Serhan Cevik bugunku yazisinda Turk ekonomisinin once dolarizasyondan simdi de de-dolarizasyondan gectigini belirtiyor. Bu su demek: enflasyonun yuksek oldugu zamanlarda insanlar ellerindeki Turk parasini Amerikan Dolarina (veya Euro'ya) cevirerek kendilerini bir bakima koruyorlardi. Ancak son 3 yildir Turk lirasi enflasyona ragmen acimasiz bir sekilde dolara ve euro'ya karsi deger kazanmaya basladi. Bu surec icerisinde Turk vatandaslari da yavas yavas ellerindeki yabanci para birimlerini Turk lirasina cevirerek degerlendirmeye basladilar. Bu ne kadar gerceklesmis bir ona bakalim. Serhan Cevik Merkez Bankasi verilerini kullanarak Turk yatirimcilarin portfoylerindeki dolar cinsi varliklarin orani 2001 yilindaki %43.8'den 2005 yilinda %26.1 degerine geriledigini belirtiyor. Toplam portfoy buyuklugu ne kadar bilemiyorum ama mevduat ve devlet borclanma senetlerinin tamamini icerdigini biliyorum. Mevduatin toplam buyuklugu 220 milyar YTL civarinda, Turkiye'nin de borcu yaklasik 250 milyar dolar civarinda olduguna gore, yabancilarin tuttuklari varliklari cikardiktan sonra toplam portfoy buyuklugunun 400 milyar YTL civarinda bir yerde oldugu gorulmektedir. Bu Turk yatirimcisinin elinde hala $70 milyar civarinda bir doviz oldugunu gostermektedir.
Isin komik tarafi yabancilar da disaridan para sokuyor, yerliler de ellerindeki paralari yavas yavas liraya ceviriyorlar. Bunun sonucunda da TL asiri talep nedeniyle surekli deger kazaniyor, hem de cari acik mari acik dinlemeden. Bu nereye kadar boyle gider bilinmez ama talep yonunun su aralar cok guclu oldugunu sagir sultan bile biliyor. Ben de daha gecen hafta taze $2500 dolar bozdurdum, simdilik kenarda bekliyorum.
Turkiye'deki %12'lik (vergi sonrasi) faiz kazanci Amerika'daki %4'luk kazanctan iyidir. Bu arada Turkiye'deki dolar cinsi faizler Amerika'daki dolar cinis faizlerden nedense daha dusuk. Nedenini bir bilen varsa yorumlara yazsin lutfen.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder