Piyasalarda Bayram Etkisi

Bayram boyunca dangalaklarin cikip da "bayram bizi korudu" vs. turunden aciklamalarini okuyup icimden "Allahin salagi, bayram olsa ne olur olmasa ne olur, borsanin %20 dusecegi varsa bayramdan sonra da duser" diyordum. Kismen yanilmisim.

Cuma gunu bizim borsanin kapanis verilerine baktim, kafayi yiyordum neredeyse. Sanki adamlar yurtdisinda hic bir sey olmamis, dunya bankacilik sistemi cokusun esiginden kurtulmamis gibi davranmislar ve borsa sadece 1500 puan dusmustu. Bankalara baktim, Akbank 6 YTL idi, onlar da cok yuksekti. Kafasi calisan bankacilar hala tatilde olmalilar diye icimden gecirdim. Demek ki piyasalarda iyi para kazanmak icin tatile de cikmamak gerekiyormus. Buyuk firsat kacirildi.

Bugun, pazartesi, bizim borsa birinci seansta 2400 puan daha kaybetti. Normalde bu kayip Cuma gunu yasanmaliydi. Diger bir neden de bizim borsacilarin Cuma gunu Amerikan borsalarinin 850 milyar dolarlik kurtarma paketinin gecmesinden sonra cosmasini beklemeleri olabilir. Amerikan borsalarini ve yurtdisindaki gelismeleri pek anlamiyorlar anladigim kadariyla (ya da Erdogan gibi bize bisey olmaz diye dusunuyorlardir). Iki hafta icerisinde Amerikan borsasi 500 puan (%5) daha dusmezse kendimizi sansli saymaliyiz. 850 milyar dolarlik kurtarma paketi dogru yonde atilmis bir adim idi, ama bankalari kurtarmaya yetmeyecek, buna en azindan bir 300-600 milyar daha eklemeleri gerekecek ki, onu yapabilecek politik gucu bulabilecekler mi bilemiyorum. Amerika'da aslinda neler olup bittigini sizlere daha detayli anlatirdim ama hala TEGV'e 100 YTL bagis yapilmadi.

Bekliyorum.

4 Yorum Var.:

DaesAgelmar dedi ki...

Sn Ekonomix

Uzun süredir yazılarınızı okuyorum. Açıkçası dünyada olup bitenleri anlama konusunda çok yardımcı olduğunuzu söylemeliyim.Bağış yapacak duruma geldiğimde kendi çapımda bağışlarla yazılarınızın devamını sağlamak ve bu bilgi kaynağından mahrum kalmamak isterim. Merak ettiğim bulunduğunuz yerden baktığınızda Türkiye 2009 da nasıl bir yer olacak?

Junior dedi ki...

1 yil icinde kriz cikar dediniz 1 ay icinde kriz cikti, 2 hafta icinde Dow %5 daha duser dediniz aksamina kalmadi bugun dustu:)orada yonettiginiz fonun bu seneki getirisini tahmin edemiyorum.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

merak ettiğim bir şey var ve öğrenmek istiyorum geçmiş ekonomik krizler elbette istenmiyen bir şey olarak hep karşımıza çıkmıştır.derler ki piyasacı ülkelerde 7 yılda bir illaki ekonomik kriz çıkar.genleşmeden dolayı mı ne.bunun önüne geçilemiyor mu.yine bu krizi yaşayacağız mı.bitmek bilmez mi bu krizler.yine birileri için bu krizler sıradan olay mı.biz iktisatçı yetiştiremiyor muyuz ondan mıdır.sorular artar gider.sorun sistematik krizler.saygılar

haluk dedi ki...

Tarih 3 mart 2009 ve akbank hisseleri 3.66 dan işlem görüyor. Ekonomix abiyi başarılı tahminlerinden dolayı tebrik ediyorum. Akbank hisseleri ne zaman dip yapacak yoksa dip yaptı mı. Almak için uygun mu yorumlarınızı bekliyorum.