Dusen Faizin Etkileri

Hukumetlerin IMF gudumunde krizden itibaren uyguladigi kati butce disiplininin aciklarin kapanmasina en buyuk katkiyi yaptigini daha once belirtmistik. Devletin onceliginin harcamalarin kisilarak butce aciklarinin kapatilmasi ve daha sonrasinda ise denk butce sinirlari icerisinde vergilerin dusurulmesi olmasi gerektigini de belirtmistik. En azinda ustu kapali olarak savundugum nokta buydu. Bunun disinda devletin acikca bir sektoru veya bir grubu desteklemesine karsi oldugumuzu da her firsatta dile getiriyoruz. Bunun nedeni ise cok basit.

Ekonominin en saglikli sekilde buyumesi icin ideal ortam dusuk faiz ve dusuk vergi ortamidir. Ozellikle dusuk faiz ekonominin kilitli kalmis potansiyelini ortaya cikarir. Uretim, tuketim ve varlik fiyatlari artar. Faizlerdeki dusus gayrimenkul piyasasini ayaga kaldirdi. Bunun bir sonucu ise bakin Vatan Gazetesinde verilen haberde nasil belirtilmis:

"Devlet Demiryolları 150 yıldır elinde tuttuğu gayrimenkulleri hızlı tren projesini finanse etmek için satışa çıkardı. 3 bin gayrimenkule Eskidji'nin düzenleyeceği müzayede ile müşteri aranacak."

Kohne TCDD bile kendi basina adam olacak anlayacaginiz.

Politikacilar Keynesian ekonomiden biraz anlarlar. Bildikleri sey "Devlet harcama yaparsa uretim artar, ekonomi buyur; devlet harcamalari kisarsa ekonomi kuculur" genellemesidir. Ancak Turkiye'nin son 4 yildir yasadigi tecrube bunun neredeyse tam tersini gosteriyor. Demek ki ekonomideki neden sonucsallik iliskileri sabit degil, insanlarin beklentilerine bagli olarak degisim gosterebiliyor. Yine de politikacilar hala "destekleme", "tesvik" gibi harcamalari arttiran maceralarin pesinden kosmaya devam ediyorlar.

0 Yorum Var.: