Piyasanın Sandık Tahmini Tuttu, Yabancının Payı Yüzde 62,51' e Yükseldi

Piyasanın sandık tahmini tuttu, gözler reformda (Milliyet)

Sandıktan yatırımcıların en olumlu sonuç olarak fiyatladığı senaryo çıktı. Anayasa’nın referandumla oylanacak olması iyimserliği artırdı, bu hafta lirada değer artışı bekleniyor.Dün gerçekleşen Genel seçimlerden Ak Parti’ nin mecliste 330 civarında sandalye kazanarak çıkmasını fiyatlayan piyasa oyuncularının beklentisi gerçekleşti. İstikrarın devam etmesi için Ak parti’ nin seçimlerden yine birinci parti olarak çıkmasının ancak yeni bir anayasa için referanduma gidilmesini en iyi seçenek olarak fiyatlayan yatırımcıların beklentisi gerçekleşti. Bazı analistler Türkiye’nin kredi notunda artırım beklenebileceğini belirtirken bazıları da bunun için ekim ayında yapılacak bütçe görüşmelerinin beklenmesinin gerektiği yönünde. Ancak hemen hemen tüm analistler, artan cari açığı dizginlemek için gelecek aylarda maliye ve para politikasında sıkılaştırıcı adımlar beklendiğinde hemfikir.


Yabancının payı yüzde 62,51'e yükseldi (Dünya)

İMKB'de yabancı yatırımcıların payı bir önceki haftaya göre artış gösterirken, yabancıların elindeki hisselerin değeri 103 milyar lirayı aşıyor. Yabancı yatırımcıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki (İMKB) payı, önceki haftaya göre artarak yüzde 62,51'e yükseldi. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 10 Haziran 2011'de yabancıların hisse adedi bakımından borsadaki payı yüzde 47,77 olurken, piyasa değeri açısından payı ise yüzde 62,51 olarak gerçekleşti. Yabancılar, bu tarih itibariyle 16 milyar 172 milyon 410 bin 915 adet ile toplam 103 milyar 946 milyon 27 bin 825 liralık hisseyi ellerinde bulundurdu. Yabancıların 3 Haziran 2011'de İMKB'deki payı yüzde 62,50 seviyesindeydi.


İşte yeni hükümeti bekleyen 10 sorun (Radikal)

Seçimde geri planda kalan ekonomi şimdi yeniden gündemin üst sıralarına çıkacak. Başta cari açık olmak üzere sorunlar çözüm bekliyor. Seçimde propaganda dönemi boyunca geri plana atılan ekonomideki sorunlar yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte yeniden gündeme gelecek. Yeni hükümet devir teslim gibi zaman kaybı yaşamadan ekonomi politikasına eğilebilecek. Ancak seçim sonrasına ertelenen birçok sorun için yeni adımlar gerekiyor. Başta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere ekonominin yumuşak karnı olarak nitelendirilen cari açık, bir türlü frenlenemeyen ithalat ve girdiği artış trendiyle piyasayı endişelendiren enflasyon en önemli sorunlar olarak öne çıkıyor. Küresel krizin en fazla tahribat yarattığı işsizlik de yeni hükümetin dertleri arasında. Eski Çalışma Bakanı Ömer Dinçer bile telafinin en erken 2012’de olabileceğini hatta daha uzun sürebileceğini dile getirmişti. Son açıklanan şubat verilerine göre işsizlik yüzde 11,5.

0 Yorum Var.: