can Be A Stock Market Genius" ve "The Little Book That Beats The Market" diye iki tane kitap yazdı.

"The Little Book That Beats The Market" kitabında, Greenblatt bir sayısal strayejiyi anlatıyor ve bu stratejiyi de hisse senedi alırken kullanacağımız "sihirli formül" olarak belirtiyor. Aslında bu basit bir sayısal olarak hisse senetlerini sıralama planı diyebiliriz. Sermayenin getirisi ve girdilerin verim olarak kazancını kullanılmakta ve sermayenin getirisi; bir alım-satımın iyi olup olmadığını gösteren bir metrik ölçüdür. Verimli kazanç ise firmanın ucuz olup olmadığını gösterek metrik bir ölçüdür. Greenblatt, bu tedbirleri kullanarak bir alım-satımın bizim açımızdan iyi ve ucuz olup olmadığını öğrenmemizi ve bunun sonucunda satın almamızı önerir. "sihirli formül" ün arkasında bulunan sır da budur. "The Little Book That Beats The Market" kitabında Greenblatt, bu yöntemin teorik olarak 1988-2004 periyotları arasındaki getirilerini hesapladı. S&P 500 endeksi yılda ortalama %12.4, piyasa yılda %12.3 civarında getiri sağlarken, sihirli formül yılda %30,8 oranında getiri sağlamakta. Yani bu formül yılda %18 oranında borsa endeksinden daha fazla getiri sağlayabilir. Sanki gerçek olamayacak kadar iyi bir formüle benziyor.

Sihirli formülle yatırımın ayrıca bir websitesi var. Bu sitede ise hipotetik olarak 1999-2009 periyotları arasındaki gelirler hesaplanmış. Bu 10 yıl boyunca toplamda bu strateji teorik açıdan %289 civarında getiri elde etti. Oysa aynı periyot içinde S&P 500 endeksinin toplam getirisi ise %-1,5 idi. Aynı internet sitesi, bu stratejiyle yatırım yapıp endeks fonlarına oranla daha fazla getiri elde etmek isteyen yatırımcılara profesyonellerce yönetilen hesapları tavsiye ediyor. Ücretsiz insider trading kaynağınız Insider Monkey olarak Formula Investing Management ile irtibata geçtik ve onlardan 10 yıl öncesinin aylık olarak hesaplanmış teorik getirilerini istedik. İsteğimizi geri çevirdiler. İşte bu da sitenin halkla ilişkiler yöneticisinin bize yazdığı mesaj:

"Magic Formula Investing' in profesyonellerince yönetilen hesaplarımızda, 24 adet değeri en az 1.164 milyar $ ı bulan en tepedeki hisse senetleri mevcuttur. Bu ekibimiz en üst sıralardaki hisse senetleri sıralaması başladıktan sonra portföyleri her çeyrekte dengeliyorlar. Kısa vadede ilk yıl içinde vergi yükümlülükleri doğurabilir. İlk 12 ay sonra, bir yıl boyunca tutulan ama değeri düşenleri ve aynı süre boyunca değer kazananları satarak uzun vadede vergiden verimliliği sağlanabilir. Ve tüm bunlar "The Little Book That Beats the Market" kitabında da yazar."

2009 mayısdan beri sitede bu stratejinin gerçek getirisi(ücretler ve diğer giderler çıkınca) de gözükmekte ve Insider Monkey olarak Sihirli Formülle Yatırım' ın borsa endeksinden %18 daha fazla getiri iddiasını test etmeye karar verdik. Özellikle çift basamaklı olağandışı getirileri merak ediyorduk. Bu olağandışı getirileri hesaplamak için Fama- French' in üç faktör modelini kullandık. Sadece 14 ayın getirilerini inceledik yani sonuçlar bu stratejinin performansını tam olarak göstermeyebilir. Ama yine de bu sonuçlar üzerinden gitmeliyiz. Sonuçlarımız bu stratejinin betasının 1.05 olduğunu gösterdi. Hafif olarak daha küçük firmalara eğimliler(güçlü hisse senetlerini-blue chips- ucuza satmıyorlar) fakat ilginç biçimde fiyata eğimleri yok. Bu stratejinin aylık alfası ise 37 baz puan. Diğer giderler çıktıktan sonra Joel Greenblaat' ın "Sihirli Yatırım Formülü" yıllık %4.5 alfa yaratabilir. Bu endeks fonlarından %18 daha fazla getiri sağlamak anlamına gelmez, yıllık %5 daha fazla getiri anlamına gelir . Bu strateji Euqene Fama' nın küçük değerli hisse senetlerine yatırım stratejisinden daha iyi. Aynı zamanda davranışsal finans profesörü Lakanishok' un yatırım stratejisinden de daha iyi. Görünüşe göre hedge fon yöneticileri yatırım konusunda üniversitelerdeki ünlü profesörlerden daha başarılıdır.

0 Yorum Var.: