Itfa Meselesi

Juriden soz istiyorum. Temmuz-Agustos itfalarinda bahsi gecen 43 milyar YTL rakami dogrudur. Fakat bu itfa konusu fazla abartildi, biraz da 2001 krizi anilari canlanan piyasa ekonomistleri yuzunden. Aciklamaya calisayim.
Bu kadar buyuk itfanin 2 aya sikistirilmasi ilk bakista planlama hatasi gibi gozukebilir. Fakat burada bahsettigimiz devletin yillardir suregelen borclarinin cevrilmesi. Bu dongude bircok etken var. En basiti faiz! Hazine donemin sartlarina ve faizin seviyesine gore ihtiyacindan daha fazla veya daha az borclanablir. Ayni sekilde piyasa da faizin cazibesine gore az veya cok talep gosterebilir.

Ornegin 16 Temmuz tarihinde 13.6 milyar YTL'lik itfa vardi. Niye bu kadar yuksekti? Cunku 16 Temmuz 08 tahvilleri 2 sene once 2006 yazindaki dalgalanma sirasinda ihrac edildi. Hazine faizler yukselis trendine girerken birden yuklu miktarda borclanma yapmayi tercih etti. Hatta 2 ay sonra da ayni kagittan ikinci kez ihrac etti. Bu tip faktorleri goz onune almak lazim itfa tarihlerine bakarken. Ayrica, Hazine de bu durumun cok onceden farkina varmis ki daha bu senenin Subat ayinda Temmuz-Agustos vadeli tahviller icin degisim ihalesi duzenleyerek itfa yukunu azaltti.

Daha onemli nokta, Hazine gecmis yillardaki durumun tersine suan resmen nakit uzerinde yatiyor. Bakmayin laik ekonomistlerin populizm yapiliyor yaygarasina. Ilk 6 ayda ulasilan 23 milyar YTL'lik faiz disi fazla bir yana, toplam butcede bile 2 milyar YTL fazla verildi. Nitekim Hazinenin MB'deki nakit rezervi de 20 milyar YTL'yi gecti. Temmuz-Agustos itfalari spekule edilmeye baslaninca Hazine 2 aylik borclanma planini aciklamisti. Buna gore, butceden gelen faiz disi fazla ve ozellestirme gelirleriyle itfalar kolayca atlatilacak gibi. (Birilerine kapak olacak mi bu spekulasyon? Sanmam!)

16 Temmuz'daki itfada da aynen boyle oldu. 13.6 milyar YTL itfaya ragmen 9.8 milyar YTL borclanildi. Bu strateji gorundugunden de fazla zekice bana gore. Hem daha az borclanarak faize Hazine karar vermis oluyor (dolayli olarak- talebi istedigi noktada keserek), hem de piyasada likidite birakilarak uzun zamandir yasanan sikisiklik biraz gideriliyor.

Bu itfalar konusunda spekulasyon yapanlar ayni takvim cambazlagini simdi YAS ve kapatma davasi tarihleri arasinda baglanti kurarak yapiyor. Yarin dava devam ederken, tipki Buyukanit'in atanmasi gibi, YAS'tan once Basbug'un atanma karari cikinca kapak olacak mi bunlara? Yine sanmam...

Not: Ankara'dan yarismaya katilan Keynesian006 arkadasimiza hosgeldin diyorum. Yazilarin Baskent kokuyor :)

3 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Elinize saglik. Ben en azindan sozkonusu maili bana gonderen arkadasima bu yaziyi kapak yapmaya kararliyim:) Cok tesekkurler...

Blog yeniden heyecanlaniyor diye pek memnunum. Herkese sevgilerimle,

T'Pol

Keynesian006 dedi ki...

Hosgorduk Junior.
Ankara konusunda yanildin ama yaklastin. Corum'dan katiliyorum :)
"006" Ankara'yi cagristirmis olabilir. Yazilarimda Ankara'yi konu etmeye devam edecegim. Ne de olsa devletlular orada.

Junior dedi ki...

Birsey degil efendim, tepe tepe kullanin:)

Aslinda "Itfalar yuzunden kriz cikarsa AKP sucu bassavciya atmak istiyor" tezine de cevap verecektim ama vakit yetmedi. Bunlar gercekten Turkiye'nin hala 2001'deki gibi 14 gunluk- bir aylik bonolarla borc dondurdugunu zannediyorlar. Baris Bey'in eline saglik, cikartmis grafikleri. Hem borc orani azaltildi, hem de borclanma vadesi artirildi. Hangi suc hangi AKP? AKP'yi elestirebilirsiniz ama bu konuda degil.

Bu arada not kisminda yanlislik olmus. Yazilari Ankara kokuyor derken DENEMEMELER'i kastetmistim. Yanlislik icin OZUR.