Dakika Dakika Politika Yorumlari

Anayasa Mahkemesi benim tahmin ettigim gibi cumbaba secimlerinin ilk turuna 367 katilim sarti getirmistir, ayrica ayni sart nufusu 20000'den fazla olan bolgelerde yapilan dugunlerde de asgari katilim sarti olarak belirlenmistir. Aile arasinda ufak bir dugun yaptik diyenlerin evlilikleri de bu sebeple gecerliligini yitirmistir.

Neticede borsada 3 gunde kaybettigimiz %10'un onemli bir kismini yarin birgun geri alacagiz. Dun fiyatlar cok dustugu icin satis yapmamistim, Anayasa mahkemesi baskani Selcuk Dereli (anladiniz siz onu) kendilerine duydugum guveni bosa cikarmadi, sagolsunlar. Boylece ilk kez yaptigim politik bir tahmin dogru cikmis oluyor.

VOB nedir?     Taksi Şöförü   Borsa Tüyoları?   Olasılık nedir?   Enformasyon Nedir

Yapilanlar demokratik midir, hukuka aykiri midir sorularini partizan yorumculara birakalim ve gelecekte ne olacak sorusuna cevap arayalim. Mantikli olan AKP'nin daha ilimli ama yine de muhafazakar, diger sag partilerin (ANAP'in) de destekleyecegi bir cumbaba secmesidir. Yoksa isi genel secimlerden sonrasina birakirlarsa CHP yine secimleri boykot ederek sonsuza kadar Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaskani olmasini saglayabilir. Ciddiyim. CHP icin Sezer'den daha iyi bir cumbaba olmaz, o yuzden en iyisi secimleri kitlemektir. Genel secimlerden sonra laiklerin en azindan oylarin %33'unu alacagini varsayarsak en azindan bir 5 yil daha Sezer cumbaba olarak kalabilir. AKP aceleye gelip kendilerin acisindan buyuk bir hata olacak cumbabayi secmeme isine girmemelidirler. Salaklik yapmasinlar, "Ekonomix sen bizi uyarmadin ama" demesinler. (Danismanlik koltugu istiyorum AKP'den)

CHP'ye ise onerecegim strateji cok acik ama pesin parayi aldiktan sonra tavsiyeyi yapsam benim icin daha iyi olur diye dusunuyorum: Ucret 10,000 YTL (isbankasi hisse senedi olarak da odeyebilirler).

Neyse politika geyigini sabaha kadar yazsan bitmez, biz kendi isimize bakalim. Son bir kac haftadaki gelismeler uluslararasi oyunculara guzel bir ders oldu. Neticede Turkiye'de kurallarin Venezuella'da veya Rusya'da oldugu gibi bir gecede degisebilecegi bir kez daha ogrenilmis oldu. Nasil Amerika Vietnam'da sacmaladigi gibi Irak'ta da sacmaladiysa, "bu sefer her sey cok farkli olacak Necla" sozlerine guvenerek Turkiye'nin kuyusuna inilemeyecegi de bir kez daha anlasildi. Zaten irkci olan Avrupa'nin eline de Turkiye'yi istedikleri zaman reddetmelerini saglayacak bir koz (maca asi) verilmis oldu. Aslina bakarsaniz bir cok oyuncu bu durumun farkinda oldugu icin bizim borsamiz diger borsalara kiyasla cok ucuz kaliyor ve nominal faiz oranlari yuksek seyrediyor. Simdi odedigimiz risk primlerinin arasina "askeri risk" primi de girmis oldu.

Neticede Turkiye'nin uzun vadeli potansiyeli azalmistir. Kisa vadede ise secimlere sagli sollu ufak ittifaklarla gidecegimiz ve mecliste boluk porcuk bir tablonun ortaya cikacagi da anlasiliyor. AKP tehlikesini en azindan kisa vadede atlatmis olduk boylece. Ileriki yillarda da bir daha tek baslarina anayasayi degistirebilecek bir cogunlukta iktidara gelebileceklerini zannetmiyorum. Yine de mecliste cogunluga sahip olabilirler, koalisyonlarin icerisinde yer alabilirler.

Uc dort ay sonra hukumete gelecek bir koalisyonun ekonomiyi ne kadar basarili yonetecegi de onemli bir risktir. Ben muhtemelen populist politikalara geri donulecegi kanaatini tasiyorum acikcasini soylemek gerekirse. Bu konuda onyargiliyim ve bekleyip de gormek de istemiyorum pek. En mantiklisi borsadaki agirligi onemli olcude azaltmak ve dolara gecmek (Unutmayin ben dolar kazaniyor ve dolar harciyorum, siz kendi basiniza spekulatorluge kalkismayin) gibi gorunuyor. Tabii bu hisse senedi fiyatlarinin onumuzdeki bir kac ay icerisinde yukselmesine ve dolarin yukselmemesine bagli. Dusuk fiyattan kagitlarimi satmami beklemeyin.

5 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

İstikrar mistikrar zor bundan sonra bi süre!

Seçimden koalisyon çıkarsa ekonomi yine rayından çıkar!

Politikacılar her türlü sıçtılar! ama beklenen bir şeydi, doğrusu ben şaşırmıyorum olanlara!

Umarım fazla dalgalanma olmadan atlatırız!

Özge

Adsız dedi ki...

AB üyeliğinin tek alternatifi var o da istikrarsızlık! AB ile sorunlarımız gözönüne alındığında ve halkımızın AB'ye bakışı düşünüldüğünde AB üyeliği hayal gibi. AB'ye üyeliğin alternatifi Büyük Orta Doğu Projesinin, yani ABD'nin ileri karakolu olmak.
Abdullah Gül ise dış politika da sürdürdüğü ver-kurtul cu stratesini iç politikada da uygulasa bunlar olmazdı.AB süreci de patlarsa AKP elimizde kalacak:)

Adsız dedi ki...

Ekonomistlere "dismal scientist" demelerinin sebebi buymus demek ki.. Koca bir ABD baskani demistir "Nevada'da bir astrolog biliyorum, bu ekonomist'lerden daha iyi tahmin yapabilir".

Abdullah Gul c.baskani olacaktir.

Adsız dedi ki...

PRAGMATIST YAKLASIM
Politika ve ekonomi cok bilinmeyenli denklemler. Yani milletin %50'si bile istese bazi seyler kolayca degistirilemez. O yuzden ekonomiyi ve siyaseti duzeltmek ve adam etmek yerine, gidisati onceden tahmin etmek daha faydali (ve pragmatik) bir yaklasimdir.

Istikrarsizlik ortaminda (yani koalisyonlar, faiz ve kur dalgalanmalari, vs) daha iyi para yapmak mumkundur. Yeterki bir sonraki gun hangi dangalak politikacinin hangi aciklamayi yapacagini tahmin edebilelim.

Bu cumhurbaskanligi, erken secim, CHP+burokrasi+asker koalisyonu sirasinda kafayi calistiranlar parayi goturdu zaten. Onumuzdeki 2-3 ay icinde inis cikislardan bayagi bir para yapilabilir. Bir de meclise 3 parti girerse o zaman gorun siz curcunayi.

Birtakim tuyolar:
1. Dolar ve Avro dalgalanmalari
2. Borsadaki devlet ihalesi seven sirketler, ihracatci sirketler, yatirimci sirketler seklinde gruplayarak kagit almaca.
3. Ev piyasasi: Bircok insan istikrar var zannedip ev aldiysa, elinde patlayanlardan evlerini ucuza almak.

Acimasiz mi geldi biraz? Bunun sorumlusu ben degilim. CHP ve muhtiracilardir.
Ben gelecegi degistiremem; tahmin yapip kendimi kurtaririm.

Ozellikle dolarla calisan biri olarak AKP'yi hic sevmedim zaten. CHP sagolsun, belki YTL bazinda biraz zenginlesirim

Chef

Adsız dedi ki...

Bence yeni meclise üç parti girecek ama Chp'nin oy oranı da vekil sayısı da önemli oranda düşeceğinden Turkiye'de siyasal istikrar düzelecek.

Acaba bu çalkantılar üretimi ne derece etkileyecek merak ediyorum.