Aşağıdaki tabloya baktığınızda Türkiye'de
gelir dağılımının zaman içindeki seyri konusunda ne söyleyebilirsiniz? (İpucu:
Gini katsayısı 0 ile 1 arasında değerler alır ve 0'a yaklaşması gelir dağılımında iyileşmeye, 1'e yaklaşması gelir dağılımında bozulmaya işaret eder). Zaman içinde bir iyileşme mi vardır (dikkat, istikrarlı bir iyileşmeden bahsetmiyoruz) yoksa kötüleşme mi? Yoksa her iki yönde de bir gelişme görülmemekte, sadece devresel dalgalanmalar mı yaşanmaktadır? Bu konudaki yorumlarınızı bekliyoruz. Biz kendi düşüncelerimizi daha sonra bu yazının ikinci bölümünde yazacağız.
8 Yorum Var.:
Burada müdahale etmek durumundayım. Yazıda yazılan şu idi;
"Bütün 5 gelir grubu için de çok şeylerin değiştiğini göremiyoruz. Gördüğümüz sadece kapitalizmin salınımlarına bağlı, dünya sisteminin gidişatına doğrudan bağlı bir Türkiye’nin kendi özgül koşulları ile gelir dağılımındaki salınımlardır."
5 gelir grubu diye açıkça yazılıyor. 5 gelir grubunun ayrı ayrı gidişatlarını değerlendirmek ön planda burada. Özellikle en alt ve en üst. Yoksa ginideki değişmeler orta katmanda yer alan değişmelerden etkilenir. Üstelik literatürde de çok tartışılan bir kavram gini katsayısı. Türkiye'de de hesaplamada ilk %20lik dilimdeki ortalama gelirler falan neredeyse komik düşecek rakamlar. İsterseniz bir gün gini ile ilgili bir yazı da yazarım. Ayrıca Türkiye hesabı yapılırken de ciddi hatalar yapılıyor (gelir beyan etmeme durumları vs.).
Müdahale etmek durumunda kaldım özür dülerim. Siz şimdi muhtemelen dalga boyunun kısaldığından dem vuracaksınız ama görüldüğü üzre pek birşey değişmemiş. Yazıdaki vurgu giniden size ekmek çıkmaz başka bişey deneyin diyor zaten. Neyse en azından "dikkat, istikrarlı bir iyileşmeden bahsetmiyoruz" demeniz bile bir gelişmedir.
Ayrıca sayfadaki tartışmamı bütünüyle değerlendirmeniz gerekiyor. Parça parça değil. Bütünüyle bir anlam taşır. Süreci tarihsel bağlamından kopartma alışkanlığınıza ve yapısal eğilimleri görmezden gelmenize ilişkin bir eleştirim vardı.
Saygılar.
http://iktisatcigozuyle.blogspot.com/
Merhabalar;
Ben burada kopyalardan faydalanmak istiyorum mumkunmudur hocam.
Ilk kopyam kendisinin yazilarini cok ozledigim Tugrul Bey'den;
http://ekonomiturk.blogspot.com/
2006/12/yoksulluk-azalmad-gelir-dalm-orta-snf.html
Diger kopyamda tabiki Ekonomix Hocam'dan
http://ekonomiturk.blogspot.com
/2006/12/gelir-dagilimi-duzeliyor.html
Blogu duzenli takip edenler yazilari hatirlayacaktir.
Hocam gelir dagilimi sinav sorusunu biraz genisletsek daha mi guzel olacak? Nerden aklimda kaldiysa dagilimin Turkiye ve ABD'de birbirlerine cok yakin oldugunu hatirladim. Belki rakamlar degismistir diye wikipedia'dan baktim ve pek bir degisiklik yok.
UN Gini index CIA Gini index
TR 38 (2005) 42 (2003)
ABD 40.8 (2000) 45 (2004)
Acaba dagilimdan cok pastanin buyuklugu mu onemli? Pastanin buyuk olmasi herkes yedikten sonra gidip benim biraz daha yiyebilme sansimi da arttiriyor acikcasi o yuzden buyuk pastayi tercih ediyorum. Pasta kucuk olunca insanin yedigi de zaten kursaginda kaliyor. Hani bir yer biri bakar gibi olabiliyor.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_in
come_equality
Bir bakışta bu tablo bana sadece dalgalı ve istikrarsız bir durum arz etmekte! ve görünen dönemsel iyileşme oranları da minimum düzeyde (ve sürdürülebilir olmadığından) olduğundan aha Türkiye seneler içinde gelir dağılımında bi arpa boyu yol gitmiş demek bile çok zor!
Kaldı ki DPT istatistiklerini alt menüleriyle ve SPSS e ne tür veriler verdiklerine göre tekrar analiz etmek lazım!
Gini katsayısı hakkında sizin verdiğiniz bilgi dışında bilgim olmadığından şimdi bu konuyla yakından ilgileneceğim
Özge
Merhaba,
Sanırım Gini katsayısı krizler de dalgalanmış. Krizler ya zenginlere yarıyor yada zenginler kriz yaratıyor gibi sanki. Ama genel olarak En zengin sınıfın %7 kayıbına karşılık En fakir sınıfın %0,8 artmış olduğu ve genel olarak ta ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfları daha fazla pay aldığı görüşündeyim
Merhaba,
Sanırım Gini katsayısı krizler de dalgalanmış. Krizler ya zenginlere yarıyor yada zenginler kriz yaratıyor gibi sanki. Ama genel olarak En zengin sınıfın %7 kayıbına karşılık En fakir sınıfın %0,8 artmış olduğu ve genel olarak ta ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfları daha fazla pay aldığı görüşündeyim
Ben bazi konularin tamamen sayisal hale getirildigi zaman anlamsizlastigini dusunuyorum ki bence gelir dagilimi da bu tur konulardan. Bir kere %20lik dilimler anlamli mi? Ilk %20'nin icindeki dagilim nasil? Son %20'nin icindeki dagilim nasil? Kac kisi aclik sinirinin altinda yasiyor? Bir kere ODTU'den bir hocamizin basini cektigi bir arastirma yayinlandigini okumustum gazetelerde. Amac tuketici profili cikartmakti sanirim. Merak edip bakinca kendimi aniden Turkiye'nin en ust seviye gelir diliminde buldum. Bu nasil olabilir? Sonucta ben ucretli bir calisanim yani aylik sabit bir kazancim var ve toplam yillik net gelirim de 6 haneli bile degil. Hal boyle iken gelir dagilimi dengesinden soz etmek ve bunu bu kadar kisacik bir tabloya indirgemek mumkun mu?
Referansta bir son dakika haberi şöyle ;
'' Türkiye, 2050’nin yeni G7 ’lerinden olacak ''
Ne dersiniz ?
Yorum Gönder