Bir Gecede $2000 Zenginlestik!?

Dangalak Turk medyasindan da baska turlu bir baslik beklenmezdi. Yillik brut asgari ucretin $7000'in uzerinde olmasi ise kimseyi sasirtmiyor nedense. Hatta anketlerde asgari ucret net 1000 YTL'ye ciksin diyen bir suru cahil ortalikta dolasiyor.

2007 rakamlari henuz aciklanmadi ama buyume %5'e yakin bir rakam cikacak. 2007 sonunda GSYIH 850 milyar YTL'ye yaklasacak. Bu da Turkiye'nin milli gelirinin $650 milyar dolar civarinda gerceklesmesi anlamina geliyor. Bu da kisi basina milli gelirin $9000 civarinda olacagi anlamina geliyor. Kisi basina geliri $9000 olan bir ulke icin bence cok sikayet ediyoruz.

Ama asil onemli haber bu degil ama.

Asil onemli haber 1.5 yil vadeli faizlerin Cuma gunu %18 seviyesinin uzerine cikmasi idi. Demek ki Merkez bankasi gecelik faizleri indirirse orta vadeli faizler illa ki de asagi dusmuyormus. Hukumetin cahil uyelerine bu ders olsun. Merkez Bankasi faizleri 2.25 puan indirdi, orta vadeli faizler neredeyse 2.25 puan cikti.

Milli gelir hesabindaki revizyondan sonra pazartesi gunu borsalarin yukari sicramasini beklemeyin. Herkes milli gelirin %30 civarinda revize edilecegini bekliyordu zaten. Medya uyeleri haric anlasilan!

5 Yorum Var.:

rdynk dedi ki...

"ornegin ara basliklardan birisi "Arttığı iddia edilen gelir, konut ve imalat sektöründen" diye, ortada bir iddia yok ki, bir ölçüm var. ben diyorum ki onceden kullandığım gozluk seni oldugundan daha kısa boylu gosteriyordu, şimdi ise gozume daha uygun bir gozluk aldım ve senin eskiye oranla yaklaşık % 30 daha uzun oldugunu gordum. ha bu kesin olarak senin boyun mudur, yine boyle bir iddiamız yok ama eskisinden daha iyi bir olcum oldugu uzerinde uzlasiyoruz" (blogtan)

bülent dedi ki...

yazılarınızı takip ediyorum
bi ricam olacak sizden
imkb nin dow jonesi çok sıkı takip ettiği şu günlerde dow endeksi hakkında yorumlarınızı yazabilir misiniz

Murat AYGEN dedi ki...

Lutfen abartmayın Sayın EKONOMIX, burada TUIK'e yöneltilebilecek tek eleştiri hesaplama tekniklerini sık sık değiştirmenin bir istatistik enstitüsünün saygınlığına gölge düşürebileceği eleştirisi olmalıdır. Benimsenen hiç bir "yeni" teknik mükemmel olmadığı gibi, "eski" teknik ile hesaplanan istatistikler de bütünü ile anlamsız/yararsız değildirler. Zaman-serileri (time-series) çıkartmak isteyen araştırmacılara yardım edebilmek için, bir istatistik enstitüsü yeni hesaplama teknikleri benimsese dahi, eski teknikle hesaplayacağı istatistikleri YAYIMLAMAYA DEVAM ETMELİDİR.

Murat AYGEN dedi ki...

Şöyle bir şeyler anımsıyorum: Türkiye, Mısır, Pakistan v.b. ülkeler kendilerini olduklarından daha zengin, Çin Halk Cumhuriyeti ise olduğundan daha fakir göstermek gayreti içinde imişler. Bu sebepten ötürü de, mesela GEGS-BEC gibi taksonomiler sözkonusu olduğunda, bu ilk üç ülke domates salçasının sanayi ürünü, Çin ise tarım ürünü sayılması gerektiğini savunurmuş. Sayın EKONOMIX: Bu dediklerim doğru mudur? Yoksa ben politikayı fazla mı abartıyorum?

alpine dedi ki...

Ekonomide 2002-2006 arasi ortalama %7 buyume ile kahraman ilan edilen AKP, simdi buyume asagi yonlu ivme kazandigina gore ne ilan edilecek cok merak ediyorum. Beceriksiz?