Hindistan Uzerine

Deniz Gokce bugunku yazisinda Hindistan'dan bahsetmis, ben detaylarina girmeyecegim ama yazida verilen uc istatistikten bahsedecegim. Birincisi Hindistan'in somurge altinda oldugu 1900-1950 yillari arasindaki yillik buyume orani %0.8 imis. Bagimsizlik kazanildiktan sonra sosyalist politikalarin uygulandigi 1950-1980 yillari arasindaki yillik buyume orani %3.5 olmus (bu donemde nufus artis orani %2.2 oldugu icin kisi basi reel buyume orani sadece %1.3 olmus). Liberal politikalarin kademeli olarak uygulanmaya basladigi 1980-2006 yillari arasinda ise buyume orani %6'nin uzerinde gerceklesmis. Ozellikle son 3-4 senedir buyume orani %8'e yaklasiyor.

Yatırım Fonları Nedir?   Altın Fonu Nedir  Komünist Nedir  Komünizm nedir?  Kapitalizm Kapitalist nedir

Biz yoksullukla mucadelede en iyi yontemin serbest piyasa ekonomisi prensiplerini acimasiz bir sekilde uygulamak oldugu bu sutunlardan defalarca belirttik. Bu yil Subat ayinda gidip kendi gozlerimle gordugum Hindistan bu konunun dogrulugunu gosteren en iyi orneklerden bir tanesi. Rakamlar da bunu soyluyor zaten. Piyasada olusan fiyatlara mudahale ederek, vergileri carpitarak zenginden alip yoksula veren devlet politikalari amacladiklari sonuclarin (yoksullugun azaltilmasi) aksini ortaya cikariyor. Ironik degil mi?

Yaziyi Hindistan hakkinda bir anekdotla bitireyim. Deniz Gokce yazisinda Indra, Rajiv ve Sonia Gandhi'den bahsediyor. Bu kisilerin inanmayacaksiniz ama Hindistan'in bagimsizligini saglayan Gandhi ile bir kan baglari yok. Secimlerde halki yaniltmak ve oylarini almak icin soyadlarini degistirmisler. Ben de soyadimi Ataturk olarak degistirip secimlere mi girsem acaba? Turk insani bu kadar cahil midir ki?