Gelmeyen resesyon

"A funny thing happened on the way to the most predicted recession in US history: it didn’t happen."
Son günlerde okuduğum en eğlenceli yazı idi. First Trust Portfolios ekonomistleri Brian S. Wesbury ve Robert Stein haftalık yazılarına böyle başlamış. Yazının linkini de veriyorum.
The Phantom Recession is Already Over
Tabi koca koca ekonomistlere "dokundurmayı" da ihmal etmemişler:

"Prominent economists – including one Nobel Prize winner – made comparisons to the Great Depression, predicting a long and deep downturn. Alan Greenspan declared a recession was likely and said this was the worst financial crisis since the end of World War II."

Yazının tamamı güzel de şu bölümünü dikkatle okuyun:
"Trouble is, someone forgot to convince consumers they had to stop spending. Despite consumer confidence readings that are downright awful, “core” retail sales are up at a 10.2% annual rate in the past three months. In other words, consumer confidence statistics may express how people feel, but not how they act. And with all the doom and gloom being reported on a daily basis, no wonder they feel so bad. But consumers have refused to capitulate to the emotional turmoil."

Kısaca diyorlar ki, tüketici güven endeksi denilen şey tüketicilerin ne hissettiğini söyler ama ne yaptığını söylemez.

Bakalım bizde durum neymiş?

Referans Tüketici güveni 5 ayda yüzde 24,6 geriledi demiş. Milliyet de Tüketici güveni hızla azalıyor demiş. İki haberin de konusu Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Tüketici Güven Endeksi. Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında 75.36’ya gerilemiş.

Bir de NTVMSNBC'nin kendi hazırladığı güven endeksi var. Orada da durum farklı değil. Şuradan verilere de bakabilirsiniz.

İlginç aynı zamanda komik olan durum ise NTV'nin bile kendi datasını yorumlayamaması. Çünkü bir de gerçek tüketim hareketlerinden derlenen bir tüketim endeksi de açıklıyorlar. Güvendeki düşüş tüketimi aşağı çekti demişler. "CNBC-e Tüketim Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.94 düşerek 155.04 düzeyine geriledi." Ama 2007'nin Mayıs ayında endeks 146.35 seviyesinde imiş. Yaklaşık 10 puanlık artış var. Yüzde 6 gibi birşey yapıyor.

Nedense bu adamlar "Haziran ayında hiç kar yağmadı bu yıl kar yağışı yüzde 100 azaldı" ya da "Fenerbahçe bu ay hiç gol atamadı Aziz Yıldırım istifa etsin" gibi haberler yapmıyorlar.

0 Yorum Var.: