harcama listesi - borsa macerasi

REKLAM:Ekonomi Turk 2 bloguna üye olun.

ilk once gelen sorulardan baslayalim.
Fulya`da oturuyorum ve ev arkadasim var.Kiramiz 950 TL ve diger masraflar aylik 150 TL`yi gecmiyor. Yani 550 TL aylik kira ve diger giderlerim mevcut. Bu rakami dusurmem olanaksiz, isime cok yakin yuruyerek ise gitmek Istanbul`da bulunmaz bir nimet, uzak bir yere gitmem kirami dusurmez, arti zaman ve para kaybettirir.
Bu hafta yillik izinimden kullandim, is aramak icin ancak cok verimli gecirdigimi soyleyemem, denizcilik piyasasinda CV yardimi ile is bulmak hemen hemen imkansizdir, profesyonellesmemis bir is dali, armatorler finans konusunda kendileri soz sahibidir,bu yuzden finansman ile ugrasacak ayri bir eleman istihdam etmezler, bu yuzden profesyonel 5 -10 denizcilik sirketine veya bir bankaya girmem gerekir.

simdiki isime gelecek olursak patronumuz kendi kafasina gore yaz ayi icin toplam bir ay ucretsiz izin verdi, bunun bir haftasi Temmuz, iki haftasi Agustos ve son bir haftasi da Eylul ayinda kullanilacak. Bunun yasal olmadigi biliyorum, normalde Cumartesi calisma yokken, gecen sene Cumartesi calisma zorunlulugu getiren sevgili patronum simdi Cumartesi calismayi kaldirdi ancak calisiyormus gibi hesaplayarak bunu maastan dusurmeye basladi ayrica 2 haftada bir Cuma gunleri izin. Anlayacaginiz maasimi kesmek icin her turlu yolu deniyor.
Kesinlikle ayrilmayi dusunuyorum ancak kavgasiz gurultusuz tazminatimi nasil alirim bunu tam olarak kestiremiyorum, maasimizi SSK`ya asgari ucretten yatirsa da bankaya her ay ilgili ayi belirterek bankaya dolar uzerinden maasimi yatiriyor. (orn, 1500 Dolar Subat maasi), burdan kendisini kesinlikle dava edebilirim diye dusunuyorum.
son olarak harcama detaylarini yarin ekstremin son gunu oldugundan Cumartesi gunu yayinlayacagim.
Ek olarak, ekonomide hurafeler ve gercekler kitabini aldim, okudum ve bir is adamina hediye ettim, ayrica kitabi AKP MKYK uyesi cok yakin oldugum bir ablama hediye edecegim, Inan Dogan`dan bir jest bekliyorum:) bir bakarsiniz kitap basbakanin eline gecer, bazi bakanlarin ve ust duzey AKP yonetiminin eline gececegine eminim, birbirlerine begendikleri kitaplari tavsiye ettiklerini biliyorum.....
son olarak cumartesi borsada nasil para kaybedilir ile ilgili size gercek yasanmis tuyolar verecegim.

9 Yorum Var.:

cucu dedi ki...

"patronumuz kendi kafasina gore yaz ayi icin toplam bir ay ucretsiz izin verdi, bunun bir haftasi Temmuz, iki haftasi Agustos ve son bir haftasi da Eylul ayinda kullanilacak. Bunun yasal olmadigi biliyorum, normalde Cumartesi calisma yokken, gecen sene Cumartesi calisma zorunlulugu getiren sevgili patronum simdi Cumartesi calismayi kaldirdi ancak calisiyormus gibi hesaplayarak bunu maastan dusurmeye basladi ayrica 2 haftada bir Cuma gunleri izin. Anlayacaginiz maasimi kesmek icin her turlu yolu deniyor.
Kesinlikle ayrilmayi dusunuyorum ancak kavgasiz gurultusuz tazminatimi nasil alirim bunu tam olarak kestiremiyorum, maasimizi SSK`ya asgari ucretten yatirsa da bankaya her ay ilgili ayi belirterek bankaya dolar uzerinden maasimi yatiriyor. (orn, 1500 Dolar Subat maasi), burdan kendisini kesinlikle dava edebilirim diye dusunuyorum."

valla ne diyeceğimi şaşırdım, sanki patron seni zincirle bağlamış gel benimle çalış diyor, seni bırakmamak için zor kullanıyor :) madem beğenmiyorsun öne sürdüğü şartların kanunsuz olduğunu söyle işten ayrıl. hem paşa paşa patronun isteklerini kabul ediyorsun ondan sonra adamı arkadan nası vururum hesabını yapıyorsun. bence burada sen de suçlusun kusura bakma. hem cumartesi çalıştırıyor kanunsuz felan demişsin. unutmaki sen paşa devlette de çalışmıyorsun malesef özel sektör de çalışıyorsun. herşey ikiniz arasındaki gönüllü alışverişe dayanıyor. sen gönüllü gibi davranıp çalışırken işi bırakınca ben bunları gönülsüz yaptım, kanunsuz beni çalıştırdı demek ne kadar doğru? maaaşımı yatırırken dalavere yapıyor demek şimdi mi aklına geldi?

Kubilay dedi ki...

Öncelikle, İş kanununa göre haftalık maksimum 45 saat çalışılır. Bunun üzeri için mesai alınır. İş saatlerinin azaltılması maaş azaltılmasını beraberinde getirmez, ama zaten resmiyette maaşın asgari ücretmiş. bunu en başından kabul etmemek lazım. zira tazminatını alsan da asgari ücret üzerinden alacaksın. Eski işini unut artık. Orayı sadece kiranı ödemek için var diye düşün.

C.Onat dedi ki...

Cucu'ye katilmiyorum. Patronlarin kanunsuz isler yapmasina goz yummamali ve de yasal surecleri isletmeliyiz. Evet Kambersizdugun simdi bu paraya mecbur, resmen zorla o ise baglanmis durumda. Faturalari odemesi, kendini gecindirmesi lazim. Yeni bir is bulur bulmaz mutlaka eski isyerine dava acmali.

Denememeler demis ki "tazminati asgari ucretten alirsin". Bu da davayi goren hakimin takdirine bagli bir durum. Banka dekontlarini delil kabul edebilir.

Kambersizdugun umarim kisa surede is bulur o davayi da acarsin. Bizim memlekette kimse mahkeme ile ugrasmak istemiyor, o yuzden de haksizlik yapmak bazi ahlaksizlarin ki, senin patron da bence oyle, isine geliyor. Haklar sonuna kadar aranmali. Ben yillar evvel otomobilime ayipli servis veren bir sirketi dava ettim ve tam 3 yil ugrastim. Sonunda hem manevi, hem maddi tazminata hak kazanip, yasal faizlerle birlikte parami aldim.

hostrans dedi ki...

Patronun avukatlığını yapacak değilim sonuçta onu tanımıyorum ancak kendini uyanık sanan saflardan olduğu açık.Çünkü kafandan geçenleri anlayıp senden kurtulması gerekirdi şimdiye.

Diğer yandan,yazın seni tanımaya yetti.Ne de olsa bu berbat piyasa şartlarında ekmeğini sağlayan adama dava hazırlığında olmak yerine oturup açıkça konuş,kimbilir seni tazminatınla birlikte göndermeye çoktan hazırdır.

T'Pol dedi ki...

Bir ilave de ben yapayim. Patron kafasina gore ucretsiz izin çıkartamaz. Herkesin yazılı onayını alması gerekir. Verdiysen geçmiş olsun ama bu durumda bile "baskı altında, işimi kaybetmemek için verdim" deme şansın var.

Ekmeğini sağlayan adam olduğunu kabul ediyorum ama aynı zamanda hakkını gasp eden adam da kendisi. İş bulup da ayrılacağın vakit açıkça yasal yollara başvuracağını belirt. Haklarını öderse ikiniz için de başağrısı olmaz.

Kambersizdugun, bu kadar kısıtlı çalışma imkanı olan bir sektörden kaçma şansın yok mudur? Sahip olduğun yetenekler başka sektörlerde hiç mi işe yaramaz? Denizcilik sektöründe çalışmış bir agabeyimiz var. Ugur Ozmen. Blogunu ben hep takip ediyorum, bu site de de aktif linki olacakti. Bir mail atsan ya da bloguna yorum bırakarak ona danışsan, eminim yanıt verecektir.

cucu dedi ki...

şuraya dikkatinizi çekmek istiyorum, arkadaş demişki 'patron maaşımı asgari ücret olarak gösteriyor' ona göre yatırıyor. peki burada patron niye böyle birşey yapıyor daha az vergi ödemek için değil mi? eğer öyleyse burada bunu kabul eden çalışan da suç işlemiş olmaz mı? sonuçta patronla maaş konusunda anlaşırken ona verebileceği max miktarı söylemiştir, aksi takdirte gerçek maaşını asgari ücret değilde daha fazla gösterse daha fazla vergi verecek ve burda kayıp aslında çalışana olmayacak mı? sonuçta patronun bu kişi için vereceği para belli, yasal olarak az göstermesi burada çalışana yarıyor değil mi? o para devlet yerine çalışanın cebine giriyor aslında? yanlışmıyım, doğruysa düzeltin de aydınlanayım. çalışmıyorum öğrenciyim, bu konularda benim bildiğim bu kadar da :)

Editor dedi ki...

cucu,

Senin soruna cevap veren konuya ekonomide "tax incidence" deniyor. Caylak Ekonomist bu konuda yanilmiyorsam Subat ayinda cok aciklayici bir yazi yazmisti. Kisa sonucunu soyleyeyim, vergi kacirmak hem patronun hem de iscinin cebine para koyar. Detayli sen okuyup ogren...

kambersizdugun dedi ki...

sevgili cucu ve hostrans oncelikle yorumlariniz icin tesekkurler.
Ben bu olayin tarafi oldugumdan mecburen kendi acimdan bakiyorum.
Patron ile calisan arasinda karsilikli bazi sorumlulukla vardir. Inanin maasimi dusurmesi beni germesinin ana nedeni degil. Boyle bir karar aldiginda bunu karsikli oturup konussak benim icin hicbir sorun yoktu ancak bunlari hic konusmadan dikte ederek yapmasi hos degil. bundan 3 ay once 12 ay daha sorunsuz gideriz diyen zihniyet hemen cark etmesin, sonucta hep sabit masraflarimiz var sirket olarak.
ayrica maasimdan kesilen paralarin hesapsizca sirf baska yerlere harcanmasi beni kizdiriyor yoksa sonucta bu ticaret, sonunda kaybetmekte var ancak maasinizdaki kesintiyi baska bir sekilde harcandigini gorunce rahatsiz oluyorsunuz.
asgari ucret durumu kucuk her sirkette hemen hemen vardir, buna bir itirazim yok sadece isten cikarken maasim uzerinden tazminat almak isterim.
beni bugun isten tazminatimi vererek cikarmasi benim istegimdir.

Unknown dedi ki...

Boyle bir patron dusman basina.