Demokrasi ve Serbest Piyasa Iliskisi

Batili politikacilar demokrasi ve serbest piyasanin yayilmasini dunya barisi icin desteklediklerini ve geri kalmis ulkelerin de demokrasi ve serbest piyasaya gecmesi icin caba gosterdiklerini soyluyorlar. Ornek verecek olursak, Irak ve Ukrayna Amerika ve Avrupanin uzerinde calistigi projeler.

Ukrayna'dan bahsedecegim bugun. Adamlar gecen sene turuncu devrim yaptilar ve batiya daha yakin bir hukumeti is basina getirdiler. Bunun dogal sonucu olarak da Rusya bu adamlara cok ucuz fiyata verdigi gazin fiyatini arttirdi. Sun an Ukrayna $50 civarinda bir fiyat oduyor ve gazin Almanya'aki fiyati $250 dolar. Rusya Ukrayna ile kisin yaptiklari anlasmanin haziranda sona erecegini belirtiyor ve gazin fiyatina zam yapmak istedigini soyluyor. Ukrayna ise uyanik, ayak suruyor.

Putin ise "Niye Ukrayna'ya, Almanya'daki tuketiciler $250 oderken, $50'a gaz verelim ki? Eger bati Ukraynalilara boyle bir hediye vermek istiyorsa bedelini de kendileri odesin o zaman" diyor.

Bakmayin Rusya'yi hakli cikaran yorumlar yaptigima. Bunlarin hepsi ayni, islerine geldiginde demokrasi ve serbest piyasa iyi, islerine gelmediginde iyi degil. Oguz Satici 3 ay once Merkez Bankasi kurlara mudahale etsin, ihracatci ve tekstilci kan agliyor diye yakariyordu. Iki gun once TMSF'nin dolar satmasina iliskin olarak "Doviz piyasalari kendi haline birakilmali, mudahale edilmemeli" diye demec veriyor. Islerine geldi mi serbest piyasa, islerine gelmedi mi piyasa mekanizmasi tam islemiyor mudahale edilmeli geyigi.

O yuzden cikari olan kisilerin yaptigi yorumlara kulak asmamak lazim.

0 Yorum Var.: