Finansal Kriz

Sevgili Ekonomix beni Ekonomi Turk'e davet ederken ciddiymiş. Çok onore oldum, teşekkür ederim.

Bugün önce çeşitli basın kuruluşlarında bazı Merkez Bankalarının likiditeyi artırmaya karar verdiğini sonra da bu yazıyı yazmadan hemen önce de NY Times'da Merkez Bankaları müdahalesinin piyasanın ateşini düşürmeye yetmediğini okudum.

Amerika'da son dönemde yaşanan durum bana geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız banka konsolidasyonunu hatırlatıyor. Gerçi Amerika'da iflas eden, satın alınan ya da devletin el koyduğu kuruluşlar bizim anladığımız bankalar gibi değiller. Bunlar temelde yatırım kuruluşları. O nedenle bizdeki gibi bankazedeler yok. Türk bankalarında tasarruf mevduatı hesaplarının 50,000 YTL'ye kadar kısmı güvence altında. Amerika'da ise bu rakam 100,000 USD ama hesapların FDIC sigortalı olması gerekiyor, sanırım orada tüm bankalar FDIC sigortalı olmayabiliyor. Görünen o ki, Amerikan piyasasında yaşanmakta ve yaşanacak olan konsolidasyonlar sonrası, Amerikalılar bu olaydan bazı dersler çıkartıp, yeni düzenlemeler yapacaklar ve zaman içinde yine piyasa dengeye oturacak. Daha önceki krizlerde de böyle olmuş.

En önemlisi de Amerikalıların artık biraz ayaklarının suya ermesi olacak. Güçlerinin ötesinde harcama yapmaktan ve savurganlıktan vazgeçip, borçlarını azaltmaya ve tasarrufa yönelecekler. O zaman tüketim üstüne kurulu ekonomi nasıl düzelecek? Buna verecek yanıtım yok doğrusu.

Mortgage balonunun patlamasının iki önemli sonucu var: 1. Bazıları evlerini kaybetti ve kaybetmeye devam edecek. 2. Düşen ev fiyatları sayesinde başkaları ev sahibi olma şansı yakalayacak.

Yine de düşünüyorum da şu anda ne Obama'nın ne de McCain'in yerinde olmazdım. İkisi de geceleri kabus görüyor olmalılar.

4 Yorum Var.:

Serhad dedi ki...

Merhaba T'pol;

Artık Ekonomiturk'u takip etmek icin guclu bir sebebim daha var :)

Hosgeldin sitemize :)

Kadir dedi ki...

Ekonomix'e şunu sormak istiyorum, Amerika'da da bizdeki gibi bir tmsf falan var mı ? Orada kamulaştırma nasıl yapılıyor ? Bilgi verirseniz çok sevinirim.Bir de türkiye'de kiralar düşmeye başlarken ev fiyatları hala düşmemeye devam ediyor müteaahhitler bir yıllık binaları bile boş durdurup satmıyorlar.Amerika'da durum nedir ? Bir de amerika'da 200.000 dolara alınan bir evin yıllık kira getirisi ortalama ne kadardır.

Teşekkürler

Kadir dedi ki...

bir de şunu sormak istiyorum, dün akşam amerikan borsaları artışla başladı denildi tv de sabah forex ekranından baktım avrupada kimi kagıtlar yuzde 15 20 27 arttı diyordu, saat 10 22 ve garanti yuzde 10 artışta, sizden ricam analiz etmişseniz down jones'in çıktıgı zamanlar imkb nin seyri sürekli olumlu mu oluyor ?
Bir de hisse fiyatlarınıne ylül başına dönme olasılıgı kısa vadede olabilitesi nedir ? misal iheva 3,94 lerden düştü 1,95 te şimdi.

teşekkürler,

Blog Sahibi dedi ki...

Kadir Bey, borsa ile ilgili olan bir onceki yazimin tamamini okumadiniz galiba?

Kira getirisi yerine gore degisir. Mesela New York ve civarinda $500,000 dolarlik apartman dairesinin yillik kirasi $30,000 civarinda. Ev talebinin az oldugu yerlerde ev kirasi evin degerinin %8-12'si arasindadir genelde.

Bu rakamlardan sonra muhtemelen Turkiye'de ev kiralari cok ucuz sonucunu cikarirsiniz.