Juri Uyesinden Nazik Soru

Juri uyelerimizden bir tanesi yarismaci arkadaslara nazik bir soru yoneltmis, cevap verip vermemeyi kendilerine birakiyorum. Kendilerinden su maili yorumlamalarini istiyor:

Hazine duzenli olarak tahvil, bono, ihale vb. araclarla piyasadan para ceker ve borclanir. Bu borclanmalarda geri odemeyi de duzenli olarak aylik 5 Milyar YTL ile 9
Milyar YTL arasinda yapar. Yani her ay 5 ile 9 Milyar YTL arası geri odeme yapar.
2-3 yıldır yapilan borclanmalarda Temmuz ve Agustos 2008'e oyle bir yuk olusturuldu ki. Cumhuriyet tarihinde gorulmemis buyuklukte. Hazine'nin borc odemelerinin 43 Milyar YTL'si Temmuz 2008 ve Agustos 2008'de. Yani 5 ile 9 Milyar YTL'yi oderken güclük ceken, hatta odeyemeyen, tekrar borclanan hazine, Temmuz ve Agustos'ta 43 Milyar YTL odeyecek.

Bu rakam (43 Milyar YTL) yaklaşık 6 aylık odemeye denk geliyor. Hazine bu parayı bulabilmek icin yine borc alma yoluna gidecek ve bulamayacak. Nereden bulsun piyasada para yok. Para bulamayinca ne olacak ? Ekonomik kriz. YTL olarak para kimde? 2001 krizinden beri bizlere 1.70'lerden $ satan yabanci fonlarda. Bu krizin tarihini onceden hazirladılar. Bilincli bir sekilde hazirladilar.Oyle bir tarihe denk getirdiler ki, sorumlusu AKP olmasin istediler. Yani Temmuz, Ağustos 2008'de kim ne yaparsa yapsin kriz kacınilmazdi.

En onemlisi; Bu krizin sorumlusu kim olacak biliyor musunuz? AKP'nin kapatilmasini isteyen Yargitay Bassavcisi, belki de (kapatilirsa)Cumhuriyetin Anayasa Mahkemesi ve AKP'ye hayir diyen yurtsever muhalefet. Kapatma davasi, tesaduf bu ya Temmuz, Agustos aylarında gorulecek. Belki de kapatma karari cikacak. Diyecekler ki, AKP'ye acilan dava siyasi belirsizlik yaratti, piyasa tedirgin oldu, krizin nedeni budur.
Diyecekler ki, AKP'ye acilan dava nedeniyle siz esnaflar, siz ciftciler,siz memurlar, siz isciler battiniz. Diyecekler ki, AKP'ye açılan dava nedeniyle sizler borclarinizi odeyemediniz, isleriniz durdu, 10 yillardir calistirdiginiz isyerleri kapanmak zorunda kaldi.

Halbuki oyle degil.

Hersey ne kadar guzel olursa olsun, 43 Milyar YTL gibi ödeyemeyeceginiz bir borcu 2 aya ozellikle toplarsaniz kriz gelir. Temmuz, Agustos 2008'i hazirlayan AKP'dir. Kapanma davasini da ozellikle hizlandirmak isteyen AKP'dir. Neden basbakan cirpinip duruyor bir an once bitsin su dava diye. Cunku dava olmasa kriz kendi kafalarinda patlayacak. Bu durumda sorumlunun AKP oldugunu dagdaki koyun bile anlayacak.

Bakın bu yazinin tarihi 30 Haziran.

Turkiye; Agustos, Eylul, Ekim…. aylarinda ekonomik kriz cikaran Cumhuriyet bassavcisini, krizi buyuten Anayasa Mahkemesini ve AKP'nin kapatilmasini destekleyen muhalif yurtsever kisi ve kuruluslari konusacak.

Yaziyi Temmuz'a 1 kala, onceden gonderiyorum ki belki 3-5 kisinin uyanmasina neden olur.

Ozellikle de AKP destekcilerine, kücük isletme sahibi esnaf, ciftci, isci,memur dostlarimiza gonderelim.

Esen kalin…

5 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

hazine'nin bu iki ayda ödeyeceği (ve tabi ki ödemek için borçlanacağı) toplam 40 küsür milyar dolar rakamına nereden ulaşılmış? hazinede ben böyle bir veriye ulaşamadım. toplam iç borç stoğunun yüzde 22-25'ine filan denk geliyor bu rakam. ayda 10 milyar dolarlık kısmı döndürüldüğüne göre olsa olsa iki ayda normalin iki katı borçlanılacak olurdu, bunun da büyük sıkıntı yaratacağını sanmıyorum. yine de sayın jürimiz

1. bizi kaynağına iletir de biz de aynı kaynağı inceleyebilirsek belki daha iyi yorum yapabiliriz. hazine uzmanlarını teleonla aradım ama ilgiliye ulaşaadım. Ankara'da sıcaklık gölgede 42 derece, ondan olabilir.

2. bize 1.7'den çok fazla dolar satmadılar merak etmeyin. daha çok biz onlara sattık.

3. biz bu analizleri yapalım yapmasına da daha elimi değmeden bile "akp'yi kapatırsak bir de kriz çıkarsa kabak başımıza patlar, şimdiden kriz kesin çıkacaktı diye bir yalan üfürelim de, biz üstüne partiyi kapattık diyelim" tarzı bir nem kaptım "Özellikle de AKP destekcilerine, kücük isletme sahibi esnaf, ciftci, isci,memur dostlarimiza gonderelim." cümlesinden.

rdynk dedi ki...

ha ha guzel yazı :) Deniz Gokce cevap versin bence "Ülkemizdeki ekonomi politikasının en başarılı olduğu alan bütçe ve borç konusudur. Ancak şimdi de internet felaketçiliği gündeme geldi. Bazı kişiler bütçe ve borç konusunda adeta “finansal terörist”, herhalde eski günlerin özlemini çekiyorlar.

Bilindiği gibi Hazine’nin geçtiğimiz günlerde büyük çaplı borç yenileme durumu vardı. İnternette felaket haberlerinden geçilmiyordu. Ama Hazine “tık” çıkmadan finansmanı sağladı. İnternet felaketçileri işsiz kaldı. Üstelik tersine, yurtdışında petrol fiyatları hızla düştüğü için de, piyasalar standart reaksiyon verdi, borsa yükseldi, kur geriledi, faiz ise en azından artmadı. Merkez Bankası ise beklendiği gibi 0.5 puan artış gerçekleştirdi" [http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=124082,10,12]

Ayrıca bu kriz olayi gercek olsaydı, deniz baykal boş durmaz bir avukatlık pardon ekonomistlik gorevi alırdı uzerine bizden once de olayı cozerdi merak etmeyin:)

T'Pol dedi ki...

Sozkonusu yaziyi Sevgili Ekonomix'e ileten benim. Acikcasi ufurulmus oldugunu tahmin ederek ilettim ama rakamlar sozkonusu olunca ben bu islerin kaynagi nedir, bahsi gecen rakamlarin dogrusu nereden bulunabilir konusunda bilgili degilim. Icim disim komplo teorisi doldu. Bu sefer isin dogrusu ne hem ogreneyim hem de bu maili bana gonderen arkadaslara yanitlari gostereyim, belki bir daha bu tur mailler yollamazlar diye umdum. Sozkonusu yazi bir is arkadasima bir bankaci vasitasiyla ulasmis. Yani Sn. Denememeler ben de esas kaynagi bilemiyorum.

Keynesian006 dedi ki...

Yahu bunun neresine cevap verelim. Hani dort basi mamur bir komplo teorisi olsa, sooyle okkali bir cevap yazardik da kici basi birbirine girmis, kendi icinde tutarsiz bir yaziya yorum yapmak yorar adami. Lakin rica juri uyesinden gelince, basimiz ustunde yeri var.
Once yaziyi ilk okudugumda dikkatimi ceken kucuk bir ayrintiya deginelim, yazinin en sonunda:
"Ozellikle de AKP destekcilerine, kücük isletme sahibi esnaf, ciftci,isci,memur dostlarimiza gonderelim."
Buradaki "kucuk isletme sahibi esnaf" ifadesi, bana hemen bu ifadenin sahibinin bir bankaci oldugu fikrini vermisti. Sonradan ogrendik ki dogruymus. Ancak sanirim, yaziyi gonderen bankaciya da bir baskasi gondermis. O da bu maili fw yapmanin yurtseverlik geregi olacagini dusunmus ve geregini yapmis, bir de sonuna siz de gonderin notunu dusmus.

Bu arada "buyuk isletme sahibi esnaf" da olabilecegini ogreniyoruz bu mailden.

Bu 'kucuk isletme' bankaciligi lafini, "small busines"tan tercumeyle, memleketimizde bankacilik literaturune sokan Garanti Bankasi'dir.
Yanilmiyorsam 90'larin sonuna dogruydu. Proje guzeldi, ekonominin bel kemigi olan kobileri musteri segmenti haline getirmek, yani once pazari genisletip sonrasinda pazardan en buyuk payi almak iyi bir fikirdi. Buna o donem "kucuk isletme bankaciligi" adini verdiler. O donemde, bu isim iceride ve disarida cok tartisildi. Yani, musterine sen simdi "kucuk isletme" diyeceksin, tahkir etmesen bile bu bir tezyif ifadesi degil midir diye. Neyse efendim, sonra bu isim degistirildi. Simdilerde buna kobi bankacılığı veya isletme bankacılıgı deniyor. Ve hemen hemen her banka benzer bir yapilanma icinde benzer bir hizmet sunuyor, bu 'akp destekcisi kücük isletme sahibi esnaf, ciftci, isci,memur dostlarimiza'.

Yorum yapmayacagim bu zayif komplo teorisine dedim ama iki soru soracagim.
1. Iki sene oncesinden borc odeme yuku 2008 yazina tasinmis, maksat kriz cikarmak. Peki 2006 yilinda birileri, nasil oluyor da akp'nin bir sene sonra yine tek basina iktidara gelecegini, henuz atamasi bile yapilmamis bassavcinin kapatmaya yonelik iddianame hazirlayacagini, sonrasinda da 2008yaz aylarinda, AYM'nin kararinin kapatma yonunde olacagini biliyor? Tuylerim urperdi dogrusu, dehsete kapildim. En 'perfect' komplo teorilerinde dunyayi ele gecirmek isteyen siyonistler olur, isbirlikcisi US olur, aslinda oyle gorunuyor ama oyle deil boyle felan olur. Bu teoride rakam sosuna bulandirilmis muneccim boku yemis yabancilardan baska bir sey yok. Bu nedenle bu komplo olmamis, olmamis.

2. sorum da; 2008 yazinda birikmis itfalar var, ola ki AYM'den de kapatma karari cikmadi.
Bu durumda ne olacak? Ne yani isbirlikcileri AKP, iktidarda kalmaya devam etti diye, ulkede bir kriz cikarip seyrine bakmayacaklar mi?
Ben bu komplodan birsey anlamadim. Anlayan beri gelsin.

Bu arada, yazi biraz bankacilik koktu,ama ben Garanti Bankasi'ndan felan degilim. Tamam mi Junior :))

tersaci dedi ki...

icgudulerim bu yazinin altinda Yigit Bulut imzasi ariyor ama yaniliyor da olabilirim tabi. Zira bu kadar cehalet ancak egitimle mumkun.