Neftci Bolum IV

Yine yazmis baba. Piyasalardaki yukselisin bu kez sonu gelmis olabilir diye. Kendisini nasil da saglama aliyor. Piyasalardaki her geri cekilmeden sonra yatirimcilari korkutan, "aha bak gordun mu, riski aldin cezani buldun" seklinde yazilar yazar kendileri. Teskere krizinde yapti, gecen sene Fransa secimlerinden sonra yapti. Simdi biraz daha temkinli davraniyor. Yine de sunu acikca soyluyor:

"Bu sefer elbette durum biraz daha farklı. Eurobond fiyatları tek kelimeyle anlamsız seviyelerde. Borsa da öyle. Büyük oyuncular bu sefer strateji değiştirebilir ve açık gitme karan alabilir. Bekleyip göreceğiz."Oncelikle eurobond fiyatlariyla ilgili tespitine katildigini belirtmeliyim. Daha 2 gun once 30 senelik eurobondlarin yield'i (yani getirisi) %7'nin altinda idi. Riski sifir kabul edilen Amerikan bonolarinin sadece 2.5 puan uzerinde. Yatirimcilar bu konuda atesle oynuyorlar.

Borsa oyle degil ama. Dun hesapladik, gayet saglam sirketlerin borsadaki beklenen getirileri %20'nin uzerinde. Tum sirketler boyle degil tabii, aralarinda spekulatif olanlar da var, ama cogunluk ekonomideki buyume beklentileriyle orantili fiyatlarda. Dusuk potansiyele sahip Amerikan sirketlerinin ortalama fiyat-kazanc orani 16 civarinda; senede %10 buyuyen Konya Cimentonun fiyat kazanc orani sadece 9. Bunun neresi pahali. Turk Bankaciliginin lideri, gecen sene %30 buyumus Akbank'in fiyat kazanc orani 16. Daha bankalar konut kredisi vermeye, adam gibi dusuk faizlerden tuketici kredisi vermeye baslamadi bile. Iki sene sonra geriye bakip da "Ulan Akbank'i 11.5 YTL'den niye almadik, cok korkuttular herhalde ondan" diyeceksiniz. Turkiye'de normallesme daha yeni basliyor, faizler daha da dusecek, tuketim artacak, bunlara paralel borsadaki sirketlerin degerleri de artacaktir. Bir iki sene sonra (is isten gectikten sonra) herseyi siz de acikca goreceksiniz. Size de hak veriyorum, alismissiniz 30 senedir islerin yolunda gitmemesine, hep son anda bir cuval incirin berbat olmasina, simdi de guvenemiyorsunuz. Belki de bu yuzden borsa hala ucuz.

Aha buraya yaziyorum!!

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Türkçe bilmeyenler borsada kazanıyorlar.Sen hariç :)

Nedeni Türkçe gazete okuyup, gereksiz yere panik olmamaları!

İşte son durum.3 günde "batıyor" denen borsada yabancı payı (%66,98) kımıldamadı.Peki bıyıklılar ne yaptı? Kaybetti.

Benim liberal bir dünya görüşüm vardır.Elbette Türkiye, bana göre olması gereken yerden çok uzak.Ancak kısa ve orta vadede kriz falan da beklemiyorum.Bunu rakamlara bakıp az çok tahmin edebiliyorum.

Borsa oynayanların da bunları bilmesi gerek.Cahilliğimizin faturasını, borsayı yabancılara kaptırarak ödüyoruz.

Yani o ulusalcı(!) kafa yapılarından oluşan, yabancı sermaye düşmanı olarak adlandırılan kesim, aslında böyle yaparak yabancılarla işbirlikçi duruma düşmekte ama haberleri yok! "Maksat eleştiri olsun da, nasıl olursa olsun" mentalitesi bu noktanın mimarı.

Merak ediyorum, kısa vadede köşe dönücü zihniyete sahip olmayan ve borsada uzun vadeli düşünen kaç tane yerli yatırımcımız var? Senden başka? :)

Blog Sahibi dedi ki...

Onlari da suclamamak lazim. Ne de olsa son 15 yilda faizden cok iyi para kazandilar. Faizi anlamak basit, borsa karmasik; ayrica borsa manipulasyona daha acik. Su siralar bile faiz gayet guzel (yabanci ulkelere kiyasla) getiri veriyor. Reel %7.5 getiri cok iyi bir getiri, ozellikle risk almaktan hoslanmiyorsaniz.

Yabancilar da aldiklari egitimin ve goze aldiklari risklerin getirisini aliyorlar. Benim tek soyledigim uzun vadeli yatirim dusunuyorsaniz (15-30 yil mesela) borsa faizden daha fazla getiri saglar, kisa vadeli risklerin de sizin icin bir onemi olmamalidir. Ben 65 yasina geldigim zamanki servetime bakiyorum, 1 sene icinde dusmus yukselmis cok onemli degil.