Borsa Nasıl Oynanır inovasyon nedir Borsa Yorumları Petrol Fiyatları Standart Sapma
Mevcut uygulamaya göre, müze ve ören yerleri, en başta 17 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşlara, engelliler ve birer yakınlarına ücretsiz. 18-65 yaş arası yurttaşlara yönelik olarak da, Müzekart geliştirilmiş. Müzekart, sadece 20 YTL ödenerek, bir yıl boyunca Bakanlığa bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yerine ücretsiz giriş olanağı veren bir geçiş kartı. 18 Yaş üzeri öğrencilere de yüzde 50 indirimle satılıyor. Çıkartmak da çok kolay. Bize kalırsa, ‘cüzdanda bulunması gereken 10 önemli kart’ listesi olsaydı, bunlardan biri olmaya aday olurdu.
Müzekart Haziran ayında çıkarıldı. Bakanlık yetkililerine göre, sayısı 170 bin adete yaklaştı. Bakan Günay’ın koyduğu hedef ise 1 milyon.
Müzekart bundan birkaç gün önce iyice cazip hale geldi. Çünkü oldukça düşük olan müze ve ören yeri giriş ücretlerine yüzde 100’e ulaşan zam yapıldı. Örneğin, son düzenleme ile Efes ören yeri giriş bedeli 10 YTL iken 20 YTL’ye, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş bedeli 10 YTL’den 15 YTL’ye çıkarıldı. Cazip diyoruz; zira uluslararası karşılaştırmalar yapıldığında, ülkemizdeki müze giriş ücretleri çok düşük kalıyordu. Bize kalırsa, bazı müzelerimizin giriş ücretleri, son zamlı tarifeleri bile dikkate alınsa, görece hâlâ düşük seviyede. Sonuç olarak, ekonomik açıdan da bakıldığında, Müzekart sadece iki büyük müze ziyareti ile ‘amorti’ edilebilecek bir ‘yatırım’.
...Önce Müzekart’ın çıkarılması, ardından da müze ve ören yerlerine giriş bedellerinin yüksek oranda artırılması; müze ve ören yerlerine gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümünün yabancılar olması nedeniyle, buralardan elde edilen giriş gelirlerini artırma projesi olarak görünüyor.
Hem bilet ücretlerine yüksek oranda zam yapılmış oluyor; ama hem yerleşiklerin bu zamdan etkilenmemesi için, hem de daha fazla yerleşik yurttaşın buralardan yararlanması sağlanıyor. Geliri artırmak için zam yapılırken, yerleşiklere daha ucuza ve sınırsız bir giriş hakkı sağlanıyor; bir taşla iki kuş! Tabii ki, Bakanlık böyle bir stratejisi olduğunu ilan etmiyor; bu bizim analizimiz.
Özetle; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze ve ören yerlerine ilişkin aldığı kararların doğru ve yerinde olduğunu düşünüyoruz. Hâlâ müze depolarında sergilenmeyi bekleyen, ören yerlerinde ayağa kaldırılmayı bekleyen kültürel varlıklarımız için kaynak gerekiyor. Bunun için de gelirleri artırmak gerekiyor.
Diğer taraftan ise bu politikanın yürütülmesine, Müzekart’ın tanıtılmasına ilişkin altyapının (örneğin bizim deneyimimizle tanık olduğumuz biçimiyle, Bakanlığın insan kaynağının) yeterli olmadığı da çok açık!
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder