Bir Güngör Uras Klasiği daha...

Güngör Uras bugünkü Milliyet Gazetesinde "Bugünün 1 kasa çipurası yarının 100 kasa lüferi" başlıklı bir yazı yazmış. Çipura ile lüfer arasında ne ilişki varmış diye merak edip yazıyı okudum ve şu satırlar dikkatimi çekti: ...Çipura avı da çok hatalı bir av. Çünkü bugünün 1 kasa çipurası, bir ay sonranın 100 kasa lüferi demek. Son yıllarda çipura bol. Lüfer yok. Çünkü çipuraların lüfer olmasına izin vermiyoruz."

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Çipuranın büyüyünce lüfer olduğunu hiç duymadım. İyice şaşırdım ve Internetten lüfer başlığını araştırdım. Wikipedia'ya göre: Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtı kara olarak adlandırılırmış. Sonra da çipuraya baktım. Aralarında balık olmaları hariç bir ilişki yok. Farklı familyalara aitler. Lüfer Pomatomidae, Çipura ise Sparidae familyasına ait.

Yıllardır Türkiye'de yaşayan, muhtemelen balık da yiyen ve gazetecilik yapan birinin böyle bir bilgiyi başkasından almış dahi olsa bir kontrol etmesi gerekmez mi? Aklıma gelen bir ihtimal yazıyı kendisinin yazmamış ve okumadan yayınlatmış olması. Pekiyi koca gazetenin editörleri ne işe yarıyor? Yazık, çok yazık...

3 Yorum Var.:

protesto dedi ki...

Cinekop yerine cipura demis bence. Buyuk hata tabi o ayri :)

zgr dedi ki...

Hah hah hah...
Balık olarak bile durumu değerlendirsen hadi çipura yerine çinekop olduğunu düşünelim. Yorumu okumadım ama Çinekop kaymaktır, Lüfer süt yani çinekop daha lezzetlidir. Sadece anlatım değil anlm bozukluğuda olduğunu düşünüyorum.

SEİL dedi ki...

Salla başı al maaşı edebiyle yazanların birde takım tutar gibi siyasi görüşü olan halkın gözünde ne önemi var çıpura cinekop sonucta çipurada yazsa okunacak cinekopta yazsa okunacak

Bugün Cumhuriyet gazetesi Zaman gazetesi yada Vakit gazetesinde üç beş karalama çiz sonucta seni okuyacak birileri mutlaka bulunur.

Bu ülkede Chp ve Akp oy verenler misali