Simdi icinizden finansal piyasalarimizda yasadiklarimizin sucunu kuresel krize atmak isteyenleriniz cikacaktir. Medyada bu konuda yazilanlara bakilirsa her seyin tek sorumlusu sanki Amerika'da ortaya cikan subprime krizi imis zannedersiniz. Kazin ayagi oyle degil.
Yilbasindan bu yana bizim borsamiz 15000 puan deger kaybetti, yani %27 dustu. Kuresel krizin baslamasina neden olan, konut fiyatlari basasagi cakilan Amerikan borsasi ise sene basindan beri 99 puan deger kaybetti. Yani %7. Nasil olur? Amerika'daki %7'lik kayip bizde %27'lik kayip mi olusturur?
Tabii ki degil. Bugun aciklanan enflasyon rakamlarina bakarsaniz daha yilin ilk uc ayindaki toplam enflasyon orani %3.1 olmus. Merkez bankasi Eylul ayinda 2008'in tamaminda enflasyonun bu seviyede olacagini tahmin ediyordu. Ekonomiden ve gidisten haberleri yok adamlarin. Okumuslari boyle yaparsa cahil kose yazarlarindan cok fazla bir sey beklememek gerek.
Bugunku ikinci haber ise S&P'nin Turkiye'nin kredi gorunumunu duragandan negatife dusurmus olmasi. Kredi notlari oyle kolay kolay hareket eden seyler degildir. 4 yil reform yaptik 2-3 defa ya degistirdiler ya degistirmediler. Simdi Amerika'da konut krizi cikti diye mi bizim kredi notunu degistiriyorlar saniyorsunuz? Amerika'nin kredi notunu niye degistirmiyorlar peki? Mesele hukumetteki, muhalefetteki, ve adli sistemin bir parcasi olan politikacilarin sacmalamis olmasidir. Turkiye'nin elinde kala kala bir tek "kati maliye politikasi" kaldi, yerel secimlerden once onu da rahmetli ederlerse eski guzel gunlere geri donmus olacagiz.
3 Yorum Var.:
Radikal önlemlere ihtiyaç var, Türk jeopolitiğine uygun radikal önlemler...
Liberalleri kafa izni vermekten başlayabiliriz.
"Turkiye'nin elinde kala kala bir tek "kati maliye politikasi" kaldi, yerel secimlerden once onu da rahmetli ederlerse eski guzel gunlere geri donmus olacagiz." demişsiniz. Onu da rahmetli ederlerse derken tam olarak neyi kastettiniz?
Hursit Gunes, sanırım bugunku yazısında size seslenmiş;
" AKP’nin kapatılması davasının piyasaları sarstığı iddia ediliyor. Bunlar bildiğimiz neoliberal dogmatik cahiller! Sanki 3 ay önce ekonomide hiçbir kırılganlık yoktu da, kapatma davası açılınca kırılganlık oluşuverdi! Kimileri de AB çapası gevşeyince dengeler bozuldu diye üfürüp duruyor!
Hangi AB çapası petrol fiyatlarını 118 dolardan aşağı tutup dış açığı engelliyordu ki? Sallamanın sınırı da yok! Hal böyleyse, Letonya neden zafiyet içine alındı? Acaba orada ulusalcı-milliyetçi AB karşıtı güçler iktidarı ele geçirdi de biz mi farkında değiliz?
Dünya küresel kriz diye inleyip yıkılıyor. Ama neoliberallere göre bunların hepsi Mars’taki gelişmeler! Yargıtay başsavcısı dava açınca ekonomi kırılgan hale geliverdi!. Son zamanlarda çok konuşulan Güney Afrika’nın bile zafiyet endeksi 0.84. Türkiye’nin ise 1.16.
Acaba Türkiye şu anda siyasal rejimi bu denli sarsılan tek ülke mi? Saçmalama özgürlüğü elbette var. Ancak inanmama özgürlüğümüz de elimizden alınmamalı. Dünyada sivil demokrasisi çok daha hırpalanmış ülkeler var ama ekonomileri daha sağlam. Şu anda zafiyet içinde bir ekonomi var çünkü son 5 yıldır dış kaynağın sağladığı rehavetle yan gelip yatıldı."
Cevabınız ne olur bu ithama, merak ettim doğrusu...
Yorum Gönder