Merkez Bankasi ve Doviz

Merkez Bankasi hergun gerceklestirdigi doviz alim ihalelerine ara verdigini acikladi.

"...Türk bankalarının likidite durumlarını daha da güçlendirmek amacıyla 16 Ekim 2008 tarihinden başlamak üzere döviz alım ihalelerine ara verilecektir. Böylelikle, döviz alım ihaleleri yoluyla kalıcı olarak döviz piyasasından çekilen likiditenin sistemde kalması hedeflenmektedir. "

Ben ne yaptim bu haberden sonra. Bir miktar doviz aldim. Bakalim sistemde kalan likidite nereye gidecek.

21 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

bi saniye... simdi ben mi karistiriyorum, anlayamadim.
MB'nin doviz alim ihalelerini durdurmasi, kurun asagi dogru olmasi yonunde etkili olmaz mi?
Alim ihalesi yapmayacagim demis MB. Satmayacagim demiyor ki. Birisi yanlis anliyor ama..

Unknown dedi ki...

@minemosyne: sen karistirmiyorsun ancak merkez bankasinin bu "mudahalesi" insanlarin dolar almasina sebep olacak. yani en iyi ihtimal dolar degeri artmaz (artmasi gerektigi halde) sabit kalir, ya da bir miktar artar. orta vadede ise artik bu degerlerin dip noktasi oldugunun gostergesidir.

Unknown dedi ki...

merkez bankasi bu stratejisini kisa sureli kullanacaktir. dikkat cekilmesi gerekn bir kac nokta var: 1)Almayacagim dedigine gore rezervlerinin yeterince olduguna inaniyor 2)Piyasadaki likiditeyi enflasyonist etkisine ragmen absorbe etmedigine gore enflasyon konusunda mevcut sartlara guveniyor (talep daralmasi gibi) 3)Doviz satmama konusunda bir strateji aciklamadigina gore i)Ya piyasadaki dovizin talebi karsilayacagini dusunuyor ii)Ya da bir zamanlar (yanlis hatirlamiyorsam) ekonomix'in onerdigi gibi tl'den cikip dolara donme niyetinde olanlara "benden doviz beklemeyin" mesaji veriyor olabilir 4)Bu strateji kanimca kurun artisina engel olacaktir. Yazar, alacagi dovizlerle nasil bir spekulasyon pesindedir? Kisa vadeli pozisyon alacaksa, doviz alacagina, niye repo yapmaz?

Junior dedi ki...

1.4950...

Unknown dedi ki...

Junior köşeyi döndün, helal olsun.

Kadir dedi ki...

Türkiye sati ile gece 4'de Obama ve Mc Cain arasındaki tartışmada sizce hangisi daha iyiydi.İzleyebildigim kadarıyla Obama biraz yalan söylüyor.Mc Cain'e iftira atıyor gibime geldi.

Junior dedi ki...

Fethi bey, koseyi donecek kadar yatirimimiz yok henuz malesef. Iste bir umut Ekonomiturk'un 500 bin YTL odullu genc yazar yarismasina katildik ama kutumuzdan mavi cikti :)

Unknown dedi ki...

Junior, sen gene de dua et bu yorumları Ekonomix görmesin, bir gecede kazandığın 3 kuruşu TEGV'ye yatır, havadan para, diye baskı yapar.

Ha, sen isteyerek yatırırsın ayrı. Yardım konusu önemli, Ekonomix iyi ediyor üstünde durmakla.

Keynesian006 dedi ki...

Junior, isabetli tahmin yapmanin altin kurallarindan birini kullanmissin.. Zaman belirtmemissin. 1.4950 seviyesine kur ne zaman gelir dersin?
rydnk'in tahminleri bana makul gorunuyor.

Junior dedi ki...

Keynesian, 1.4950 dun 1.3950'den aldigim dolarlarimin bu sabah 08.35 itibariyle degeriydi :)

Bir de sahsen bu ortamda asil olan kurun artacagini ongormek degil, onu herkes goruyor artik. Ne zaman artacagini ongormek dediginiz gibi onemli olan. Iste MB'nin dunku karari alim icin cok uygun bi zamanlamaydi. Bunu belirttim ben de. Merkez bir de doviz satacagini aciklarsa YTL asil deger kaybini da o zaman yasayacak ayrica bana gore.

Keynesian006 dedi ki...

Piyasalari birgun bile basi bos birakmaya gelmiyor. Bak yoklugumda ne hale gelmis :))
Boylece nete girdigimde ilk baktigim yerin EkonomiTurk oldugu da ortaya cikmis oldu.
Ama senden simdi doviz hakkinda esasli bir tahmin daha bekleriz. Nereye kadar gider? Nerede durur?

rdynk dedi ki...

Syn. Junior,

1) Merkez "Böylelikle, döviz alım ihaleleri yoluyla kalıcı olarak döviz piyasasından çekilen likiditenin sistemde kalması hedeflenmektedir" demis. buradaki likiditesinden kastı doviz likiditesi, kardesim ben talep etmiyorum kur ustunde ilave bir baskı unsuru degilim demektedir. yani sitemde dovizi almak icin ilave bir tl filan bırakmamaktadır. yani sizin bu haber ustune doviz almanızla kurun bugun yukselmesi arasında bir ilişki yok (ayrıca bkz. madde 2)

2)Hurriyetteki habere gore "Sabah Londra kaynaklı yoğun bir yabancı ilgisi olduğunu kaydeden bankacılar, kurların bu yabancı alışlarıyla 1.50'yi gördüğünü belirtiyor"[http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/10137025.asp?gid=229&sz=11884]
bende buna katılıyorum.

3)"Merkez bir de doviz satacagini aciklarsa YTL asil deger kaybini da o zaman yasayacak ayrica bana gore" demissin yorumda benim anlamadıgım bir yermi var, adam doviz arzını artırıyor ama siz dovizin degeri artacak diyorsunuz.

Syn. minemosyne,

"2)Piyasadaki likiditeyi enflasyonist etkisine ragmen absorbe etmedigine gore enflasyon konusunda mevcut sartlara guveniyor (talep daralmasi gibi)" demissiniz yorumunuzda, 1. maddedeki acıklamaya geri donuyorum. buradaki likidite doviz likiditesi, tam tersi merkez doviz alırsa ytl arzı artar piyasada ve talep artar. yani merkez doviz almayarak en azından piyasaya ytl surmemis oluyor.

hatam varsa lutfen soyleyin bende ogreniyim.saygılar

Unknown dedi ki...

ilk soyledigim yorumda pek acik olmayan bir seyi farkettim. insanlarin dolar almasindan kastim kurun yukselecegi beklentisinin arttigini dusunenlerdi. benim acikcasi anladigim kadariyla durum sundan ibaret. abd piyasalarinda durgunluk beklentileri cok artti ve sirket blancolarinda da bu gorunmeye basladi. bu yuzden abd'li yatirimcilar artik kendilerini garantiye almak istiyorlar. bir kismi ise abd borsalarinin su an da kisa zamanda al-sat yaparak para kazanilabilecegini goruyorlar (dow jones tarihinin en buyuk dalgalanmalarini yapiyor). dolayisiyla abd disindaki pozisyonlarinin abd icine cekmek istiyorlar. dolar kurunun yukselmesi baska turlu nasil aciklanir bilmiyor. dusunsenize bir ulkenin ekonomisi batmanin esiginde gorunum sergiliyor ancak para birimi surekli deger kazaniyor. belli ki daha oncedan bozuk olan bir durum yavas yavas duzeniliyor. aylardir kur degeri dusuk diyenlere, 'neye gore dusuk diyorsun' diyenlere de guzel bir cevap oluyor bence.

Unknown dedi ki...

Abilerim, ablalarım büyük iktisadcılar! Türkiyede kriz olsa TL nin değeri düşer. Amerikada kriz var niçün doların değeri artıyor. Sebep ey!

Junior dedi ki...

Rdynk,

Minemosyne ile birlikte atladiginiz 2 nokta var. Birincisi rezerv meselesi, digeri de beklentiler.

Oncelikle ben de sistemde kalan likidite derken dolar likiditesinden bahsettim. Korkumuz capital outflow degil mi? Para disariya kacacak ise dolarlarin piyasada olmasiyla Merkez Bankasinda olmasi arasinda fark var midir? Yoktur, cikacaksa cikar para. Ama MB'nin rezervinin 60 milyar olmasiyla 100 milyar olmasi arasinda cok fark vardir ulkeye duyulan guven acisindan. Disaridan kredi bulmanin gittikce imkansiz hale geldigi bu ortamda Turkiyenin doviz rezervlerinin olabildigince yuksek olmasi gerekir. MB'nin doviz alimini kesmesi bir kere bu yolla rezerv birikimini durduruyor.

Daha onemlisi MB'nin kararinin piyasada olusturdugu izlenim. MB zaten gunluk 30 milyon dolar kadar doviz aliyordu piyasadan. Bu alimi kesmesinin doviz talebini azaltmasi soz konusu degil ve doviz fiyatina etkisi yok denecek kadar az. Fakat MB acikca dovizin daha da yukselecegini bekledigini gosteriyor, bari ben ekstra talep yaratmayayim diyor.

Bu dediklerimden sonra MB'nin dolar satmasiyla TL'nin neden daha da deger kaybedecegini bekledigimi soylememe de gerek yok sanirim? Rezerv, rezerv, rezerv...

Bugunku kur hareketine gelince.

Gazetede okudugunuz Londra'dan gelen alimlari yapan adamlar uzaya bakarak islem yapmiyor. Ben ekonomist olarak calismiyorum ama benimle benzer gorusleri tasiyan ve bu goruslerini "Londra'dakiler" ile paylasan "cok onemli" ekonomistler biliyorum.

Keynesian, Ekonomix daha iyi cevap verir sanirim. Sahsen kaldiracli ve kisa vadeli islem yaptigim icin %80'ini sattim dun aldigim miktarin. Kisa vadeli islem yapacak kadar piyasanin icinde olmayanlar bence dovizini alip kenara oturmali kafasinin rahat olmasini istiyorsa.

rdynk dedi ki...

Junior,

Atladıgım iki noktanın oldugunu soylemissin, rezervler ve beklentiler. bakalım.

1) "Disaridan kredi bulmanin gittikce imkansiz hale geldigi bu ortamda Turkiyenin doviz rezervlerinin olabildigince yuksek olmasi gerekir. MB'nin doviz alimini kesmesi bir kere bu yolla rezerv birikimini durduruyor" demissin. bu merkez bankası her zaman rezerv mi yapar, bu rezervin amacı sadece guven vermek degil gerektiginde kullanmaktadır da. rezerv birikimini durdurması da bir cesit kullanımdır ve yanlıs da degildir. merkez bunu guzelce acıklıyor "döviz alım ihaleleri yoluyla kalıcı olarak döviz piyasasından çekilen likiditenin sistemde kalması hedeflenmektedir" diyor nesi yanlıs bunun. yani rezerv konusunda sana katılmıyorum.

2) "Fakat MB acikca dovizin daha da yukselecegini bekledigini gosteriyor" diyorsun ve beklentileri olumsuz etkiledigini savunuyorsun. ama yukardaki yorumunda da "Bir de sahsen bu ortamda asil olan kurun artacagini ongormek degil, onu herkes goruyor artik" diyorsun. E zaten piyasa bunu goruyorsa, piyasaya ya kardesim ben ekstra talep yaratıcı degilim, benim rezervim iyi gerekirse de kullanırım, sizin aranızdaki iliskinin saglıklı olması icin de "Döviz Depo Piyasasındaki aracılık işlevi" ustlendim demenin ne gibi bir beklenti sapıtıcı rolu var ben pek anlamıyorum.

Bu durumda MB'nin dolar satmasiyla TL'nin neden daha da deger kaybedecegini beklemedigimi soylememe de gerek yok sanirim? Ayrıca bugun 2001 krizi degil.

yani Londradakiler merkez alımı kesti diye degil ihtiyacları oldugu icin doviz alıyorlar. Kurlarda merkezin rezerv ve beklenti sorunları nedeniyle degil, dolara talep oldugu icin yukseliyor. Ha birde biz ne "cok onemli" ekonomistler gorduk:)

Junior dedi ki...

Burada yorum yazacagim diye isten atilmazsam iyi.

Rdynk, senin benim kurda yukselis beklemem ayri, MB'nin bunu teyit etmesi cok ayri.

Rezervler konusunda yine anlasamadik. Merkez Bankasi mudahalelerinin kur uzerinde etkisinin bulunmadigi, aksine eldeki rezervleri kaybetmesine yol actigini ispatlayan onlarca makale yazilmistir dunyada. Tahminen ekonomi masteri yapiyorsunuz. Rastlamissinizdir.

Kisaca tekrar soyleyeyim. MB sermaye cikislari konusunda acizdir. yapabilecegi birsey yoktur. Boyle onlem alayim derken, tersine hareketi trigger etmektedir, nacizane gorusum.

Keynesian006 dedi ki...

Junior,
ufak paralarla senin yaptigin spekulasyonlari yapmak kolay. Ama sanirim sen de bu ortamda kimseye dovizle (ya da baska birseyle kisa vadeli) oynamayi, hem de bunu kaldiracla yapmayi tavsiye etmezsin. Doviz konusunda rdynk'in onceki ongorulerini hala daha isabetli buluyorum. Ben Turkiye'deki piyasalarin daha ilimli tepkiler verecegine inaniyorum (inanmak da istiyorum ama o ayri). Neden dersen, sartlar 2001'de kendi bokumuzda boguldugumuz ortamdan cok farkli. Bir kere oncelikle bunun altini cizmek. Senin de isaret ettigin gibi MB'nin doviz rezervleri tam da boyle bir senaryo icin boyle dag gibi yigilmisti. TCMB'nin politikalarini elestirenler bence, sapkayi cikarip para politikasi yonetimini selamlamali, sonra da biraz da kendilerini yargilamalidirlar. MB'nin dunku duyurusu da, kurdaki bugunku 1.4950seviyelerinin sebebi degil, aksine capasi olmustur. Gun boyunca kurdaki gevseme surdu.

2001'deki gibi yogun bir sermaye cikisi olmayacaktir. Niye olsun ki? Kriz dunyanin heryerinde ve Turkiye gibi ulkeler, risklerine gore getirisi nispeten yuksek marketler. Dahasi, yurda gelen sermayenin cok onemli bir kismi portfoy yatirimi olarak degil, FDI olarak geldi. Bu gibi nedenlerle dovize hucum beklemiyorum ben. Yine de MB rezervleri takip edilmeli, ozellikle de ABD ve Ingiltere kokenli oyuncularin doviz alislari izlenmelidir (Onceki krizlerden aliskanlik iste).


Buradan MB politikalarina geri donecek olursak, gelismis ulkelerin hemen hepsi faiz indirimine giderken, (emerging market olarak) Turkiye'de faiz henuz degismedi, ustelik faizlerin artabilecegi beklentileri var. Ornegin Roubini gibi iktisatcilar bize faizi artirmayi tavsiye ediyorlar. Ben bununla beraber, MB'nin reel ekonominin sartlarini da goze alarak faiz de fine tuning politikasina devam edecegini dusunuyorum.

Baska islerim var, biraz daginik yazdim. Ancak ozetle boyle zamanlarda gun icerisinde (hatta hafta icinde) piyasalarda ciddi dalgalanmalar meydana geliyor. Bunlar hk. degerlendirme yapmak anlamsiz. Ama aramizda en gercekci tahmini kimin yaptigini gormek istiyorsak, yil sonuna oynayalim derim.
Hem bu sefer, hepimizin degil, mutlaka sadece birimizin kazanacagi kesin. Hatta ustat Ekonomix'e de meydan okuyalim derim :))

rdynk dedi ki...

Junior,

sen isin bitince yaz yorumu
-dalgalı kurdayız zaten merkez mudahale etsin diyen yokki
-"Merkez Bankasi mudahalelerinin kur uzerinde etkisinin bulunmadigi, aksine eldeki rezervleri kaybetmesine yol actigini ispatlayan onlarca makale" diyorsun ya onlar sabit kur icin gecerli calismalar dedigim gibi dalgalıda mudahale yok zaten, birde bizim gibi ulkelerde sabit kurda dolar cok ucuz kalıyordu kriz donlemlerinde merkez rezervi ortaya koyunca da aptallık etmis oluyordu isterse 1 trilyon rezervin olsun anlamı yok zaten...neyse bosver sen calıs.

Junior dedi ki...

Rdynk, "isim gucum arasinda burda sizinle ugrasiyorum" manasinda kurmadim o cumleyi, oyle anladiysan ozur.

"Rezervin amacı sadece guven vermek degil gerektiginde kullanmaktadır" diyen sensin. Rezervi kullanmak mudahele etmek degil de nedir Allah askina? Ulken sermaye girisine cikisina aciksa, faizi sen belirliyorsan, kura mudahele edemezsin. Bunu tartismayalim istersen?

rdynk dedi ki...

Junior,

merak etme o anlamda kurmadıgını biliyorum, bende zaten cidden calis sonra yaz dedim.

Evet mudahaledir, ama mudahale var mudahale var sabit kurda belirleyici bir mudahale soz konusu zaten.

ama su tartismayalım dedigin teorik olarak Mundell (1961)de sekillenen impossible trinitye gore mudahale yok ok ama zaten merkezde kura belirleyici bir mudahale yapmiyor basit bir piyasa oyuncusu rolunde (bunu asarsa tartisilir zaten). ya da diger bir ifadeyle bir salt teori var, birde uygulama var.