Tutumluluk ve Tasarruf: Acil Durum Fonları

Bayram tatilinde (RTE böyle dememizi istemiyor ama olsun, ben de onun başbakan olmasını istememiştim) bir aile dostumuzun başına beklenmedik bir şanssızlık geldi. Ebeveynlerinden biri yazlık evlerinde aniden rahatsızlandı. Hastayı önce yakınlardaki bir Devlet hastanesine, oradan da en yakın büyük şehirdeki bir üniversite hastanesine kaldırdılar.

Aile dostumuz da ailesi de farklı bir şehirde oturuyorlar ve hastayı kendi oturdukları şehre nakletmek istediler ancak hayati tehlike nedeniyle nöbetçi genç doktorlar buna izin vermediler. Üstelik bayram nedeniyle uzman doktorların da hepsi tatile çıkmıştı. Aile dostumuzun çok şükür maddi bir sorunu yok. Hasta zaten Emekli Sandığı tarafından sigortalı ve hastane masrafları karşılanıyor. Sadece yakınları farklı bir şehirde olmaları nedeniyle hem kalacak yer ücreti ödemek zorundalar, hem de tüm yemekleri dışarıda yemek durumundalar. Uzun süre kalmayı beklemedikleri için giysi ihtiyaçları da oluyor.

Herkesin başına böyle beklenmedik hadiseler gelebilir. Aniden paraya ihtiyaç olabilir. Hazırlıklı olmak lazım. Benim bu tür durumlar için bir acil durum fonum var. Bu parayı günün her saati bozup, nakde çevirebileceğim Hazine Bonolarında tutuyorum. Böylece 32 gün vadede tutarak çevirdiğim ana birikimimi bozmak durumunda kalmamayı umuyorum. Son zamanlarda evde de bir miktar nakit para tutmak lazım diye düşünmeye başladım. Allah korusun bir deprem ya da başka bir doğal afet nedeniyle ATM'ler çalışmazsa, insanın elinin altında biraz para olması iyi olur. İyi ama ne kadar? 400-500 YTL belki. Acil durumlar için sizler nasıl önlem alıyorsunuz? Bir kenarda nakit para tutuyor musunuz? Miktara nasıl karar veriyorsunuz?

Ilgili yazi: Tutumluluk ile ilgili atasozleri

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Bu konunun önemini felaket senaryolarından birine muhatap olduğumuz zaman anlayabiliriz.
Herşey yolunda giderken bu gerçeğin farkında olamayabiliriz.
Alternatif çözüm ise arabada da nakit bulundurmak olabilir.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

güzel bir konu.insan darda kalmasın.akıla önce komşu yada komşular gelir.sonra arkadaş çevresi.atm ler ne güne duruyor diyende olacaktır.kredi kartını bu yüzden alanda biliyorum.bildiğim bazı insanlar var kefen parası diye bir miktar nakit tutarlar.o nakite altın olur döviz olur hiç dokunulmaz.bizim evin geliri o ay harcanan harcanır sonraki maaşlara kadar kalan bankaya gider.bazende komşuluk görevimizi yaparız.nakitsizde olmaz ki.

Junior dedi ki...

Kredi karti ne gune duruyor?

DaesAgelmar dedi ki...

1999 daki depremde insanlar kredi kartı ve altınları olsada hiç birşey yapamamışlardı.Bence hemen ulaşabileceğiniz bir yerde bir miktar para tutmak ve iyi akraba,eş dosta sahip olmak.

Kadir dedi ki...

Daesagelmar'a katılıyorum, sırf bu yüzden istanbulda bankalardaki paralardan acil bir durum için 3.500 usd bana verip konya'da bankaya yatırmam söylenmişti.Ben de o parayı bozdurup yüksek kurdan daha sonra ecbyo'nun fırtınalı dönemlerinde şükür kazanmıştım.O zamanlar da GSD holding batırıyordu hala batırıyor.
Acil durum fonu için bir miktar döviz kenarda tutulmalı bir de şu var, misal benim ailemde kimse borsa falan ilgilenmez çok acil durumlarda onlardan isteyebilirim.tabii böyle abin ablan olması lazım.