İşsizliğe çözüm

Bu aralar işsizliğe sihirli ve şipşak çözümler moda. İpin bir ucundan da biz tutalım, biz de geri kalmayalım. Yoksa ekonomi bilmiyor falan diyecekler.

1. İşsizlik yasaklansın.

2. İlk madde uygulanamaz bulunduysa, iş aramak yasaklansın. Tanım itibarı ile iş arayan kimse olmayınca işsizlik de sıfırlanacaktır.

3. 15 yaşını geçmiş her Türk vatandaşı 657'ye dahil olup devlet memuru statüsüne geçsin. Hayır, 15 yaşının altındakiler de memur sayılsın diyeceğim ama "child labour" meselesi nedeni ile tepki çekebilir.

Bunlar radikal çözümler. Bunları uygulanamaz buluyorsanız, ve hani moda oldu ya biz illa "micro reform" yapacağız diyorsanız menümüzde size göre de birşeyler var.

1. Şirketler arası e-mail ve fax gönderimi yasaklansın. Her türlü yazışma kuryeler aracılığı ile yapılsın. Böylece göreceksiniz kurye firmaları istihdama müthiş katkı sağlayacaktır.

2. OGS ve KGS'ler kaldırılsın. Her bilet gişesinde maksimum çalışma saati 3 saat yapılsın. Bu sayede iki köprüde 40 gişe varsa, günde 320 kişiye istihdam sağlanacak demektir. Eğer gün aşırı çalışma prensibini de devreye sokarsak rakam 640 kişiye çıkar. Bu düzenleme sadece İstanbul'u etkileyeceğinden diğer illerimize de giriş ve çıkışlara gişe konsun aynı sistem uygulansın. Eğer yetişmezse, ilçe, bucak, köy, nahiye ve mahallelere de benzer sistem getirilerek diğer illerin mahrumiyeti giderilmiş olur.

3. Belediye ve halk otobüsleri kaldırılsın. Belediye ve halk taksileri devreye sokulsun. Böylecel 60 kişi için tek şöför istihdamı yerine, her üç kişi için bir şöför istihdamı gerekecektir. Eh, her Türk vatandaşı da doğuştan şöför olduğuna göre istihdam sıkıntısı çekilmeyecektir.

4. Üniversite öğrencileri ve yaşı 15'in üzerindeki lise öğrencileri "öğrenim görevlisi" olarak işe alınsınlar.

5. Her ailede kendi işini yapmak yasaklansın. Böylece bütün ev hanımları komşunun işini yapacağından işçi statüsüne geçecektir.

6. ATM'ler kaldırılsın. Göreceksiniz bankalar işlemleri yetiştiremeyecek, 24 saat çalışmaya başlayacak, bugünkünün en az üç katı insan istihdam edecektir.

Bir çırpıda aklıma gelenler bunlar, eminim sizden daha parlak öneriler gelecektir.

7. (T'Pol said...) Herkes az yiyip, bir usak tutsun.

4 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

7. Herkes az yiyip, bir usak tutsun.

mr. brooks dedi ki...

kurekle yapılan isler kasikla yapilabilir diye bir fikir daha vardi.

işsizligin tanimi degistirilse en pratigi aslinda. "bu adamda is yok" denecek turden insanlar issizdir gibi.
kimse kendisine konduramayacaktir bunu... NAIRU da 0 olur.

Serhad dedi ki...

8. Milletvekili sayisi 1100 olsun. Milletvekillerinin istihdam çarpanı yuksektir :)(bunu ben uydurdum bilemiyorum varmı böyle birşey; 1 milletvekili normal bir kimseden hatta fabrikatörlerden bile daha çok istihdam yaratıyor. Bakiniz danismanlari yagciliktan ote ise soktuklari, esi, dostu vs.)

9.Fubolda takımlardaki oyuncu sayisi arttirilsin(16 futbolcu iyi gibi)bu sebeple sahadaki hakem sayilarida arttirilabilir.

Kubilay dedi ki...

t'pol, bayıldım buna...