Ben Boyle Adalet Sisteminin Icine ...

Turkiye'nin en sevmedigim yonlerinin basinda adalet sistemi gelir. Sanki insanlari suclu olmaya tesvik etmek istiyormusuz gibi bir izlenime kapilirim cogu zaman. Serbest piyasa sisteminin islemesinin bir numarali kurali adalet sisteminin saglam, tutarli, hizli ve dogru olmasidir. Bu sadece ekonominin iyi islemesini degil, ulkenin de daha yasanabilir olmasini saglar. Turkiye'de olan ve olmamasi gereken bir kac ornek vermek istiyorum:

1. Rahsan Affi: Rahsan Ecevit'ten hala bu nedenden dolayi tiksinirim. Suclulari yakalamissin, iceri koymayi basarmissin. Bu gerizekali cikip bir iki tane "kader kurbanini" bahane edip en azili suclulari topluma saliyor. Ulkenin altina dinamit koyup patlatsa ulkeye daha az zarar verirdi.

2. Kara Para Affi: Kuresel Kriz bahane edilip ulkemizde senelerce vergi kacirip, kacakcilik yapip, veya uyusturucu ticareti yapip milyarlarca kazanan insanlar icin cikarilan aftir. Genelde basarili bir performans cizen Unakitan'in midemi bulandirmasina neden olmustur.

3. Vergi Affi: Vergi kaciran veya vergi borclarin odemeyenlere faizlerin %25 oldugu bir ortamda %3 ceza odeterek vergi borclarinin zamana yayilmasi. Bu da kuresel kriz bahanesiyle karsimiza cikti son gunlerde. Vergi kaciranlara senelik %22 odul dense daha yeridir. Bu arada "vergisini zamaninda odeyen Turkiye'de esektir, hatta bu kisilerin babasi da vergilerini zamaninda oduyorsa o zaman bu kisiler essogluessektir" mesajinin bir kez daha verilmis olmasi Turkiye'deki keriz sayisini azaltacaktir diye dusunuyorum. Unakitan midemi bulandiriyorsun.

4. Kredi Karti ve Bilimum Aflar: Genelde kredi karti, ogrenci affi, SSK/Bagkur prim affi vs. seklinde karsimiza cikan bu aflar siradan vatandasin ahlakini bozmaya yonelik kesfedebildigimiz uygulamalarin basinda geliyor.

5. Zaman Asimi: Hapse koymak istemedigim cevresi genis kisiler icin cikarilmis bir uygulamadir. Adam oldur, buyuk capli dolandiricilik yap, mahkemen habire ertelensin, sonra bir de bakmissin ki zaman asimindan tahliye olmussun. Bence yakinda vergi borclarina da zaman asimi kuralini uygulamaya baslariz.

6. Delil Yetersizligi: Daha yeni oldu. Cocuk tecavuzcusunu asacaklarina serbest biraktilar. Ben diktator olsam o herifi serbest birakan hakimin evine gonderirdim, hakimin kizlari ve torunlariyla birlikte gul gibi yasasinlar.

7. Dandik cezalar ve indirimler: Hapiste curumesi gereken kisilere "mahkemedeki iyi halinden oturu" veya bir suru sudan sebeplerle ceza indirimi verilmesi. Ulan mahkemede kotu davransa ne yazar? Hapishanede kotu davransa ne yazar? 20 yil yatmasi gereken adam 2 sene sonra hapisten cikiyor. Zaten bu yuzden de artik Rahsan Affina ihtiyac duyulmuyor.

8. Alakasiz Cezalar: Fatih Terim Osman Tanburacinin biyigina ve anasina sovdu diye hakkinda 2 yil hapis istemiyle dava acilmis. Mac sonrasinda havaya kursun sikip adam oldurenler 6 ay yatiyor, kufur edene 2 yil ceza mi vereceksiniz? Yuh artik. Kitap okuma cezasi vereceksiniz, Fatih Terim'e verin iste. Hic sevmedigim bir karakterdir ama bu kadari da fazla artik.

9. Sucsuzlarin Cezalandirilmasi: Blogger'da hesabi olan bir kisi suc isledi diye bloggerda hesabi olan herkesin cezalandirilmasi abzurdlugu. Allahtan bu tur hakimlerden orduda yok. Yoksa Diyarbakir'da uc bes tane PKK yatakcisi var diye sehre Atom bombasi falan atarlardi. Gerci boyle bir sey yapmilmis olsa bu sefer de Blogger kararini alan hakim de obur tarafi boylamis olurdu. Etme bulma dunyasi diye buna denir herhalde.

Listeye daha eklenecek seyler vardir. Siz ekleyin. Ama okuyucularimiza bir tavsiye vermek istiyorum. Is sahibiyseniz, veya serbest meslek icra ediyorsaniz vergi vermeyin, zarar gosterin, tesviklerin pesinden kosun. Zamaninda verginizi oduyorsaniz bu devletin uygulamaya calistigi uygulamalara karsi geliyorsunuz demektir. Belli mi olur bir gun sizi de verginizi vaktinden oduyorsunuz diye cezalandirmaya calisirlar.

Bi saniye. Zaten cezalandiriyorlar. Tavsiyemi degistiriyorum o zaman. Esekler essekliklerine devam etsinler, kendilerini cezalandiranlari is basinda tutacak oylari kuzu kuzu versinler.

7 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Elinize saglik. Ben de neredeyse her gun sisteme)!) iyi dileklerimizi yolluyorum.

Junior dedi ki...

Avukat arkadaslarim bu ulkede en kolay isin "suclu avukati" olmak oldugunu soyler durur. Dava erteletmekle, temyizlerle zaman asimindan yirtmak o kadar kolay ki. Zaten hakim sayisi az, olan hakimler de dava ertelemek ve tek tip kararlar vermekten baska birsey yapamiyor yogunluktan. Yalniz bir gelisme varmis, artik "yaz kizim" seklinde karar okumak yerine, "shift+a+f7 kizim" seklinde daha onceden hazirlanan sablon kararlardan secim yapiliyormus, ciddiyim:)

Dane dedi ki...

Adalet mulkun temelidir.
Hz.Omer (RA)

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Hukuk demek adalet demek degil, Türkiye bunun en acik örnegi. Iyi isleyen bir hukuk sistemi cogunlukla âdil kararlar verebilirken Türkiye gibi kötü bir hukuk sisteminin bulundugu ülkelerde adalet hikâye.

Bu arada "adalet mülkün temelidir" sözü Latince bir özdeyis: "Iustitia fundamentum regnorum (est)". Düzenli olarak Hz. Ömer'e ya da Atatürk'e (ya da baskasina) atfedilir.

Selamlar,
Cüneyt

T'Pol dedi ki...

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=siyaset&KategoriID=&ArticleID=1009296&Date=29.10.2008&b=Af tasarisi raftan indi..&ver=54

Biraz once Milliyet gazetesi Internet sitesinde gordum. Buyrunuz ısıtıp, ısıtıp getiriyorlar...

Dane dedi ki...

Duzeltme icin tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Bu yazidan dolayi sizi bulup Ergenekon kapsaminda Söbeliyebilirler :) Birkere 3 dunya ulkesi oldugumuzu kabul edersek bu soylediginiz seyler canim ulkem icin cok normal . Eger boyle rusya ya dogru kayarsaniz daha dogrusu turkiyenin dogusunda Doguya dogru 5000 km de (yarim daire cizin )nekadar ulke varsa bir goz atarsaniz Canim ulkem benim diye buraya saatlerce yazi yazabilirsiniz . Halimize cok sukur diyorum cok cok cok ama cok iyi durumdayiz .!!!

Amerikanin hirsizlarin goturdugu paralarda kuruldugunu , italyan mafyalariyla yesertdigini porno filimler ve sinema ile milyar dolarlar goturdugunu bilmeyen kac kisi var ? Ulkeler gelisene kadar hep birseylere goz yumulur bu saydiginiz hakli adeletsizliklerin sebebide budur . Sizin Esekoglu esek dedikleriniz , daha dogrusu bizim ulkenin farki musluman olmamizdir Devlet,kanun + Din korkusu olunca esekoglu esekler inanlilmaz cogaliyor . Ama hepsi namuslu durust vatandastir . Ne kirizler atlattik ama brezilyadaki gibi yagmalama olmadi . BUdami esseklik ... Bence biraz agir olmus sizin hitabiniz . Ozur borclu oldugunuzu dusunuyorum ....