7 Ağustos 1921 günü yürürlüğe giren "Tekâlif-i Milliye Kanunu" na göre (ulusal yükümlülükler yasası), Anadolu köylüsü orduya malzeme vermeye ayrıca mecbur tutulmuştur.
Ayrıca bütün yiyecek maddelerinin ve giyeceklerin yüzde kırkı! Her türlü makinenin yüzde kırkı! Bedeli ileride ödenmek üzere... (Ayşe Hür şu paraların ne zaman ve nasıl ödendiğini yazsa da öğrensek iyi olacak. Ödendi mi, ödenmedi mi, onu da bilmiyoruz.)
Sayın Ardıç'ın bu sorusu yıllar önce Vehbi Koç tarafından cevaplanmış:
What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading
How to Profit Legally From Illegal Insider Trading
Insider Trading in Germany
Inside Information About the Massive Insider Trading Probe
Ordu için gerekli malzemeler mağazalardan alınır, bedellerinin yüzde 60'ı ödenir, geri kalanı için de "Tekalif-i Harbiye" (savaş vergisi)denilen bir borç makbuzu verilirdi. Zaferden sonra bu paraların hepsi hükümet tarafından esnafa ödendi.Vehbi Koç, Hayat Hikayem, (İstanbul, 3. Baskı, 1973), s. 29.
Ayrıca TC Merkez Bankası'nın internet sitesinin tarihçe sayfasında da şu bilgi var:
3- OSMANLI BORÇLARININ ÖDENMESİ
1928 yılında Düyun-u Umumiye İdaresi Türkiye'yi terkederek Paris'e gitti. 1933 yılında Türk hükümeti ile Düyun-u Umumiye İdaresi arasında bir anlaşma yapıldı. Buna göre, Türk hükümetinin ödemeyi taahhüt ettiği Osmanlı borçları makul düzeylere indiriliyordu.
Hükümet Osmanlı devletinin Birinci Dünya Savaşı sırasında yaptığı iç borçlanmanın yıllık geri ödemesini üstlenmişti. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı sırasında halktan toplanan zorunlu iç borçlar (Tekalif-i Milliye) geri ödendi.
Jonathan Auerbach’s Hound Partners
Curtis Schenker’s Scoggin
Roberto Mignone’s Bridger Management
David Tepper’s Appaloosa
Lee Ainslie’s Maverick Capital
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder