Reklamstore mı Daha Iyi Yoksa Adsense mi?

Geçen hafta Reklamstore diye bir şirket email ile şu mesajı göndermiş:

“Sitenizdeki reklam yayınlama işlemleri için sizinle görüşmek isteriz. Size ulaşabileceğimiz bir telefon numarası belirtirmisiniz.”

Ara ara böyle soran oluyor diye ben de herkesle tek tek uğraşmamak için reklam verenlerden talep ettiğim ücretleri siteye ekledim. Buna rağmen hatırlatma emaili gelince neymiş şu Reklamstore diye ufak bir araştırma yaptım ve bulduklarım bunların Adsense modelini Türkiye’ye uyarlayan ama Adsense kadar ödeme yapmayan bir site olduğunu ortaya koydu. Adamlar tıklama başına 1-2 sent para ödüyorlarmış. Okuyucuyu reklamlarla bunaltmaya gerek yok 2 kuruş için. Benim itirazım gizli bir şekilde spam yapıyor olmalarına.

Spam’in diğer bir adı da “halkla ilişkiler”. Dergide köşe yazarlığı yaptığım için bunlarla çok karşılaşıyorum. Ama en azından çoğunluğu bir filmin galası için davetiye, konsere katılım için bilet, vs. gönderiyorlar. Uyanık olanları “içerik” sağlıyoruz ayağına yatıp kendi reklamlarını bedavaya getirmek istiyorlar. Ben de negatif reklam olmadığı sürece bunları gündeme getirmiyorum. Geçenlerde başka bir site (bankalardaki faiz oranlarını karşılaştıran bir site) veriye ihtiyacınız olursa yardımcı olalım şeklinde yaklaştı. Adamların ellerindeki verilere bakmamla yanlışlarını bulmam bir oldu. Şimdi ben bunların verilerini nasıl kullanırım, nasıl yayınlarım? Bugün de bir içerisinde iş ilanları yer alan bir kariyer firması mesaj atmış, mülakatta karşınıza çıkacak sorular ve cevapları konulu. Ben hiç onların sitesine gidip böyle bir bilgi talep ettiğimi de hatırlamıyorum. Adı Monster, Amerika’da var, gelişmekte olan ülkelerde de yayılmak için spam kullanmayı yeğliyorlar demek ki.