El-Erian'in Tahminleri ve "New Normal" Sacmaligi

Mohamed El-Erian Misir asilli basarili para yoneticilerinden bir tanesi. Daha once Harvard Universitesinin fonlarini yonetmisti. Kendisinin Oxford Universitesinden ekonomi doktorasi var. 2008 yilinda da cikardigi kitabi ile birlikte "new normal" adini verdigi bir terimden sikca bahsetmeye basladi.

Baslangicta "new normal" Amerika'nin cari acigini kapatmasi, cari fazla veren ulkeler olan Almanya ve Cin'in ise tuketimlerini arttirarak cari fazlalarini azaltmalari kavramlari uzerinde donuyordu. Amerikan borsalarinin 2008'in sonbaharinda darbe yemeleriyle birlikte "new normal" terimi de yeni bir kimlik kazandi. El-Erian ve Pimco'daki ortagi Bill Gross 1 Temmuz 2009'da yazdiklari yazida "new normal" adini verdikleri sistem neticesinde dunya ekonomisinin daha yavas buyuyecegini, eski alistigimiz gunlere donmemizin mumkun olmadigini ve borsalarin ve diger finansal enstrumanlarin uzun yillar ortalama %4-6 arasinda nominal getiri saglayacagini soylediler.

Bu yaziyi neden yazdigimi ve nereye varmak istedigimi merak ediyorsaniz Insider Monkey blogunda yayinlanan "El-Erian’s Predictions and The “New Normal” Nonsense" baslikli yaziyi okumanizi oneririm.

Not: Bloga o kadar tercuman yazar kazandirdik, buna ragmen iki satir ceviri yapan cikmadi. El elin esegini turku cigirarak ararmis. Herkes kendi basinin caresine bakip adam gibi ingilizce ogrenmeye baksin en iyisi...

Insider Monkey blogundan diger yazilar:
What is Insider Trading Anomaly
Recent Academic Studies on Insider Trading

1 Yorum Var.:

Oguz Erkol dedi ki...

hakkında yapılan yorumlardan sonra "when markets collide"ı okumaya meyillenmem ve okurken düşündüklerim aklıma geldi. yine de ufuk açıcı bir eserdi bence ama yine de bundan sonra alan greenspan'in olumlu yorum yaptığı kitapları ya okumayacağım ya da okusam bile ciddiye pek almayacağım.