Güngör Uras’ tan İnciler


Ya bu sefer eleştirmeyeceğim ya diyorum ama arkadaş bu kadar da olmaz ki. Güngör Uras görece basit denilebilecek Econ101 dersininin konusu olan bir yazıda bile yapılmayacak bir yanlışı yapmış. Peki ne demiş :” Eşitsizlik alanı olan A alanı, alanın Lorenz Çizgisi altında kalan alana (B alanına) bölünüyor. Ortaya çıkan katsayıya Gini Katsayısı deniliyor.”
Peki gerçekten de öyle mi? Tabi ki hayır. Gini katsayısı ölçülürken A alanı/(A+B alanı) formülü kullanılır. İşte bu yüzden Gini katsayısı 0’ yaklaştıkça gelir dağılımı düzelmiş, 1’ e yaklaştıkça ise gelir dağılımı bozulmuş oluyor. Güngör Uras’ ın hipotezinden yola çıkarsak ortaya gudik bir sayı ortaya çıkıyor.

2 Yorum Var.:

erol dedi ki...

Dili(kalemi)sürçmüştür.Daha öncede E Cansenin dili sürçmüştü.Ek bilgi,Şükrü hocada soruyu yanlış anlıyor.Ağır toplar teklemeye başladı.Dışardan gelenin türkçesi zayıf yada ingilizce yorumlar yazıyor.Buralar Y.Bulut jenerasyonuna teslim olacak sonunda.

Pieholden Suite dedi ki...

Kaleminin sürçtüğünü zannetmiyorum. Çünkü geçen yazdığı yazıda da aynı ifadeleri kullanmış.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/gelir-dagilimini-nasil-duzeltecegiz-/ekonomi/ekonomiyazardetay/23.12.2011/1479343/default.htm

http://ekonomi.milliyet.com.tr/lorenz-egrisi-ve-gini-katsayisi/ekonomi/ekonomiyazardetay/21.12.2011/1478365/default.htm