"Uzman" Gorusu

Milliyet'in borsa sayfasindaki linklerden bir tanesi de "Uzman Gorusu" linki. Gunun sonunda o gunun yorumunu yapip bizi ertesi gun borsada neyin bekledigini belirtiyorlar. Altinda da Fortis'in amblemi var ama bu reklam amacli mi yoksa "Uzman Gorusu"nun Fortis tarafindan mi yapildigini gosteriyor bilemiyorum. Dun borsa  (borsa nedir?) %1.6 deger kaybettigi zaman yapilan aciklama soyle:

"Güne düsük islem hacmi ve alym agirlikli baslayan piyasa,44.895 puan seviyesine kadar yükselmis olsada gelen satislarla geriledi.Günün büyük kismini dar aralikta yatay bir seviyede geciren IMKB`de, genelde satis egiliminin ve para cikisinin hakim oldugu izlendi.Yurtdisi borsalardaki olumsuz seyrinde hakim oldugu günde,Tüpras`la ilgili Danistay ve hükümet tarafyndan yapylan aciklamalarinda etkisi ile 43.856 puan seviyesine kadar geriledi.Günü %1,62 düserek 44.046 puandan kapatti. Bu günde piyasanin takip edecegi gündem maddeleri arasinda özellikle bu gün yapilacak olan 5 yillik sabit kuponlu DT ihalesi,Tüpras`la ilgili gelismeler, sosyal güvenlik yasasi ilgili haberler,yurt disi borsalardaki gelismeler son günlerde uluslarar arasi izlenen ABD-IRAN gerginligi izlenirken,yeni FED baskani Bernanke`nin yarin yapacagi aciklamalar da beklenecek.Endeksin 44.000 seviyesi üzerinde kalmasi ile gelecek tepki alimlariyla yukari yönlü hareketler para girisi ve hacimle desteklenemesse yükselisler ciliz kalacak ve geri çekilmeler yasanabilir. 45.000 direncini gecmekte zorlanan endekste 43.600 seviyeleride destek olmaya devam etmekte."

Uzman isi bilene denir. Yukarida belirtilenlerin uzmanliktan yakindan uzaktan bir ilgisi yoktur. Kahve fincanina bakip da fal soyleyen kocakarilar bile daha dogrudan soyluyorlar soyleyeceklerini. Uc vakte kadar yol gorunuyor deseler de, yolun sonunda para var, yakisikli bir genc var da diyorlar. Bizim "uzmanimiz" peki ne demis? Ozetleyeyim:

"Sabah borsa cikmaya calisti ama cikamadi. Eee, cikamayinca haliyle dustu. Bu satislari korukleyen yurtdisi piyasalardaki dusus de olabilir, Tupras'la ilgili gelismeler de olabilir, tam bilemiyoruz. Neyse dunu bir kenara birakalim bugune bakalim. Bugun piyasalar faizlerden tutun yurtici gelismelere, yurtdisi borsalardan tutun Bernankenin ogle yemeginde yedigi bol fasulyeli Meksika yemegine kadar her turlu haberi degerlendirecektir. Bu arada ABD-Iran gerginligi ve Memo'nun kac ribaunt aldigi da izlenecektir. Tum bu izlemeler ve degerlendirmelerden sonra eger borsa dunku kapanisinin uzerinde bir seviyede kalirsa gunu yukselisle kapatmis olacaktir. Yok eger gun sonunda dunku kapanisin altinda bir degerde olursa gunu dususle kapatmis olacaktir. Haaa bir de borsalar oyle cok oynak degildir, gunde yuzde 1-2'den fazla oynaklik gostermezler. o yuzden diyelim ki mesela bugun %1'den fazla dusmez (hani dun de dustu ya o yuzden bugun cok dusmez) ve %2'den fazla yukselmez. Destek 43600. (Borsa ilk seansin sonunda 43000'e dusmus kimin umurunda!!)"

Uzmanlar da soylediklerinin sacma ve anlamsiz oldugunu biliyorlar da, kabahat televizyonlarda. Adamlari ekran karsisina cikariyorlar, ne desin adamlar bilmiyorum mu desin? O zaman bir daha cikarmazlar. O yuzden onlar da laf kalabalikligi yaparak "Valla bugun cikmazsa kesin duser, 45 binde destek 43 binde kostek var" seklinde aciklamalarda bulunuyorlar. Bizim izleyicilerimiz de hergun ekran karsisina gecip bu saklabanlari izliyor.

Piyasalar hormonlari kabarmis kadin gibidir, ne zaman panik satisina gececegi ne zaman tepki alimi yapacagi belli olmaz. Bize dusen ona zor gunlerinde destek olmak, gaza geldiginde de direnmektir. Borsa bundan ibarettir.

0 Yorum Var.: