Ali Riza Bey ve Ekonomix

Anadolu'da ticaret hayatinin icinde buyumus, meslegin inceliklerini babasindan ogrenerek bugunlere gelmis ve hatiri sayilir derecedeki servetini 3 kusaktir surdurulen aile sirketine borclu olan Ali Riza Bey, bir gun isyerinde duvarlari ahsap dogramalarla kapli odasinda oturmaktadir. Odanin kapisi aniden acilir ve universite'de isletme okuyan oglu Cevat heyecanla iceriye girer. Belli ki yine babasindan birseyler isteyecektir. "Ne istiyorsun yine?" diye sorar Ali Riza Bey, "Kim bilir ne hergelelik yapti bu defa bizimki" diye gecirerek icinden. Oysa ki hic ummadigi bir cevap duyacaktir az sonra. Cevat nefes nefese kalmis gibi anlatmaya baslar, "Ekonomix, Baba! Ekonomix'i istiyorum. O'nu almaliyiz!"

Ali Riza Bey ayni zamanda yasadiklari sehrin futbol kulubunun baskanligini da yaptigindan, akli ilk olarak oraya gider. "Ne diyorsun oglum, kim bu Ekonmiks hangi takimda oynuyormus?" diye sorar ogluna. Cevat, "Birak simdi futbolu baba, Ekonomix bu, senin bildigin yamyam futbolculardan degil" diyerek susturur babasini ve heyecanla anlatmaya devam eder; "Cok unlu bir yatirim danismani bu adam, Amerika'da yasiyor, taa oradan bizim buradaki ekonomide, borsada neler oluyor ne bitiyor hepsini senden benden iyi biliyor". Kac zamandir oglunun sirkete ve islere ilgisiz olmasindan yakinan Ali Riza Bey, Cevat'i bu kadar heyecanlandiran adami gercekten merak etmistir, "Var mi sende bu Ekonmiks midir, Ekomist midir her ne haltsa onun telefonu?"

Ekonomix ile irtibata gecilir, yogun gorusme trafigi, karsilikli sorular, cevaplar ve en nihayetinde birkac haftalik bir surecten sonra her iki taraf da ikna olur. Ali Riza Bey'in artik bir basdanismani vardir: Ekonomix!

Sirketin ajandasinda ise ilk is olarak 30 gun sonra katilacaklari bir ozellestirme ihalesi vardir. Ali Riza Bey bu ihaleyi almak icin yanip tutusmaktadir. Ekonomix, kurdugu ekip ile 2 hafta boyunca bu ihale icin hazirlanir. Fakat yaptigi analiz sonucunda ozellestirilecek sirketi satin almanin gruba bir katkisi olmayacagini, bu sirketin teknolojisinin eski oldugunu, ozellestirme sonrasi rekabet gucunun kalmayacagini Ali Riza Bey'e bir bir anlatir. Sirket icin yaptigi degerlemenin sonucunda buldugu rakamin da ihalenin minimum bedelinden bile daha dusuk oldugunu ekler. Ali Riza Bey onaylar gibi kafa sallayarak dinlemistir Ekonomix'i. 2 hafta sonra ise, Ekonomix ihaleyi Ali Riza Bey'in kazandigini duyunca sok gecirir. Ali Riza Bey gazetecilere ihaleyi ezeli rakibi Mehmet Ali Bey'e kaptirmadigi icin cok mutlu oldugunu soylerken, Mehmet Ali Bey bu yenilgi sonrasi ihalede alamadigi fabrikanin karsisina ayni fabrikadan yaptirmak icin kollari sivamistir bile...

Ekonomix ilk isinde Ali Riza Bey'i ikna edememenin yarattigi hirsla, gelecek vaadeden ve yatirim yapilabilecek sektorler konusunda patronuna sunmak uzere bir rapor hazirlamaya karar verir. Rapor uzerinde calisirken telefonu calar, arayan Cevat'tir. "Ekonomix, borsa %10 cikmis hic arayip iki kelam etmiyorsun, ne is?" diyerek konuya girer direk, "O kadar para verdik, getirdik seni, iki tuyo ver de arkadaslar arasinda karizma yapalim". Ekonomix terbiyesini bozmaz, birkac tavsiye verir ve kibarca gecistirir Cevat'i, "tavsiyelerimin tutma ihtimali %60" diye eklemeyi de unutmaz telefonu kapatirken.

Tekrar raporuna ve arastirmalarina odaklandiginda, bir numarali hedef olarak enerji sektorunu secen Ekonomix, kesinlikle bulasilmamasi gereken is kolu olarak da tekstil sektorunu anlatir raporunda. Ali Riza Bey raporu buyuk dikkatle okur ve Ekonomix'in sunumunu da yine heyecanla dinler. Ekonomix, enerji isine girmek icin acele etmeleri gerektigini, bu isten kar etmek istiyorlarsa yatirimlari biran evvel baslatmalari gerektigini detayli bir sekilde anlatir ve bu sefer Ali Riza Bey ikna olmus gibidir.

Uzun suren calismalar sonucu, artik yatirim icin tum yasal ve organizasyonel ihtiyaclar tamamlanmak uzereyken, Cevat babasini arar ve cok onemli bir konuda gorusmek istedigini soyler. Ekonomix'i de cagirmasini iletir babasina ve sirkete dogru yola cikar. Sirkete ulasip, kendisini bekleyen babasi ve Ekonomix'in bulundugu odaya girdiginde yuzu kipkirmizi olmustur Cevat'in. Ali Riza Bey ogluna "N'oldu, Hayirdir?" derken, Cevat Ekonomix'e doner, "Hani gecenlerde senden tavsiye istemistim ya borsa icin" diyerek anlatmaya baslar. "Hicbirini dinlemedim tavsiyelerinin, arkadaslar Marmara Tekstil kagidini al, bu kagit ucup gidecek dediler, %500 bedelsizi var 5'e katlanacak dediler, ben de elde avucta ne varsa hepsini bu kagida yatirdim. Ama isin sonunda 3 liradan aldigim hisse simdi 20 kurus'a geriledi..." Yer yer kekeleyerek konusan oglunu goren Ali Riza Bey, "Nolcak kocum, harclik senin harcligin, uzulme bu kadar" derken, Cevat iyice utanip kizararak: "Seyyy, babacigim yuklu miktarda da kredili islem yaptim, arkadaslar bu kadar artacagini soyleyince dayanamadim bayagi yuklu borc aldim hisseye yatirdim" diye ekler. Ali Riza Bey oglu konustukca zararin ne kadar buyuk boyutlarda oldugunu anlar. Yillardir calisarak kazanabildigi paralari, oglu pul degerindeki bir kagida gozu kapali baglamistir. Kizginliktan ne yapacagini sasirir. Fakat sakinlestikce babalik duygusu on plana cikar.

Yillarin tuccari oglunu bu durumdan kurtaracak "akil dolu" kararini verir. Ekonomix'in yuruttugu enerji yatirimini iptal eder. Onun yerine Marmara Tekstil sirketini hisse basina 5 YTL vererek satin almaya karar verir. Bu dahice fikir sonucu, Ali Riza Bey "gelecegi parlak" grup sirketleri arasina Marmara Tekstil'i eklerken, Cevat'in hisseleri de bu haberin aciklanmasiyla birlikte 20 kurustan 5 liraya firlar.

Ekonomix mi? Bu mesut aile tablosu arasinda gozyaslarina hakim olamaz...

4 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Ben bu maceranın devamını yazarım. "Ekonomiks Muhafazakar Burjuvaya karşı", "Ekonomiks Ali Rıza beyin Kızını Alıyor", "Ekonomiks Yatırım Teşviki Peşinde" şeklinde uzar bu iş.

Bir de Tommiks var.

Junior dedi ki...

Evet ben de yazdiktan sonra farkettim, efsane olabilecek bir karakter ortaya cikmis. Isim hakkini ekonomiturk ailesine bagisliyorum, tepe tepe kullanabilirsiniz:)

T'Pol dedi ki...

Aynı zamanda Ekonomix on kaplan gucundedir.

Kadir dedi ki...

Ekonomix candır da denilebilir :=)