Josef Lakonishok ve Inmoo Lee’ ye göre Insider Trading’ in getirileri

Insider Trading geçen 50 yıl boyunca çok çekici bir araştırma alanı oldu. Eskiden insider trading ve getirileri hakkında bir çalışma yapılsaydı sadece küçük veri örnekleri kullanılırdı. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına kadar da yapılan analizlere yardımcı başka bir şey kullanılamadı. Insider Trading verileri hakkında yapılan ilk çalışmalardan birisi de Josef Lakonishok ve Inmoo Lee tarafından 2001 yılında Finansal Araştırmaları İnceleme gazetesinde yapıldı. Kore doğumlu Inmoo Lee doktorasını 1995 yılında Urbana-Champaing Illinois Üniversitesi’ nde yaptı. Aynı zamanda davranışsal finansın simgesi Josef Lakonishok’ un da öğrencisi oldu. Lee akademide kalmak istese de bir zaman sonra Euqene Fama’ nın Boyutlu Fon Danışmanlığı’ nda sayısal analist olarak çalışmaya karar verdi. Görünüşe göre Lakanishok’ un öğrencisi olmak “Etkin Pazar Hipotezi” şirketinde başkan yardımcısı olmasını etkilemedi.


Josef Lakonishok davranışsal finans konusunda 30 yılı aşkın araştırmalar yapıyor. Aynı zamanda LSV Varlık Yönetimi’ nin en büyük ikinci sahibi. Oldukça başarılı birisi, her yıl milyon dolarlarca hasılat elde ediyor. Lakanishok’ un fon yöneticiliği tecrübesi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizim şu makalemizi Best Mutual Friends: LSV Value Equity Fund Returns And Alpha okuyabilirsiniz.


Lakanishok ve Lee, insider trading’ in getirileri (insider trading’ in farklı tanımlarına bakınız) üzerine 1975-1995 yılları arasında bütün şirketleri inceleyerek bazı analizlerler yaptı. Ayrıca insider trading’ in borsa endeksi için bir sinyal olup olmadığını da incelediler. İlginç biçimde insider trading’ in borsa endekslerinin hareketlerini tahmin etmek için kullanılabildiğine ulaştılar. Satın alım - (eksi) Satış oranını ve toplam insider işlemlerini her ay için hesapladılar ve bu oranı 5 yıl boyunca diğer 59 ayın oranlarıyla karşılaştırdılar. Net satın alma oranı en yüksek dilimindeyken, bu durum insiderların çoğunun iyimser olduğu demekti. Lakanishok ve Lee’ nin buldukları başka bir sonuç ta insiderların iyimser olduğu zamanlarda borsa endeksi 12 ay boyunca %21.2 oranında büyüyordu. Net satın alma oranının en düşük olduğu dilimde olması ise insiderların çoğunun kötümser olduğu anlamına geliyordu. Başka bir sonuç ta bu ikinci dilimde borsa endeksinin büyüme oranının 12 ay boyunca %8.1 oranına gerilemesiydi. Bu çalışma, insider trading’ in borsanın geleceğine yön veren bazı sinyal güçlerinin olduğunu ortaya koydu.


Çalışmada aynı zamanda Lakanishok ve Lee, takip eden 12 ay boyunca geniş ölçüde insider alımları yapan şirketlerin geniş ölçüde insider satışları yapan şirketlerden %7.8 daha fazla getiri sağladığını buldular. Buna rağmen, insider alımları küçük olan ve yüksek defter/piyasa değeri oranı sahip olan şirketlere doğru eğiktir. Oysa insider satışları daha büyük olan ve düşük defter/piyasa oranına sahip olan şirketlere yöneliktir. Bu ilişki olumlu getirileri etkileyebilir. Defter/piyasa oranı etkisini kontrol edip risk ayarlaması yaptıktan sonra bile elde edilebilecek getiri borsa endeksinden %4.8 daha fazla olacaktır.


Lakanishok ve Lee’ nin çalışmasından çıkaracağımız başka bir sonuç; insider trading’ in küçük firmalar hakkında daha aydınlatıcı olduğudur. Sonuç olarak, insider trading’ e dayanarak yapılan yatırım stratejileri sayesinde küçük miktarları (milyarlar yerine yüz milyonları) kârlı bir şekilde yönetebilirsiniz.


Konuyla ilgili olarak:

Is Insider Trading Legal?

How Insiders Use Private Information And Don't Get Caught?

SEC Regulation on Insider Trading: Section10b



Yazının orjinal metni: Insider Trading Returns Calculated By Josef Lakonishok And Inmoo Lee


0 Yorum Var.: