"Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Başkanı Tamer Afacan, ülkemizde biyodizel üretiminin piyasada yerini alabilmesi için yerli ürünlerden elde edilen biyodizelin ÖTV’den muaf tutulması gerektiğini söyledi. Afacan, "Bugün itibariyle biyodizel maliyeti 1,25 YTL olup KDV ve kar ilavesiyle 1,50 YTL fiyatla satılmaktadır. Eğer bu fiyata birde 65 Ykr ÖTV ilave edilirse 2.04 YTL olan motorin fiyatının üzerine çıkacaktır. Bu durumda biyodizel avantajlı olmaktan çıkacak ve firmalar üretimden vazgeçecek" dedi."
Bir vergiden muaf tutulmak devletten tesvik istemekle es anlamlidir. Petrol urunleri OTV verirken biyodizel ureticilerinin vergi vermemesi yaklasik olarak biyodizel uretimi*0.65 YTL vergi kaybina yol acacaktir. Hukumet bu vergi kaybini baska yollardan finanse edilmek durumunda kalacaktir. Insnalarin anlamadigi paranin agacta yetismedigidir.
Goruldugu uzere biyodizel uretim maliyetleri motorin ithalat maliyetlerinin uzerindedir. Yani disaridan litresini 1.4 YTL'ye almak varken iceride 1.5 YTL'ye uretmelimiyiz. Hos ben biyodizel uretim maliyetinin bunun cok daha uzerinde oldugunu dusunuyorum. Turkiye'deki birlik baskanlarinin rakamlari kendi amaclarina gore kafadan uydurduklarini dunku "Yoksulluk Siniri" baslikli yazimda belirtmistim. Bence biyodizel motorinden 10 ila 65 kurus arasinda daha pahali bir alternatif. 65 kurus ust sinir cunku OTV olmadan biyodizel ureticileri kar yapabiliyorlar. Goruldugu uzere biyodizel uretimi hem ekonomik verimlilik olarak, hem de vergi kaybi olarak negatif etkileri olan bir faaliyet.
Biyodizel uretimini destekleyen tek pozitif nokta enerjide disa bagimliligi azaltacak olmasidir. Iceride ne kadar biyodizel uretirsek, disaridan o kadar az petrol ithal ederiz. Su an petrol ithalinde bir sorun yasamiyoruz, istedigimiz zaman istedigimiz kadar ithalat yapabiliyoruz. Ciddi bir problemle karsilastigimiz zaman zaten biyodizel uretimi bizi kurtarmaz. O yuzden biyodizel'e tesvik vermek bizim gibi "Zugurt Aga" pozisyonunda olan bir ulke icin uygun dusmez. Birakin Avrupalilar tesvik versinler, Amerikali ve Kanadalilar seluloz kullanarak (yani ot, saman, misir kocani) kullanarak biyodizel yapma teknolojisini gelistirsinler, maliyetler azalsin, biz ondan sonra girelim bu ise.
Herkes devletten birsey istiyor. Kimse acaba biz tesvik olmadan tarimdaki verimliligi arttirarak biyodizeli ekonomik olarak uretebilir miyiz diye sormuyor. Bence biyodizel'i tesvik yarardan cok zarar getirir. Simdiki ciftcilerimiz ekonomik olarak uretim yapamiyor ise bilimsel uretim yapan "Tarim Sirketleri" onlarin yerini zaman icerisinde alacaktir. Tarim Turkiye'nin potansiyel olarak rekabetci oldugu alanlardan birisidir ama verimliligimiz diger ulkelerin "simdilik" cok altindadir.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder