Binlerce Dansoz Var

Nedense Serdar Ortac'in "binlerce dansoz var sarkisi dilime takildi". Neyse dansozleri bir tarafa birakalim da bugunku yazimiza gecelim.

Mahfi Egilmez "Basarinin Temel Unsuru Ekonomi" baslikli bir yazi yazmis. Soyle diyor:

"Enflasyonun düşmesi, büyümenin sürdürülebilir bir eğilim kazanması, bütçe açıklarının düşürülmesi, borç yükünün azaltılması ve cari açıktaki büyük artışa karşılık bu açığın finanse edilebilmesi ve bu yönde Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişi olması AKP'ye önemli bir destek sağladı. İşsizlik sorununun çözülememiş olmasına karşılık insanlar, öteki konulardaki başarılara bakarak bu sorunun da yakın gelecekte çözüleceğini düşündüler."

Turk halki ne kadar salak yahu. Ekonominin durumu hic de parlak degil. Bakiniz Mahfi Egilmez 12 Haziran 2007 tarihinde neler soylemis:

"Cari açık hafifçe 31.3 milyar dolara gerilemiş olsa da hâlâ finanse edilmesi güç bir büyüklük olarak duruyor. Bu açık biraz daha gerileyecek sanırım. Çünkü o hep övündüğümüz büyüme oranı hızla gerileme temposuna girmiş durumda. Son iki ayın sanayi üretim değişim endeksi yüzde 3.2 ve 1.4. Geçen yılın aynı aylarında bu endeks sırasıyla yüzde 9.1 ve 6.5 idi. İşsizlik yıllık bazda yüzde 10 dolayında bir yerde takılı kaldı. Özellikle tarım kesiminde ortaya çıkan işsizlik artışı öteki kesimlerce massedilemeyince işsizlik oranı katı bir görünüm aldı. Toplumda işsizliğe karşı müthiş bir öfke büyüyor. Okulunu bitiren, askerden dönen ya da çalışma yaşına gelen çocuğuna iş bulamayan ailelerin sayısı arttıkça öfke de artıyor. Bir başka sıkıntılı konu reel faizin yüksekliği. Bir türlü yüzde 10'un altına inemiyor reel faiz. Yurtdışından döviz getirip bozdurup YTL alarak faiz kazanan yatırımcı, döviz kurunun da sabitleşmesinden yararlanarak yüzde 10 dolayında bir reel faiz kazanıp ülkesine dönüyor. Böyle bir kazanç başka hiçbir ekonomide yok. Risklerin düştüğünün anlatıldığı bir ekonomide reel faizin niçin bu kadar yüksek olduğunu kimse anlamıyor."

Ayrica Mahfi Egilmez'in 10 Temmuz 2007 tarihli "Avrupa'da sondan ikinciyiz" baslikli yazisi da Turk ekonomisinin icler acisi halini bir kez daha gozler onune seriyor. Avrupa liginde sondan ikinciligi icine sindiremeyen Turk halki, issizlige karsi duydugu nefretin vermis oldugu gazla 22 Temmuz secimlerinde AKP'ye hak ettigi -samar gibi- cevabi vermistir.

Soyle guzel bir kapanis paragrafi yazip yaziyi bir sonuca baglayayim diyordum ama bu isi okuyucularima birakayim dedim. Siz yazin yazinin son pararafini.

2 Yorum Var.:

Mahmut Alpi dedi ki...

vatandaş dağıtılan kömür ve yiyecek paketlerinin "İSTİKRARLI" bir şekilde devamından yana tavır koydu...

mr. brooks dedi ki...

en ummadigin kesfeder esrar-i derunun,
sen herkesi kor alemi sersem mi sanirsun
ziya pasa