Buyume Modeli

Asaf Akad Vatan gazetesinde "2005 yilinda Turkiye ekonomisi ihracatin ve sanayinin cektigi bir buyume modelini terketmistir" seklinde bir laf zikretmis. Neye dayanarak bunu soylemis? Son 3 yilin Ihracat ve GSMH buyume oranlarini karsilastirarak soylemis. Birincisi, 3 yillik veriye bakarak ancak spor yazarlari yorum yapabilir, ekonomistler degil. Ikincisi, GSMH burada kullanilmasi uygun istatistik degil, kullanacaksan GSYH'yi kullan. Sanane benim Amerika'da yaptigim uretimden veya ihracattan. Butun dunya buyumeden bahsederken GDP (yani GSYH) kullaniyor, bizimkiler hala GNP diye tutturmus gidiyorlar. Kirk yildir Almanya'da yasayan artik Alman olmus Turk asilli vatandaslardan bize ne yahu?

Neyse, asil yaptigi onemli hata su: Sanki ihracatin buyume orani sifirlanmis gibi yorum yapmis. Ihracat %9'a yakin buyumus, adam hala cikmis ihracat bitti geberdi diye edebiyat yapiyor. Eger ulkemizde insaat sektoru 2005 yilinda buyumeseydi, yillik buyume oranimiz %5-6 civarinda kalsaydi, bu yorumu yapamayacakti. Soylediklerini bir ornekle aciklayayim. Diyelim ki Galatasaray'in gollerini hep forvetleri atmis olsun son iki uc haftadir. Bu haftaki macta, farzedelim ki, Hakan Sukur yine 2 gol atsin, Necati atamasin ve Tomas 3 tane gol atsin. Ben de yillardir sporun icinde olan biri olarak, genc futbolculara futbol dersi veren biri olarak cikayim ve "Galatasaray forvetlere dayali hucum anlayisini terketmis, hucumda defansif oyunculari kullanan bir modele donmustur" seklinde bir ifade yumurtlayayim. Herkes bana guler yahu. Forvet hala gol atiyor, defansin gol atmasi suc mu oldu? Turkiye'de de 2005 yilinda dusuk faizlerden dolayi bir insaat patlamasi yasandigi icin buyume cok yuksek cikmistir, ihracatin katkisi daha az olmustur. Ama ihracat hala %9 gibi cok buyuk bir hizda buyuyor. Iki uc sene sonra insaat sektorundeki buyume hizlari normal seviyelere dustugu zaman da "Insaata dayali buyume felsefesini terkettik" mi diyecek?

Yazacak birsey bulamiyorsan yazma arkadas.

4 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Taylandın 1997 krizinden önce sıcak para gidecek yer bulamayınca inşaat sektorüne yüklendi bu sektördeki balon şiştikce şişti ve ihracatın azalıp cari açığın finansmanı tehlikeye girince baht çöktü ortada ne forvet kaldı ne defans,biz 2001 krizini daha saramadık kalecilerin gol atmasını istemiyoruz.
Selamlar
Tunc K.

Adsız dedi ki...

Taylandın 1997 krizinden önce sıcak para gidecek yer bulamayınca inşaat sektorüne yüklendi bu sektördeki balon şiştikce şişti ve ihracatın azalıp cari açığın finansmanı tehlikeye girince baht çöktü ortada ne forvet kaldı ne defans,biz 2001 krizinin yaralarını daha saramadık kalecilerin gol atmasını istemiyoruz.
Selamlar
Tunc K.

Blog Sahibi dedi ki...

Insaat sektorundeki buyume spekulatif bir buyume degil, ve daha 2-3 yil surecek bir buyume. Nedeni basit. Faizler duserse insaat, bankaciik, otomotiv, beyaz esya, vs. gibi tuketimle alakali sektorler buyur. Bunda sasilacak birsey yok, bunu sicak paraya atfetmek de yanlis. Bunun nedeninin kati maliye ve para politikalari oldugunu arsivdeki diger yazilarimiza bakarak gorebilirsiniz.

Sizi de suclamamak lazim tabii, turk medyasini ve yorumcularini takip ediyorsaniz golgenizden korkmamaniz mumkun degil dogrusu.

Adsız dedi ki...

Üstad,İnşaat sektörü hakkındaki yorumlarınızda haklısınız. Ben büyümenin 2-3 yılla sınırlı kalmayacağını da düşünüyorum hatta, çok daha uzun vadeye yayılabilir büyüme. Lain "yazacak bir şey bulamıyorsan yazm" ifadesi biraz sert yazmış. Asaf Savaş hocamıza yazmamasını değil, ekonomiden başka konularda yazmasını salık verebiliriz. Her gün ekonomi yazmak yerine iki gün ekonomi yazsa veya Deniz Gökçe gibi tek olayın analizini bütün bir haftaya yaysa daha iyi olabilir diye düşünüyorum, saygılar.