Politically Incorrect Yazi

Kafama estigi gibi bir yazi yazip, çam ustunde çam birakmayacagim. ABD buyukelçisi "Askere saygim çok ama kaybettiler" demis. Gelsin ona bir Turkiye dersi vereyim, Turkiye'de demokrasi olmadigini bu zamana kadar niye ogrenememis. Turkiye ekonomiyi kimin yonetecegini secti, o kadar. Abdullah Gul veya Bulent Arinc "bu da halkin muhtirasi" seklinde demec verirken, veya Cumhurbaskanligi icin yeniden heveslenirken 3 ay once hicbir sey ogrenmediklerini gostermis oldular. Tayyip Erdogan, secimlerden once "uzlasma" sinyalleri verirken, Gul'u bir daha aday gostermeyeceklerini ima ederken demek ki secimlerden ne sonuc cikacagini bilmiyorlardi. Bilselerdi secim sonuclarindan sonra agiz degistirmezlerdi.

Bu isi uzatirlarsa sonu darbe olur soyleyeyim, oyle e-muhtirayla falan da kalmaz. Halkin verdigi %47 oyun da bir onemi yoktur, cunku demokrasi yoktur ulkemizde.

Borsa bugun 2300 puan dustu, Hurriyet de "Yurtdisindaki ates piyasalari vurdu" diye gafil bir baslik atmis. Herhalde yurtdisi piyasalarinda ates oldugu bizim borsaya postayla bildirildi, cunku Amerikan borsasi Sali gunu %2 dustu, dun %0.5 yukseldi. Bence bizim piyasalar hala gecen seneki Merkez Bankasi atamasi surecinde yasananlara tepki veriyor!!! Kafanizi biraz calistirin beyler, guya ekonomi gazetecisi olacaksiniz. Borsa darbe olasiligini hesaba katiyor. E-muhtira sonrasinda orduyu borsanin dusmesinden dolayi suclayan Ali Babacan, bugun cikip Abdullah Gul'e de hak ettigi cevabi vermelidir. Borsayi dusuren Abdullah Gul'dur.

Hurriyet meclise giren vekillerimizin isimleri ve resimlerini yayinlamis. Gozlerim firildak Kubi'yi aradi, ben DTP'den bagimsiz olarak meclise girer diye tahmin ediyordum, bir o partiye gitmedigi kalmisti. Sedat Bucak'i da goremedim, demek ki yuce Turk mahkemeleri onun hakkindaki davalari da sudan nedenlerle dusurmenin yollarini aramak zorunda kalacak; keske onu da milletvekili secseydik de mahkemelerimizin alnina bir kara leke daha yazilacak olmasaydi. DTP'den bagimsiz olarak Ahmet Turk de meclise girmis. Benim anlamadigim bu adamin soyadi niye "Turk"? Celiski degil mi?

Tansu Ciller'in agir toplarinda Meral Aksener de meclise girme basarisini gostermis. Ben de merak ediyordum nerede bu kadin diye. Salih Memecan'in karisi ile Hamza Yerlikaya da meclise girmis. Erdogan kendisi hakkinda karikatur cizenlere karsi strateji degistiriyor galiba!!! MHP'nin meclise girmesine karsilik olarak da -kavga falan cikmasi ihtimaline (kesinlik desek daha dogru olur) karsilik- Hamza Yerlikaya kartini kullanmis. Hamza'ya tek tavsiyem otomatik silahlara dikkat etsin, capraz ates de kalmasin. Hamza'ya ikinci bir tavsiyem daha olacak. Guresten edindigi aliskanlikla milletin kicinin icine iyice sokulmasin, bu adamlarin hepsi homofobiktir, yarisi da silah tasir, olimpiyat sampiyonu mampiyonu falan dinlemezler, ceker vururlar. Harbiyim, senin yasin daha ufak hatirlamazsin, mecliste daha once oldu boyle seyler.

Diger bir milletvekili skandali da hapisteyken milletvekili secilen Sebahat Tuncel'in saliverilmesi. Sizin akliniza daha gelmemistir, o yuzden ben soyleyeyim. Bir daha ki secimlerde de Apo'yu (sayin demeyecegim basima bela almak istemiyorum, Tayyip Erdogan'a da tum ismiyle hitap etmemin ardinda bu neden yatiyor, darbeden sonra ona da "Sayin" diyenleri toplamaya falan kalkarlar, temkini elden birakmamak lazim) milletvekili secip demokrasi adina dev bir adim atma yolunda kapilar sonuna kadar acilmis oldu. Hem Fransizlar da bu hareketimizi alkislarlar ve bize "imtiyazli" uyeligin kapilarini falan acmaya boylece ikna olurlar!!! Tam uye olabilmemiz icin cocuk tecavuzculerini de milletvekili yapmamiz gerekecek maalesef.

CHP gazete koselerinde surunen Esfender Korkmaz ile Faik Oztrak'i meclise sokma basarisini gostermis. Yigit Bulut'a yazik oldu, cocuk herkesten cok calisti, kimse onun kadar sacmalamadi, yine de meclise giremedi. Bence bir dahaki secime CHP Gungor Uras, Asaf Savas Akat ve Ugur Civelek'i de meclise soksun. Ayrica Altug Karamenderes ve Yasar Erdinc de "Teknik Analizden Sorumlu Devlet Bakanligina" atansinlar.

Rize, Mesut Yilmaz'i tekrar meclise gondermis. AKP caya %1500 zam yapmamanin faturasini boylece odemis oldu. Allahtan findiga zam yaptilar da Tansu Ciller Ordu'dan secilemedi. Bulent Ecevit de olmeseydi Zonguldak'tan milletvekili secilir, boylece Ecevit-Yilmaz-Bahceli Voltranini bir kez daha olusturarak ulkeye tekrardan hezimet, pardon hizmet ederlerdi.

Trabzonspor eski baskani Faruk Ozak Trabzon'dan bir kez daha milletvekili secilmis. Kendisini tebrik ediyoruz. Ben de hep merak ediyorum Trabzonspor'da baskan secimine niye hep mafya karisiyor diye. Meger Trabzonspor'a baskan secilen otomatik olarak milletvekili oluyormus. Iki sene once Akcaabat Sebatspor'un baskani da Akcaabat'in il olmasi icin en fazla ugras verenlerin basinda geliyordu, maclarini bile Trabzon'da oynatmaya calisiyordu. Sebebi anlasildi!!!

Milletvekillerinin listesine bakarken Bilecik diye bir ilimizin varligi gozume carpti. Gercekten boyle bir ilimiz var mi yoksa sadece secimlerde ekstradan 2 milletvekili daha meclise girebilsin diye boyle birsey mi uydurulmus? Su yasima kadar bir tane Bilecikli kisiye rastlamadim, rastlayan varsa bir adim one ciksin. ..... Kimse yok mu? Tahminlerim dogruymus demek ki!!!

Son olarak Ford otomotiv ihracatinin %27'sini yapiyormus diye bir haber gozume carpti. Senede 3.5 milyar dolara karsilik geliyormus bu. Birakin bu laf ebeligini de "isgal" ettiginiz o topraklardan cikin. Hatirlarsaniz Ford SEKA'nin arazisine bedavaya konmustu. O araziler SEKA'da kalsaydi en azindan 10 milyar dolarlik ihracat yapiyor olurdu SEKA, yazik ulkenin kaynaklari yabancilara boyle peskes cekiliyor. Bize bu ulkeye yatirim yapacak sermaye lazim, baksaniza adamlar 'ihracat kisvesi altinda her sene disariya 3.5 milyar dolarlik mal kaciriyorlar. Turkiye ne kadar buyuk ulkeymis de haberimiz yokmus, ye ye bitmiyor. (Bu son paragrafla ben de CHP'ye goz kirpiyorum, olur da MHP karar degistirir ve cumhurbaskanligi secimi yuzunden 2 ay sonra yine secimlere gidecek olursak beni de milletvekili yapsinlar, elimizden bir tutan olsa biz de sacma sapan ekonomi politikasi uretebiliriz evelallah!!)

11 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

hocam hakkaten güzel kızmışsınız, bir de "sandıkta laikler ve anti-laikler çekişti diyen geyik Avrupa basınına giydirseydiniz, sizi daha fazla kızdırmak gibi olmasın, mesaimizi daha bir içimiz soğumuş bitirirdik, buna da şükür.

bu arada kuzen de Bilecikte asker, yoksa o da mı bizi yiyo.. Biz ne saf milletiz, köşe yazrı değiliz ki gerçekleri görelim..

kerem kagan dedi ki...

Genel olarak siyasi gelismeler konusunda Ekonomix'le ayni fikirdeyim. Burada AKP ve Tayyip Erdogan hakkinda $0.02'imi paylasmak isterim.

AKP, bildigimiz gibi Refah Partisinin yenilikci kanadinin onculugunde kurulmus, kuruldugundan beri de toplumun Refah Partisiyle iliskilendirilemeyecek bircok kesiminden gitgide artan sekilde destek almistir. 28 Subat surecinde Erbakan'in egemen gucler karsisinda, yandaslarinin hic beklemedigi derecede ezik ve caresiz kalmasi, yenilikci kanadin isyan bayragini acmasinin en onemli sebebidir. Erbakan, bircok radikal onder gibi dar cevresinde, kismen de meydanlarda esip gurluyordu. Fakat iktidarda oldugu surecte, bu soylemlerini tabiri caizse yutmak zorunda kaldi.

Yenilikci kanat Tayyip Erdogan onderliginde bildigimiz gibi farkli bir yol izledi. Bati ve modern degerlerle barisik, ekonominin dogrularina onem veren bir goruntu cizdi. Bunun da karsiligini oy olarak aldi.

Bu noktada Turk halkinin kultur kodlarina sozu getirmemiz lazim. Secmen, Tayyip Erdogan'da ne buldu? Kasimpasali delikanli, bir omuz asagida yuruyusu, yeri geldiginde tevazusu, ama yeri geldiginde de dik durmasi. Halkin aynen Erman Toroglunun kodu mu oturtan genelkurmay baskani istemesiyle ortusen guclu, karizmatik, egilmeyen bir basbakan istegi var. Basbakanin yabanci devlet baskanlarinin yaninda durusu bile onemli.

Putinle de paralellik kurabilirsiniz. Milletin gururu, ekonomiden de, demokrasiden de agir basabilir.

Butun bunlari birlestirirsek, artik bu saatten sonra, ozellikle de %47 oy aldiktan sonra, ne Erdogan ne de Gul cumhurbaskanligindan vazgecemez.

Vazgecmez degil, vazgecemez.

Sundan emin olabilirsiniz. Gul de Erdogan da, ulkemizde demokrasi olup olmadigini, askerin neler dusundugunu bizden iyi bilir. Ama artik bu saatten sonra, CHP'nin de kabul edecegi bir cumhurbaskani adayini Cankaya'ya gonderirlerse, bu AKP'nin dagilmasi, Tayyip Beyin karizmasinin cizilmesi anlamina gelir. Bir dahaki secimde (veya erken secimde) sandiga gomulurler. AKP'nin icinden baska bir yenilikci kanat cikar, dongude baska doneriz.

Bizim secmen duygusaldir. Secimden once cumhurbaskanligi konusunda AKP'nin oyun alani daha genisti. Ama simdi, hele meydanlarda magduriyet edebiyati yaptiktan sonra, artik Abdullah Gul cumhurbaskani secilecektir.

Ekonomix'in darbe konusundaki gorusune de katiliyorum. Ama yapacak birsey yok. En azindan olana kadar yapacak birsey yok.

kerem kagan dedi ki...

Uluslararasi arenadan bakarsak zaten ABD-Israil ittifaki icin Turkiye'de demokrasi disi militarist bir yonetimin isbasinda olmasi cok avantajli. Arada kaynayan bizim kurtler olacak gibi geliyor bana.

Kisa vade icin kotumserim ama uzun vadede Turkiyenin onu acik. Hem demokrasi hem de ekonomi acisindan.

kerem kagan dedi ki...

http://www.haber10.com/
makale/8051/

serhat dedi ki...

Ekonomix borsanin dususu maalesef yurtdisiyla daha cok alakali. yabancilar bugun cok fena sattilar. beklenen yeni global dalga geliyor olabilir. wall streette de yuzde 3luk dususler oldu. biz haliyle gune erken basladigimiz icin bu sefer daha onceden yedik satisi. Ha belki dediginiz gibi yine darbe dedikodulari ve tavan yapmis fiyatlar bizim satisin boyutunu yuzde 5lere getirdi maalesef.

Blog Sahibi dedi ki...

Bizimkiler (ya da bizdeki yabancilar) Amerika'nin %3 dusecegini onceden gorduler, o yuzden sattilar teziyle celisen su verileri vereyim: Japonya %0.88 ve Hindistan %0.5 artisla kapandi bugun. Hindistan borsasinin acik oldugu saatlerde bizim borsa 1500 puan kaybetmisti bile.

Haa, ogleden sonraki seansta Amerika'nin %1 dususle acilacagi belli olduktan sonra bizim borsa biraz daha dusmus olabilir (bizim borsacilar bu bilgiye dusus 2000 puani gectikten sonra ulasti kanaatindeyim ben). Amerikan borsasindaki dususlerin %3'leri bulmasi Turkiye saati ile aksam 8'e rastgeliyor.

O yuzden Amerika dusecegi icin bizim borsa dustu tezi bence dogru degil. En son borsanin 500 puan daha dusmesinde faktor olmus olabilir. Ama bizim borsa da son 45 dakikada 700 puan falan artmadi mi? Dusus Amerika kaynakli olsaydi kapanista borsanin daha da dusmesi gerekmez miydi?

mr. brooks dedi ki...

madem oyle bir bahis daha acin..

abdullah gul c.b. olabilecek mi, olamayacak mi seklinde...

cocuklar (tegv) kazansin...

Unknown dedi ki...

dismal f**ing scientists ..

Unknown dedi ki...

trendlere bakalim .. siz ekonomist'ler trend isinde iyi degil misiniz? her darbe bir oncekinden daha yumusak gecmiyor mu? 12 eylul'de en azindan politikaci asilmadi, 28 subat aracilar ile yapildi, e-muhtara ise hepsinden yumusakti. ve yapilabilecek olan yapildi. daha fazlasi elbette ki mumkundur, ama gorune odur ki artik zordur. bundan sonra katakulliler yapilirsa yargi uzerinden yapilir.

kerem kagan dedi ki...

Sn aslanmaslan,

28 subat oncesindeki mudahaleler zaten irticaya karsi yapilmamisti. 28 subat, uzun gozlem ve incelemelerden sonra cok planli ve organize bir sekilde yapildi. Istenen sonuc da alindi sanirim.

e-muhtira, zaten adi ustunde muhtira (uyari) idi. Secim surecinde basin yoluyla propagandanin ve karalama kampanyalarinin etkili sonuc vermedigi anlasilmis oldu.

Bundan sonra fiili mudahaleye varana kadar yapacak daha birsuru sey var. Diger bazi seyler icin ABD'nin onayi gerekir. Onay alinirsa hersey olabilir.

Unknown dedi ki...

ayrica: politically incorrect tabiri "etiket" olarak "tabu" olan durumlarda kullanilir. bir zenci insana "nigger" demek gibi. fakat askeri mudahele olabilecegini, ya da "niye uzlasmadi bu adam" gibi laflar etmek (hafiften korkak olsa da) tabu ya da "etiketsel olarak" yanlis olan beyanlar degildir, sadece bir gorusturler. yani politically incorrect yerine "party pooper" kelimesini kullanmaniz daha uygun olurdu.