Kucuk Yatirimcilar Borsada Neden Kaybeder?

Etkin Pazar Hipotezi borsada hisse secerek basariya ulasilamayacagini soyler. Etkin pazar hipotezinin soyledigi diger bir sey ise borsada hisse secerek basarisizliga ulasilamayacagidir. Tabii islem masraflarini, komisyonlari, vergileri, vs. hesaba katmadan. Ekstra masraflari da hesaba kattigimizda borsa yatirimcilari zararin Allah'ini ederler. O yuzden etkin pazar hipotezinin savunuculari insanlara pasif yatirim yapmalari gerektigini soyler.

Insider Monkey blogu bu konuda akademik soylemin disina tasarak etkin pazar hipotezinin pratikte gecerli olmadigi durumlardan bir tanesinin ornegini vermis: kucuk yatirimcilar masraflardan once dahi borsada yaptiklari ahmakca hisse secimleri nedeniyle zarar ediyorlarmis. Yani hisse secerek basarisiz oluyorlarmis. Islem masraflari da hesaba katildiginda zarar iyice buyuyormus.

Bu konunun detaylarini How Do Individual Investors Manage to Lose Money in the Stock Market baslikli yazidan takip edebilirsiniz.

Not: Bu tur yazilari Ekonomi Turk 2 blogunda daha once okuyucularimizla paylasmistik.

2 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

Çok güzel bi konu, umarım devamı gelir bu tip yazıların.

Peki, küçük yatırımcılar büyük yatırımcıların veya aracı kurumların işlemlerini takip/taklit ederek başarıya ulaşabilirler mi?

Editor dedi ki...

Kucuk yatirimcilar insider'larin yaptiklari islemleri taklit ederek basariya ulasabilirler. Bunu soyleyenbir kac yazi yayinladik. Diger sorularinin cevabini ilerleyen haftalarda verecegim.