Iflas Eden Hedge Fonlar

Basarili hedge fonlar kadar basarisiz olup iflas eden hedge fonlar da vardir. Bundan 3 sene once Harvard Universitesinin birikmis parasini yoneten kisi olan Jeff Larson'un hikayesini okumustum. Adami goklere cikarmislardi. Detaylarini tam hatirlamiyorum ama 10 yillik bir sure icerisinde S&P 500 endeksinden her sene %5 daha yuksek bir getiriye sahipti. 2003 yilinda $17 milyon maas almisti.

Neyse efendim bu herif daha sonra Harvard'dan ayrilarak kendi fonunu acmisti. Kisa bir surede de $2 milyar'in uzerinde bir rakami yonetmeye baslamisti. Bloomberg'in haberine gore bu kisinin fonlari Temmuz ayinda %50'nin uzerinde deger kaybetmis. Gordun mu simdi? 15 sene ugras didin, bir ayda butun emeklerin bosa gitsin. Acaba simdi de bu adami goklere cikarirlar mi? Ortalama getirisi S&P500'un altina dusmus mudur? Alacagi paranin performansiyla birebir ortusuyor olmasi normalden cok daha fazla risk almasina neden olmus mudur? Alin size isletme/ekonomi doktora tez konusu. Tez hocaniz da Murphy olursa bitirdikten sonra milyoner olursunuz.

7 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Şu an 3 saat dişçi koltuğunda geçirdikten sonra niYe hala korkunç bir diş ağrım var diye kendime YÜKSEK SESLE sorarak, ağrı kesici yerine vodka içmekteyim....

Piyasa mekanizması içinde benim sorunum nasıl çözülecek, tekrar 4 adet iğne yiyip, sağ tarafım felç olacak ve ben panik atak durumları mı yaşayacağım???

Murphy hoca bu konuya çözüm getirebilir mi??

Bu doktorun dişimi kurtarmayı denemek yerine direk kanal tedaviis yapıp hatta mümkünse dişi kökünden koparıp beni bu ağrıdan kurtarması gerekmez miydi?? parayı verdik ama düdüğü çalamadık, sıyırdım ağrıdan........

Sorry....

Özge

Dane dedi ki...

Konu biraz alanıma girdiği için konuşayım... (hedge fonlar değil ,diş ağrısı :)
1->neden 4 tane iğne olma zarureti hasıl oldu?
2->3 saat hekiminiz ne ile uğraştı?
3->kanal tedavisi olmuyorsanız dişinize ne yapılıyor?
4->votka yerine (tabi dişiniz haricinde tamamen sağlıklı olduğunuzu varsayarak!!!)neden şöyle güçlü bir ağrı kesici almıyorsunuz?
Piyasa mekanizması içerisinde sorununuzun çözümü çok kolay;başka bir diş hekimi bulun.Daha detaylı olsun;bana gelebilirsiniz!
Son 12 yıldır hiç kimseye 4 kez anestesi yapmak zorunda kalmadım:)
Site sahibi reklam ücreti ister diye adres yazmıyorum ;=)
Vel hasıl-ı kelam;çok geçmiş olsun....

Adsız dedi ki...

aha!

Diş doktorumu buldum!!!

Kısaca ( Ekonomix ve okuyuculardna özür dileyerek!) anlatırsam:

İki adet yanyan amalgam dolgulu dişimi arası çürümüş!! ki diş ipi kullanırım! Hayret bişey!! Bir adedi sorun çıkarmış! eti yakmak zorund afilan kaldı! sanırım çok kanadı! anlamadım tam olarak ve dişçi koltuğu paniğinden sormayı akıl bile edemedim açıkcası! iki kere ikişer defa iğne yapmak zorunda kaldı! Benim boğaz felç oldu! ki çok hassasım bu konuda!

Neyse evet next time size gelebilirim ama muayenehane ne tarafta???

İlgi için çok mersi...

Özge

Özkan D. dedi ki...

dünya piyasaları allak bullak, kimse değinmeyecemi acaba????

Adsız dedi ki...

Adamlara olmayan paralarıyla ev satarsanız olacağı budur! Gerçi mortgage hiç te fakir fukara işi değil ama düzenli bir gelir gerektirdiğinden gelirin DÜZENLİ kısmına vurgu yapmak lazım...Ya da değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle gelirin tasarrufa ve dolayısıyla mortgage kredisine ayrılması gereken bölümü başka yerlere mi harcanmakta acaba??!! Neyse derinlemesine bilgim yok burda susuyorum...ama yakında bizim de kredi kartlarından dolayı finans sistemimiz ikinci bir çöküntü yaşarsa hiç şaşmam!!

Özge

molgu dedi ki...

hedge foncu agbelerimiz (gerci agbe degiller, genelde calısanların buyuk cogunlugu mba yi yeni bitirmis cocuklar oluyor) neden subprime piyasasını fonlamıslar?
bilen biri varsa acıklayabilirmi?
bu agbeler subprime piyasasında piyasa faizlerinin ustunde ne kadar kazanacaklarını umarak giristiler ki bu ise?
emerging piyasalar varken bunlar subprime'e bir suru para baglamalarının rasyonalitesi nedir?
bir de ben seyi merak ediyorum; Alan Greenspan bu fonların onunu actı, ama simdi ortalıkta yok. Kriz cıkınca neden ortalıktan kaybolur Greenspan? bu surecin yasanmasında onun hatalarının oldugunu dusunmemizi istemiyor mu?

evdeki ses dedi ki...

kredi kartı borçları bence ekonomiye derinlik katıyor, millet alacağını vereceğini hesaplıyor tüketim düzenleniyor... bocunu ödeyemeyip intahar edenlere darwin amca baksın diyorum..