Helikopter Ben (Bernanke)

ABD'de Fed ve Hukumet resesyonu onlemek icin tuketiciyi destekleyecek yeni bir paket hazirligindaymis. Devlet sene basinda yaptigi gibi yine dogrudan mali yardim yontemiyle en az 150 milyar dolar daha "para dagitacak" vatandaslara.

Bernanke Friedman'in varisligine oynuyor sanirim, onun teorilerini gercekte test etme sorumlulugunu ustleniyor adeta. "Helicopter Money" kavrami liqiudity trap sorunu ve deflasyonun onune gecilmesi icin Friedman tarafindan ortaya atilan ve bir hayli meshur olan bir hipotezdi. Bernanke de onceki konusmalarinda bu kavrama atifta bulunarak boyle bir politikanin acikca enflasyonist olacagini soylemisti. Simdi ise bu ortamda ayni politikayi destekliyorsa acaba deflasyondan mi korkuyor, yoksa resesyonun cok daha derin olmasindan mi? Her ne kadar kisa vadeli faizler 0%'a dogru yaklassa da (piyasada 1% civari) henuz deflasyon belirtisi oldugunu sanmiyorum ABD'de. Bu durumda Bernanke "money is not neutral in the short-run" tezini de ispatlayarak Nobel adayligina oynuyor bence.

Acikcasi konu hakkinda okumaya devam ettikce makro hocamin sesi yankilandi kulaklarimda. Dersleri cok iyi dinlememisim sanirim, birkac saattir daha net anlamaya calisiyorum durumu oraya buraya bakarak. Aslinda blogumuzun kidemli iktisatcilarindan (iktisat nedir) Dr Jekyll ve hatta hayatta ise Tugrul Hoca bizi bu Fed'in ve hukumet'in vermeye calistigi reaksiyonlar ve olasi makro sonuclari hakkinda bilgilendirebilirse kendim adina cok sevinecegim. Tabi vakitleri varsa...

Bu arada ayrica bu hizda para basan bir ulkenin parasi nasil deger kaybetmez? Karsisinda deger kazanacak bir para birimi olmadigi icin mi?

2 Yorum Var.:

ekşi iktisat dedi ki...

hicinde nomimal sertlik (rigidity) barindiran yeni keynesyen modellerde para notr (neutral) olmuyor genelde. fiyatlar tamamen esnek olmadiklari icin, hemen artmiyorlar; bu yuzden para politikasinin reel etkileri oluyor. tabii, bu modeller tepeden inme (ad hoc) tabir edilen mikro temelleri tartismali varsayimlar barindiriyorlar. o yuzden tahminlerinin, politika uygulamalarinda kullanilabilecek kadar guvenilir olup olmadiklari akademik dunyada tartisma konusu. ancak her halde politika uygulayicilarinin su anda tartisacak durumu yok.

kisa vadede ciddi bir daralma tehlikesi soz konusu olmali ki uzun vadede gelecek enflasyonu goz ardi ediyorlar.

Kadir dedi ki...

Biz liberal gençlik dernegi ve 3h hareketi olarak genç üniversiteli arkadaşlarla falan konuşurken ama amerika diye söze başlarlardı biz de amerika liberal değil derdik.Bu kriz sayesinde insanlara amerikanın liberal olmadıgını daha iyi anlatmış olacağız.

http://www.ufukturu.net/haber/59-chavez-bushla-dalga-gecti.html

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ülkesindeki mali kriz yüzünden büyük özel bankalara müdahale etme kararı alan ABD Başkanı George Bush'a “yoldaş” diyerek, “Bush, şimdi benden de solcu” dedi. Chavez, sağcı ABD'lilerin kendi ülkesindeki millileştirmelere yönelttiği eleştirilere karşın, Bush'un, ABD bankalarına eşitlik gözetmesi planıyla alay etti. Chavez, sosyalizmin faydalarının tartışıldığı bir toplantıda, “Bush, artık benden de solcu. Yoldaş Bush, özel bankaların hisselerini alacağını ilan etti” diye konuştu” dedi.