Butceden Iyi Haber

Hurriyet'in ekonomi sayfasinda alt haber olarak "Butce 22 yil aradan sonra ilk kez fazla verdi" baslikli bir haber yayinlanmis. Referans gazetesinin sayfasina gittim ama bu konuda bir haber gozume bile carpmadi. Ana haberleri "Faiz %20'yi asti Merkez'in isi zorlasti" baslikli haber. Merkez bankasinin hedefi enflasyonu kontrol altina almak, faizlerin yukselmesi ise enflasyonu kontrol altina almayi zorlastirmaz, aksine kolaylastirir. Ciddi ekonomi gazeteciligi yaptigini iddaa eden bu gazete daha ekonominin en temel prensiplerinden bir tanesini anlamamis.

Neyse biz iyi habere donelim. Iyi haber butcenin yilin ilk bes ayinda fazla vermis olmasi degil. Iyi haber mayis ayinda butce harcamalarinin sadece %6.6 oraninda artmis olmasi. Hatirlarsaniz yilin ilk dort ayinda butce giderlerindeki artis orani %18.8 idi ve bu butce gelirlerindeki %21'lik artis oraninin azicik altinda idi. Biz de bunun tehlikeli bir durum arzettigini ve harcamalarin kontrol altina alinmasi gerektigini belirtmistik. Nitekim IMF de 4.5 milyar YTL'lik onlem paketini uygulamaya koydurdu ve neticesinde harcamalar mayis ayinda sadece %6.6 oraninda artti.

Faizlerin yukselmesi Merkez Bankasinin degil Maliye'nin isini zorlastirmistir, onumuzdeki aylarda faiz harcamalari artacaktir, ekonomideki goreceli yavaslamayla birlikte butce gelirlerindeki artis orani da %20'ler seviyesinden asagiya dogru inecektir. Bu durumda uygulanabilecek en iyi politika harcamalarin kisilmasidir. Turkiye yuksek riskinden oturu bu politikayi izlemelidir. Bunun yan etkileri ekonomik buyume oranlarinda yavaslama ve issizlik oraninda artis olacaktir ama doksanli yillarda yedigimiz hurmalarin midemizi tirmalama durumu hala devam etmektedir.

0 Yorum Var.: