Bank of China

Son gunlerin hikayesi su: sicak para yuksek riske sahip gelismekte olan ulkelerden guvenli limanlara kaciyor. Sicak paranin ne yaptigi cok onemli degil, soguk paranin ne yaptigina bakalim. Wall Street Journal'in haberine gore Bank of China'nin halka arzi yapilmis ve bankanin %10.5'i $9.72 milyara satilmis. Yani piyasa fiyati asagi yukari $100 milyar dolar.

Isin ilginc yani bu degil. Halka arza gelen teklifin buyuklugu tam tamina $400 milyar, bunun $200 milyari institutional investor dedigimiz soguk para sahipleri. Biz ulkeden kacan $5-6 milyara yaniyoruz, Cin'e oluk oluk para girmek icin kapida bekliyor. Bana sorarsaniz Cin'in politik riski gelismekte olan piyasalarin hepsiden daha buyuk. Ancak kur riski sifir, hatta negatif ve buyume potansiyeli cok yuksek. Demek ki getiri beklentileri de sermaye akislarinda risk kadar onemliymis!!!

Fraktallar
Fraktal nedir?

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Mundell boşuna demiyor sabit kur rejimi her zaman dalgalı kur rejiminden avantajlıdır diye,bizde ülke olarak paramızı €'a bağlayacak ekonomik güce gelsek asıl o zaman sürdürülebilir büyüme için önemli bir adım daha atmış olacağız.
Tunç K.

Blog Sahibi dedi ki...

Tunc bey, dalgali kur rejiminde 16 ceyrek ustuste buyume ile rekor kirdik; surdurulebilir buyumeden kastiniz nedir? Paramizi piyasa fiyatinin altinda sabitleyip yabancilarin baskisiyla dalgali kura tekrar gecene kadar urettigimiz urunleri ve sahip oldugumuz varliklari (assets) ucuz fiyattan satmaktan mi bahsediyorsunuz. Olaya bir tek ihracat gozluguyle bakmayin.

Kur riskini almak istemeyen varsa gitsin vadeli islemler borsasinda pozisyonunu hedge etsin. Her seyi devletten beklemeyin canim.

Adsız dedi ki...

benim kastettiğim sadece "paramızı €'a bağlayacak ekonomik güce gelsek asıl o zaman sürdürülebilir büyüme için önemli bir adım daha atmış olacağız",avrupa birliği üyesi olabilsek zaten € kullanılacağından işin parasal yanını büyük ölçüde halledeceğiz,yoksa sabit kur rejimini savunmuyorum ama sermaye akımlarına tamamen ülkeyi açıp, Şili'nin yaptığını bile yapamadan, mega hedge fonlarla Don Kişot gibi uğraşarak dalgalı kurun dalgasını geçtiği bir rejimde istemiyorum.
16 çeyrektir büyümek bir başarı ama bu başarı uzun sürede başarısızlığa dönüşmemeli,kazandıklarımızı kaybetmezsek işte o zaman sürdürülebilir olacak.
Selamlar
Tunç K.

Blog Sahibi dedi ki...

Insallah o gunleri de goruruz. Anck ben yine de para birligine cok sicak bakmiyorum, toplu halde sinemaya gitmek gibi birsey. Grup indirimi vb. avantajlari var ama herkesin izlemek istedigi film de farkli olabilir. Isin sonunda Almanlar ve Italyanlar muzikal izlemek isterlerse de yapacak cok birsey kalmaz bize.

Neyse, daha vakti degil bu tur tartismalarin.

Adsız dedi ki...

ekonomix'in son yazdigi cümleye istinaden vakitsiz olacak ama önemli konular.
€'a gecme konusunda ekonomix ile sanirim ayni düsünceleri paylasiyoruz. Bana kalirsa su durumda €'a gecme bir tür dolarizasyon olur(euroization). Parasal birlikte TCMBnin tercihlerinin pek dikkate alinacagini sanmiyorum (zaten TCMB'nin herhangi bir tercih belirtecegini bile düsünemiyorum da her seye "he" der!)Bir cesit Ecuador, El Salvador oluruz. Para politikasinin ülkenin kendi tercihlerini dikkate alan, akilli politikalar uygulayan otoritelerin elinde bulunmasi sürdürebilir büyüme icin daha önemlidir diye düsünüyorum.
Kur politikasinin sagligi icin özellikle gelismekte olan ülkelerin sermaye akimlarina karsi korumasiz birakilmamasi konusunda da Tunc beye katiliyorum.(ekonomix'in bu konudaki görüsünü bilemiyorum)Piyasa anlayisi icinde(market-based controls sayesinde) bu akimlar belli ölcüde dizginlenebilir diye düsünüyorum. Sili bu konuda önemli bir örnek olarak önümüzde duruyor.
Sahin K(ilinc)

Blog Sahibi dedi ki...

Turkiye su an sermaye akisini sinirli olcude de olsa kontrol ediyor. Sene basinda uygulamaya sokulan %15'lik finansal kazanc vergisi, sermayenin diledigi gibi hareket etmesine bir cesit engel oluyor. Uzun vadeli yatirimci bundan olumsuz etkilenmiyor cunku vergilendirme 1 senenin uzerinde yapilan yatirimlar icin gecerli degil.

Sermaye akisini sinirlandirmanin bir maliyeti vardir, ulkeye giren sicak para miktarinda bir azalmaya yolacar. Bunun sonucu ise varlik fiyatlarinda kalici bir azalma ve faizlerde kalici bir artistir, buyuklukleri kacan sicak paranin miktariyla orantilidir. Sicak sermayeyi kovalamanin olumlu yonu ise piyasalardaki volatilitenin (oynaklik) azalmasidir. Yani dolar iki gunde %10 hareket etmez, borsa asansore donmez, vs.

Ben sahsen diger tum alanlarda dogru politikalar izledigimiz surece sermaye hareketlerinin sinirlandirilmasina karsiyim. Yok, kendimize guvenmiyorsak o zaman sermayeyi sinirlandirabiliriz. Ben su anki durumdan memnunum, tam olarak olmasa da dogru politikalari uyguluyoruz ve olculu miktarda da sermaye sinirlamasi yapiyoruz.