Batmayacağız.

Henüz piyasalar alev alev yanarken bir kaç tahmin yapacağım. Son dalgalanma Türkiye'yi batıracak mı ? Hayır. Kalıcı zararlar verecek mi ? Hayır (2006 dalgasının sonuçlarını hatırlayın) . Bu dalgayı atlattığımızda karşımıza bir yenisi çıkmayacak mı ? Yine hayır.

O zaman günü kurtarmak gibi bir hedefimiz olmamalı. Şunu unutmayalım: Her durumda satacaklar. Istediginiz kadar döviz satın, faizi çıkartın, indirin, durum değişmeyecek. Kendine güvenen bir Merkez Bankası piyasaların toparlamasını sabırla bekler. TL'nin akımı durduracak şekilde yukarı doğru esnemesine izin verir. TL'nin zayıflaması kalıcı olmasa bile pek çok sektörü rahatlatır, sanılanın aksine 'enflasyon' falan da yaratmaz. Geçici fiyat artışları hariç (TÜFE'den bahsediyorum).

Ne yapabilir ? Faizi savunabilir. Dolar bugün 1.8 olsa bile dört hafta sonra 1.2'ye düşmeyecek diye bir kural yok. Görüldüğü gibi 'yüksek faiz' bizi dalgalardan korumuyor. Üstelik enflasyon düşme yolunda değil mi ? Geçen sene yaptıkları gibi faizi tırmandırmamalılar.

Ahmet Çavuşoğlu

5 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

Mevcut durumda TCMB faizleri yukseltmez ama ilk basta dolar alimlarini azaltirlar, belkide durdururlar. Durum boyle devam ederse piyasaya dolar vermeye baslayabilirler. Piyasaya dolar vermenin kurlari etkilemekten cok liquidity saglamak amacli olacagini da soylemek lazim. Yoksa Abbas yolcuysa baglasaniz tutamazsiniz.

Subprime sorunlarinin ABD genel ekonomisine etkilemeye baslamasinin yansimalarini dusunmek bile istemiyorum.

Özkan D. dedi ki...

bu blogta, ekonomide böyle gelişmeler olurken anında konuyla ilgili yazı göremez olmuştuk.. Önceden piyasalarda dalgalanmalar olduğunda ilk fikri buradan alırdık..

o yüzden teşekkürler ahmet bey

Dr.Firma dedi ki...

Ugur Gürses bu gün köşesinde son gelişmelerin ,Türk mali ve reel piyasasına olası etkileri konusunda öngörülerde bulunmuş ,sizlerin bu konuda farklı senaryolarda ne olabileceği konusunda görüşlerinizi öğrenebilirmiyiz ?

ahmet dedi ki...

Sayın neqx,

Bir konuya açıklık getirmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Bir merkez bankası ancak kendi bastığı para cinsinden 'likitide' verebilir. TCMB ise dolar sattığında 'reservlerini' kullanabilir. Ne miktar satarsa satsın dünyadaki dolar veya euro 'miktarını' artıramaz.

Dünyadaki merkez bankalarının, faiz oranlarını savunmak adına piyasalar pompaladıkları para için 'TCMB reservlerine' güvenmeleri şaşırtıcı olurdu.

Aslında TCMB dolar satması TL 'likiditesini' yok etmekten başka anlam taşımaz. Bildiğiniz gibi banka verdiği dolarlara karşılık TL kabul etmektedir, fındık fıstık değil.

Ben daha önce de yazdım. Kriz ihtimali olduğunu düşünenlere 'Yunanistan'a yüzmelerini öneriyorum. Eğer Türkiye içinde yaşıyoranız, bütün varlıklarınızı dolara yatırmış olmak bile sizi 'kurtarmayacaktır'.

Sayın özkann iltifatınız için teşekkür ederim.

Sayın dr.firma

Ben aslında yazımda belirttim. Henüz dalgalanmanın sonuna gelmemiş olsak bile, iki hafta daha süreceği söyleniyor, bundan altı ay sonra üzerinde konuşmaya değer bir iz bırakacağını hiç düşünmüyorum.

Ancak muhtemelen 6 ay sonra bir yenisine şahit olabiliriz. Konusu başka olacak elbette. Bundan dolayı TCMB'nin günü kurtarmaya çalışmasının pek bir şey ifade etmediğini düşünüyorum.

Ara ara geri çekilse bizim gibi gelişmekte olan ülkelere sermaye akımının devam edeceğinden en ufak bir şüpheniz olmasın.

a.çavusoglu

Dr.Firma dedi ki...

Ahmet bey ,
detay bilgi için teşekkürler